Itt a friss rangsor! Ennyire ellenálló a magyar munkaerőpiac

Elemzések2020. júl. 3.Harsányi Péter

Magyarország rendelkezik az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával az Európai Unióban. A hazai munkaerőpiac ellenállóságát a gyorsan bevezetett jegybanki és kormányzati programok, a korábbi széles bázisú gazdasági növekedés és a járvány terjedésének hatékony leszorítása nagymértékben fokozta. Az MNB legújabb előrejelzései szerint a gazdasági környezet normalizálódásával jövőre újra visszatérhet a közel kétszámjegyű bérdinamika a versenyszférában.

Az Eurostat legfrissebb statisztikái alapján a munkanélküliségi ráta Magyarországon az egyik legalacsonyabb az EU országok közül.

Ez azzal magyarázható, hogy a járvány erős, egészséges állapotában érte a hazai munkaerőpiacot, miközben a gazdasági növekedés is kiegyensúlyozottan, széles bázison valósult meg.

Munkanélküliségi ráta alakulása, 2020 május (százalék)

Forrás: Eurostat

Nagyon sokat számított az is, hogy rendkívül gyorsan reagált a kormány és sikerült alacsony szinten tartani a fertőzésszámot. Ennek köszönhetően megvalósulhatott a gazdaság gyorsabb újranyitása a szükséges egészségügyi védőintézkedések mellett.

A Deep Knowledge Group mélyelemzése alapján Magyarországon rendkívül hatékony volt a járványhelyzet kezelése. Az Európai Unióban a negyedik helyet érte el hazánk e tekintetben. Ennek eredményeképpen a GDP növekedési áldozat is jóval kisebb.

A GDP 18-20 százalékát elérő jegybanki és kormányzati intézkedések gyors alkalmazása szintén munkahelyek százezreit mentette meg. Rövidített munkaidős munkavégzés, törlesztési moratórium, NHP Hajrá, vállalati és banki likviditásjavító programok. Csak néhány a legfontosabb intézkedések közül.

A neheze már mögöttünk van

Az MNB felmérése alapján a legnehezebb hónapok már mögöttünk vannak. A turizmus kivételével elkezdődött a kilábalási folyamat az egyes ágazatokban.

Forrás: MNB

A járvány ideje alatt nagyságrendileg 100-150 ezer ember veszítette el az állását. A mélypont április tájékára tehető.

Forrás: MNB, KSH

Az ESI felmérés alapján májusban a vállalatok többsége az áprilisi hónapnál már kisebb mértékben, de továbbra is létszámcsökkentést tervezett. A gazdaság újranyitásával azonban hamarosan elkezdhet normalizálódhat a munkaerőpiaci helyzet.

Google is your friend

Az internetes Google keresések is azt mutatják, hogy már egyre kevesebben keresnek rá a felhasználók a „munkanélküli segély” vagy az „álláskeresési járadék” kifejezésre. A munkanélküliséghez kapcsolódó Google-keresések március végén, április elején tetőztek.

Forrás: MNB, Google

Bérek

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján a koronavírus csak késleltette, de nem állította le a hazai gyors béremelkedési ütemet.

A bruttó keresetek a versenyszférában idén 5,3-6,4 százalékkal növekedhetnek, hiszen számos vállalkozás már az év elején, a járványhelyzet előtt megemelte a béreket. A jó munkaerő megtartása érdekében a vállalatok többsége vélhetően betartja ezeket a megállapodásokat. A járvány után az a vállalkozás kerülhet ki győztesként, aki rendelkezik a szükséges, képzett és már betanított munkaerővel. A minimálbér emelések és az egészségügyi dolgozók béremelése is felfelé segíti idén az átlagbéreket.

Jövőre a gazdasági környezet normalizálódásával és a foglalkoztatottság megemelkedésével ismét 9,1-9,7 százalék közé gyorsulhat a béremelkedés üteme. 2021-ben pedig 7,8-8,3 százalékos béremelkedést vizionál a Magyar Nemzeti Bank.