Jön az új történelmi euró/forint csúcs?

Elemzések2021. márc. 4.Harsányi Péter

Milyen szinteken alakulhat az euró/forint kurzus az idei évben? Milyen hazai és nemzetközi folyamatok befolyásolják az árfolyamot. Erről kérdeztük az Erste és az ING Bank vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők szerint az idei évben nagyságrendileg 360 és 370 forint között mozoghat az euró/forint árfolyam. Az előrejelzéseket ugyanakkor jelenleg nagyobb bizonytalanság övezi.

A hazai fizetőeszköz elmúlt napokban tapasztalt gyengülése nem forint-specifikus tényezőkre vezethető vissza, miután valamennyi régiós deviza leértékelődött.

Az Egyesült Államokban egy hónap alatt nagyságrendileg fél százalékkal emelkedtek példa nélküli módon a kötvényhozamok. Ennek hatására a feltörekvő piaci fizetőeszközök rendkívül sérülékennyé váltak.

Az Egyesült Államokban 2-3, Magyarországon 4-5 százalék közé is emelkedhet a tavaszi hónapokban a pénzromlás üteme. Ha fokozódik az inflációtól való félelem, az rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a forintot és a régiós fizetőeszközöket.

A járványhelyzet romlása ezenfelül elhalványította a vártnál jobb hazai negyedik negyedéves GDP adatok keltette optimizmust. A folyó fizetési mérlegünk is negatív, azaz nincsen egy természetes beáramlás, ami támogatná a forintot.

Ezzel szemben a forint erősödése mellett szól, hogy a 370 forintos történelmi csúcs közelében sok reálgazdasági szereplő elkezdhet fedezni és eurót eladni forint ellenében. Ez a folyamat segíthet akár kamatemelés nélkül is megfogni az árfolyamot. Az infláció mérséklődését az év második felétől az energiaárakhoz köthető bázishatások is segítik, ami szintén jótékony hatással lehet majd a forintra.

Erste Bank

Az elmúlt napokban a gyengülés irányába tört ki a forint euróval szembeni árfolyama a januárra és a februárra jellemző viszonylag szűk kereskedési sávokból. Az euró/forint kurzusa így ismét a 360-as szint fölé került, s előtérbe került az a kérdés, hogy teszteli-e a forint újból a 370 körüli történelmi mélypontját – mutatott rá Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

A globális járványhelyzet újabb romlásáról érkező hírek, és a hazai harmadik hullám felívelő szakasza elhalványította a vártnál jobb negyedik negyedéves GDP adatok keltette optimizmust.

Hiszen a tavalyi negyedik negyedév már a múlt, miközben a lezárások elhúzódása rombolja, illetve bizonytalanná teszi az előttünk álló időszak növekedési kilátásait. Az óvatosság, a némileg romló globális kockázatérzékelés a dollár felértékelődésében is megmutatkozott – mondta el Nyeste Orsolya.

A csökkenő kockázati étvágy mellett a dollárt segítette az is, hogy az USA gazdaságának kilábalásával kapcsolatban mintha optimistább lenne a piac. A magasabb növekedés pedig magasabb inflációt is jelenthet, s ennek nyomán emelkedtek az amerikai hozamok, vonzóbbá téve a dollárt, s gyengítve a kockázatosabbnak számító devizákat.

Azt, hogy most nem igazán forint-specifikus gyengülésről van szó, jól mutatja, hogy a régiós devizák esetében is hasonló elbizonytalanodás, kisebb-nagyobb gyengülés volt megfigyelhető az elmúlt napokban.

A forint mozgásai azonban nem igazán számítanak meglepőnek, s a hazai deviza volatilitása sem tekinthető nagyobbnak a megszokottnál. A fundamentális kép sem változott sokat összességében az elmúlt napokban. A globális inflációs kockázatok emelkedése az elmúlt időszakban fokozottan hangsúlyossá vált a piacokon.

Európában januárban jelentősen megugrott az infláció, a decemberi -0,3 százalékról 0,9 százalékra, és februárban is ezen a szinten stagnált. Eközben a maginflációs mutatók is nőttek.

Az Európai Központi Bank azonban egyelőre úgy tűnik, még nem tart attól, hogy a keresleti oldalról mutatkozó inflációs nyomás is tartósan erősödik. A törékeny kilábalás okozta növekedési kockázatokat még mindig magasabbnak tartják az inflációs veszélynél.

A magyar inflációs mutató is látványosan emelkedhet áprilistól - leginkább a jövedéki adóemelések és az energiaárak okozta bázishatásnak köszönhetően.

Az Erste Bank vezető elemzője szerint a tavaszra várt gyorsulás után is volatilis, hektikus maradhat az infláció. Ráadásul a gazdasági szereplők árazási magatartásában bekövetkező esetleges változásokat a járványhelyzet után egyelőre elég nehéz látni. Kommunikációjában a magyar jegybank jelenleg egyfajta kiváró álláspontot képvisel, és a mögöttes folyamatok alakulásának fontosságát hangsúlyozza.

Emellett viszont azt is jelezte a tanács, hogy készek reagálni az emelkedő inflációra. Egy esetlegesen magasabb infláció kiváltotta forintgyengülés tehát nem feltétlenül bizonyul majd tartósnak, amennyiben valóban szigorít a jegybank. A szigorítás meglépésére pedig a jelenlegi eszköztár elegendő teret biztosít a Monetáris Tanácsnak.

Összességében így továbbra is fenntartja Nyeste Orsolya a forint euróval szembeni árfolyamára vonatkozó előrejelzéseit.

Az euró/forint kurzusa alapvetően kisebb nagyobb kilengésekkel a 360-as szint körül ingadozhat.

A vakcináció előrehaladása, a gazdasági növekedés második negyedévtől várható látványosabb élénkülése pedig akár enyhe felértékelődést is hozhat az év további részében. Feltéve, hogy az euró/dollár kurzusa a jelenlegi piaci várakozásoknak megfelelően nem tér el érdemben lefelé az 1,20-as szinttől.

ING Bank

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a mostani gyorsan változó környezetben különösen nehéz a forint árfolyamára előrejelzést adni.

Az elmúlt időszakban a megszokottól nagyobb kilengéseket láthattunk a piacokon. Az Egyesült Államokban egy hónap alatt nagyságrendileg fél százalékkal emelkedtek példa nélküli módon a kötvényhozamok. Ennek hatására a feltörekvő piaci fizetőeszközök rendkívül sérülékennyé váltak.

A kötvénypiaci eladói hullám és hozamemelkedés az inflációtól való félelemre vezethető vissza. A jegybankárok ráadásul nem sok sikerrel nyugtatták meg eddig a befektetőket, hogy az infláció megugrása csak átmeneti.

Az Egyesült Államokban 2-3, Magyarországon 4-5 százalék közé is emelkedhet a tavaszi hónapokban az infláció.

Ilyen gyors áremelkedés, párosítva egy zéró közeli kamatkörnyezettel a feltörekvő piacokon nem más, mint felhívás keringőre – fejtette ki Virovácz Péter.

Az euró/forint a napokban 360 forint felé emelkedett, ezáltal kitört az árfolyam a korábbi szűk sávjából. A kurzus az 50, 100 és 200 napos mozgóátlagok felé került. A 370-es szintig nem látni komolyabb technikai ellenállást. Vagyis a 370 forintos árfolyam nem elképzelhetetlen Virovácz Péter elmondása alapján.

Ha fokozódik az inflációtól való félelem, az rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a forintot és a régiós fizetőeszközöket.

Kérdés, hogy mit kezd ezzel a helyzettel a hazai monetáris politika. Ha egyszer elszalad az infláció, akkor azt igencsak nehéz lesz visszaszorítani. Az árdinamika megfékezése érdekében viszont érezhető szigorításra lehet szükség, aminek az lenne az ára, hogy lassabb lesz a kilábalás.

A fogyasztói árindex féken tartása miatt könnyen lehet, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az egyhetes betéti kamatlábakat meg kell emelnie – fejtette ki az ING Bank vezető elemzője.

Ha későn emel a jegybank és tovább kúszik felfelé az euró/forint árfolyam, akkor már nem lesz elég egy 0,15 százalékpontos szigorítás. Ilyen esetben ennek a többszörösét kellene emelnie az MNB-nek, hogy megfogja a forint árfolyamát. Ez ráadásul egy igen nehéz feladat, hiszen rendkívül erős globális folyamatokkal kellene szembe mennie a Magyar Nemzeti Banknak.

Emellett a folyó fizetési mérlegünk is negatív, azaz nincsen egy természetes beáramlás, ami támogatná a forintot.

Minden esetre 370 forintos euró-árfolyam inflációs és optikai szempontból sem megengedhető Virovácz szerint. Ráadásul, ha kitör az árfolyam és 370 forint felé kerül, akkor eddig feltérképezetlen területekre kerülünk.

Ezzel szemben a forint erősödése mellett szól, hogy a 370 forintos történelmi csúcs közelében sok reálgazdasági szereplő elkezdhet fedezni és eurót eladni forint ellenében. Ez a folyamat segíthet akár kamatemelés nélkül is megfogni az árfolyamot.

A második negyedévben másfelől arra számít Virovácz Péter, hogy elkezd gyengülni a dollár, a tőke a feltörekvő piacokra vándorol és megnő a kockázatvállalási hajlandóság. Mindez támogathatja a forintot, feltéve, hogy az unió egyik legmagasabb inflációja nem riasztja el a befektetőket.

Az euró/forint árfolyam a 365-370 forintos sávban mozoghat a nyári hónapokig az ING Bank vezető elemzője szerint. Várhatóan az év végéig is e szintek közelében maradhatunk.

Nem tudni jelenleg, hogy mennyire lesz tartós az infláció megugrása, de az olajárakhoz köthető bázishatások miatt fokozatosan mérséklődhet az árdinamika. Ez alapvetően támogatni fogja a hazai fizetőeszközt.