Itt az MNB kamatdöntése – marad a támogató pénzpolitika

Elemzések2021. jan. 26.Harsányi Péter

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az MNB a kamatkondíciókon a mai kamatdöntő ülésén. A hazai inflációs mutató a tavaszi hónapokban átmenetileg megugorhat, majd fokozatosan 3 százalék közelébe süllyedhet. Az Európai Központi Bank is hosszú ideig extrém laza politikát folytathat. Ennek fényében nincs ok jelentős irányváltásra a hazai monetáris politikában.

A döntés

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt.

Kilátások

A hazai inflációs mutató az év első három hónapjában visszafogottan alakulhat, mely ugyanakkor a második negyedévben átmenetileg megugorhat az olajárakhoz köthető alacsony bázis miatt. Egy évvel ezelőtt az olajárak lényegesen alacsonyabb szinten tartózkodtak, így a belső keresleti folyamatoktól függetlenül a 4 százalékos toleranciasáv környezetébe emelkedhet a fogyasztói árindex.

Emiatt egyelőre kivárhat a jegybank a 0,75 százalékpontos egyhetes betéti kamatlábak enyhe mérséklésével. Túl nagy tér amúgy sincs a kamatok csökkentésére, hiszen az MNB többször is elkötelezte magát, hogy a rövid kamatlábakat biztonságos távolságban tartja a nulla százalékos szinttől.

2021 egészében és az elkövetkezendő években azonban 3 százalék közelébe süllyed az infláció és a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció. Emiatt nincs szükség a monetáris kondíciók számottevő módosítására. Maradhat a támogató pénzpolitika.

Az MNB már amúgy is óriási méretű célzott programokat indított korábban.

A Monetáris Tanács 2020. november 17-i döntésével 1000 milliárd forinttal 2500 milliárd forintra emelte az NHP Hajrá keretösszegét. A nagyfokú érdeklődés hatására már több mint 1500 milliárd forint értékben jutottak kedvezményes beruházási hitelekhez és a mindennapi működést segítő forgóeszközhitelekhez a hazai kkv-k.

Emellett a közelmúltban 1150 milliárd forintra emelte az MNB a vállalatok forrásbevonását segítő Növekedési Kötvényprogram keretösszegét. A jegybank továbbá bejelentette, hogy szükség esetén akár 2000 milliárd forint értékben vásárolhat állampapírokat. A lépéssel leszorítja az MNB a kötvénypiaci hozamokat, így az állam lényegesen olcsóbban tud kötvéyeket kibocsátani az intézményi szereplők számára.

A fenti lépéssorozat után a Tanács rövidtávon kivárhat. Újabb jelentős, célzott lazító lépésekre a járványhelyzet súlyosbodása, illetve elhúzódása esetén kerülhet sor.

Nemzetközi környezet

Európa-szerte terjed a járvány, továbbra is életben vannak a társadalmi korlátozó intézkedések. Az eurózóna maginflációs mutatója történelmi mélypontra, 0,2 százalékra süllyedt. Mindeközben már öt hónapja csökken a fogyasztói árindex. Az Európai Központi Bank még 2023-ban sem éri el a 2 százalékos inflációs célját. Ennek eredményeképpen az EKB még évekig fenntarthatja az extrém laza monetáris politikáját, ami fokozza a befektetők kockázati étvágyát.

Ez jó hír a régiós devizáknak, így a forintnak is. Egy ilyen külső környezetben pedig a Magyar Nemzeti Bank is tartósan fenn tudja tartani a támogató monetáris kondícióit.