Mekkora elbocsátási hullám fenyeget?

Elemzések2020. jún. 3.Harsányi Péter

A válság hatására a kkv-szektorban ismét erősödik a feketegazdaság és a zsebbe fizetés – véli Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft ügyvezető igazgatója, akit a hazai munkaerőpiaci folyamatokról kérdeztünk. Szerinte ugyanakkor pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapban már növekedni kezdtek a munkaerő-közvetítő vállalat megrendelései.

A munkanélküliségi ráták visszatekintő jellegük miatt egy-két hónapig még lendületesen növekvő munkanélküliséget jelezhetnek Európa szerte.

Az újonnan foglalkoztatottak számának visszaesése a LinkedIn álláskereső oldal adatai alapján ugyanakkor májusban több fejlett országban is mérséklődni kezdett.

A munkaerőpiaci helyzet normalizálódása a koronavírus járvánnyal jelentősen sújtott Olaszország és Franciaország esetében kifejezetten látványos. A foglalkoztatottság stabilizálódása az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is elkezdődhet.

Újonnan foglalkoztatottak számának alakulása (éves összehasonlítás, százalék)

Forrás: Financial Times

De mi a helyzet itthon? Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója szerint messze még a régi jó világ. A hirtelen stop nem csak a szállodák, éttermek, kávézók, az autógyártás, az olajipar vagy a közlekedés esetében látható, hanem minden szektorban. A kiskereskedelmi láncok néhány kivétellel húsvét óta szenvednek, az SSC szolgáltató központok megálltak, az IT projekteket zárolták.

A gyógyszergyártó szektor teljesítménye ideiglenesen jó lehet, de a fizetőképes kereslet mérséklődése középtávon megtörheti a lendületet.

Baja Sándor szerint egyre nagyobb számban látható, hogy a dolgozóknál visszavették a fizetést, törölték a bónuszt, elbocsátottak. A kkv szektorban ismét erősödik a fekete gazdaság, a zsebbe fizetés.

Randstad Hungary ügyvezető igazgatójának meglátása szerint a járvány visszaszorulása oldhatja a szörnyű sokkot, de a februári szintekre rövidtávon nem térünk vissza és még akkor is kérdéses, hogy az autóipar vagy az irodaipar milyen új normákkal tér majd magához. A cseh pénzügyminiszter Alena Schillerová például 3 évet jósol a visszatéréshez.

A pozitív munkaerőpiaci fordulat előjele lehet ugyanakkor, hogy a múlt hónap során sikerült feltornászni 300-ra a munkaerőközvetítő vállalat megrendeléseit a korábbi 250-es mélypontról. Összehasonlításképpen februárban még 550 különböző álláshírdetés volt a tárban.

Ehhez azonban hatalmas értékesítői erőfeszítésre volt szükség, háromszor annyi céget kellett felhívnia a Randstad értékesítői munkatársainak, mint korábban. Emiatt még időre van szükség, hogy tisztán kivehető legyen a munkaerőpiaci fordulat.

Az előrelátó vállalkozások másrészről továbbra is megpróbálhatják megtartani a minőségi munkaerőt. Nem szabad elfelejteni, hogy a demográfiai kilátások változatlanul kedvezőtlenek. Magyarország lakossága tovább fogy, azaz még mindig kevés a jó szakember.

Sikeres első negyedév, új kihívások

A Randstad Hungary az első negyedévben realizálta az eddigi legnagyobb árbevételét és nettó profitját. Utána indult el a hullámvasút. A Randstad nem vesztett, sőt nyert a munkaerőkölcsönzés területén. A cégek ugyanis a rugalmasabb megoldások felé hajlanak. A nagyobb – SSC, olajipari, gyártóipari – ügyfelek viszont még nem mutatnak jelentős aktivitást.

A Randstad Hungary-nél nem csökkentették a munkaidőt, a válság miatt nem küldtek el embert. Emiatt sikerült a kisebb számú megbízást gyorsabban teljesíteniük és értékesítési erőfeszítéseik révén a felszínen maradni – világított rá Baja Sándor.

A munkaerőközvetítő vállalat küszöbön álló irodaváltásának érdekes kérdése az új „normál”: mekkora szerepe lesz a jövőben a most jól bevált home office-nak, lesz-e társadalmi távolságtartás, mi lesz az iroda célja, mekkora terület kell majd a későbbiekben?

A Randstad-nál a múlt héttől A és B hét rendszerben visszanyitották az irodát, de az első hetekben nem volt kötelező a visszatérés. A dolgozók megközelítőleg 20 százaléka élt a nyitás lehetőségével.

Járványhelyzet

Sok múlik majd a vírus végleges lecsengésének hosszán, illetve azon, hogy mennyi vállalkozás éli túl a válságot és lesz képes viszonylag gyorsan újra foglalkoztatni.

A társadalmi távolságtartó és higiéniás intézkedések, a maszkok viselése, valamint a nagyobb volumenű szűrés egyaránt meggátolhatja egy újabb fertőzési hullám kialakulását vagy legalábbis elhalaszthatja annak megjelenését egy jóval későbbi időpontig.

Jó hír, hogy a koronavírus járvány halálos áldozatainak száma globális szinten jelentősen csökken. Míg a latin-amerikai országokban gyorsuló ütemben terjed a vírus, addig Európában nagymértékben visszaesett az áldozatok száma. Utóbbi fontos fejlemény hazánk számára is. Kezd világszerte visszaszorulni 4000 alá az egy nap alatt elhunyt személyek száma.

A koronavírus halálos áldozatainak időbeli megoszlása globális szinten

Forrás: Financial Times

Sokkal jobban állunk az Európai Unióhoz képest

A munkanélküliségi ráta az eurozónában és az Európai Unióban márciusban nagyságrendileg kétszer akkora volt, mint Magyarországon. Hazánkban áprilisban 3,8 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Munkanélküliségi ráta, Európai Unió (kék), eurozóna (piros)

Forrás: Eurostat