Soha senki nem juttatott még annyit pénzt a részvényeseknek, mint az Apple

Elemzések2024. máj. 4.F. P.

Visszaesett az iPhone eladása, mégis nagyot emelkedett pénteken az Apple részvények árfolyama, miután egyrészt nagyot nőtt a szolgáltatások üzletág bevétele, másrészt a cég bejelentette, hogy minden eddiginél nagyobb, a világon egyedülálló összeget fordít sajátrészvények vásárlására, vagyis a részvényesi érték növelésére.

Mintegy 10 százalékkal visszaesett az iPhone eladásának volumene az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, ugyanakkor a szolgáltatások üzletág 14 százalékkal nőtt az Apple első negyedéves jelentése szerint. Az árbevétel 90,75 milliárd dollár volt, ami 4 százalékos visszaesés, a nettó eredmény 23,9 milliárd dollár lett, ami ugyancsak csökkenés, de az elemzői várakozások átlagát meghaladta.

Úton az első helyre

A cég a második negyedévre kétszámjegyű növekedést prognosztizál, ami nagyon megtetszett a befektetőknek, hisz a részvényt több mint 6 százalékos pluszban vásárolták, ami így nem is marad már el sokkal korábbi legmagasabb értékétől, a cég teljes értéke pedig újra közelíti az őt nemrég megelőző Microsoft értékét, így nem zárható ki, hogy

visszaszerzi a világ legértékesebb tézsdei társasága címet.

Páratlan visszavásárlás, páratlan nyereségből

Az igazgatóság 25 centes osztalékot szavazott meg részvényenként, emellett összesen 110 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlást az évre, amely a valaha létező legnagyobb összegű ilyen lépés. Az Apple a múlt évtized közepén kezdte meg a sajátrészvény-visszavásárlást már eleve igen szép, 50 milliárd dolláros tételben, amit fokozatosan növelt, és most elérte a 110 milliárd dollárt.

Ilyen páratlan összeghez ekkora, vagy ezt meghaladó profit is kell, és ezt a cég stabilan hozza évről évre. A gyors növekedés időszaka véget ért már, de ilyen méretnél, ahol az emberiség nem kis hányada a cég vásárlója és szolgáltatásainak megrendelője, ez érthető. Ugyanakkor különlegesség, hogy rendkívül magas, közel 50 százakos profitmarzzsal tudnak dolgozni, ami lehetővé teszi a rendkívül magas nyereséget.

A legkiválóbb fejőstehén

A cég így közgazdasági értelemben kezd fejőstehénné, érett céggé alakulni, ahol a nyereséghez képest nem visznek el már nagy összeget a fejlesztések és nem is várható nagy növekedés, ugyanakkor ezt a helyzetet rendkívül ügyesen kezeli. A páratlan összegű sajátrészvény-vásárlás ugyanis igen erősen növeli a részvényesi értéket: az adott árbevétel és nyereség évről évre kevesebb részvényes között oszlik meg, vagyis

egy részvényre stagnáló profit mellett is egyre nagyobb eredmény jut.

Így gazdagodnak a részvényesek

Az Apple piaci kapitalizációja jelenleg kicsit kevesebb, mint 3000 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy ha ekkora maradna az érték, akkor a jelenlegi ütemben 25-27 év alatt a társaság felvásárolná összes részvényét, és ha mondjuk csak egy részvény maradna, akkor az a jelenlegi 183 dollárról 3000 milliárd dollára (!) emelkedne.

Ez persze elméleti eset, a cégek nem szokták megvenni összes részvényüket, márcsak azért sem, mert az árfolyam rendszerint olyan mértékben növekszik, hogy a cég értéke egyre nagyobb lesz, így az összes részvényt sosem tudnák megvenni. Emellett, ha túl magas a nominális árfolyam, a részvényeket felosztják, így a lividitás sem csökken, a kitartó részvényesek ugyanakkor igen szép árfolyamnyereséget érnek el.

Példátlan siker, a legnagyobb gurut is csúcsra vitte

Hosszú távon persze ehhez az is kell, hogy a cég nyeresége stabilan megmaradjon vagy akár nőjön, és ebből finanszírozhassa a visszavásárlást. Az eddigiek alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy az Apple egy olyan sikersorozatot valósított meg a tőzsdén, amire eddig nemigen volt példa, legalábbis ilyen hosszú távon.

Nem is véletlen, hogy a világ legsikeresebb portfólió befektetője, Warren Buffett cége az Apple részvényeinek nagyjából 10 százalékát vásárolta meg. Ez a legnagyobb befektetése, és nem kis részben ennek köszönheti, hogy maga a cég, a Berkshire Hathaway közel ezermilliárd dollárosra nőtt,

Warren Buffett pedig a világ 6. leggazdagabb embere lett.