Jövőre is 10 százalék feletti infláció jön Magyarországon?

Elemzések2022. aug. 8.HP

Mekkora lehet az infláció Magyarországon az idén és jövőre az üzemanyagárstop intézkedés és a rezsicsökkentési politika módosításának tükrében? Melyek a legfontosabb inflációs kockázatok napjainkban? Erről kérdeztük Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét.

Az idei év egészében 12,6 százalékos, míg jövőre 9,5 százalékos inflációt várt eddig Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A kockázatok ugyanakkor egyértelműen felfelé mutatnak. Többek között azért, mert nem tudjuk mi történik október 1. után.

A fenti előrejelzések azt feltételezik, hogy a kormányzat fokozatosan elengedi az üzemanyagok ársapkáját. Ha ezt egyik pillanatról a másikra tennék meg, akkor az októberi inflációs mutató 2-3 százalékponttal megugrana.

Természetesen ez annak is a függvénye, hogy milyen irányba mozdul el a dollár/forint árfolyam és az olajár. Utóbbi esetében kedvező, hogy a recessziós félelmek miatt 93 dollárra esett vissza az árfolyam a korábbi 110 dollárról.

Még akár az is előfordulhat, hogy mire októberre el kell engedni az üzemanyagsapkát, addigra markánsan alacsonyabbak lesznek a piaci üzemanyagárak. Ez esetben csupán szűk 2 százalék lesz az üzemanyagárstop esetleges teljes elengedésének a hatása az alappályához képest. Ez az inflációs növekmény az év hátralevő hónapjaira vonatkozik, míg az egész éves inflációs mutató átlagosan 13 százalék körül alakulhatna – mutatott rá Virovácz.

Utóbbi kalkuláció már tartalmazza a rezsicsökkentés átalakításának a hatását is.

Első számítások alapján fair a jegybank becslése, miszerint 3 százalékos inflációs növekményt okoz az rezsicsökkentés módosítása augusztustól egy éven át.

Áthárítás

Az inflációt tovább fogja emelni a KATA átalakítás hatása, amely azonban még kalkulálhatatlan. Ugyanide tartozik a hatósági üzemanyagárak módosítása is. Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy ezt miként élik meg a vállalatok és vállalkozások. Nem tudni, hogy a költségnövekményt áthárítják-e.

Ugyanakkor ezen tényezőknek is lehet érdemi inflációt élénkítő hatása, amely a következő néhány hónapra nagyságrendileg 0,5-1 százalékpont lehet nagyon durva becslés alapján. Éves átlagban pedig néhány tized százalékponttal emelik meg az idei és jövő évi előrejelzéseket.

A jövő évi infláció ezáltal szintén átlendülhet a kétszámjegyű tartományba, a jelenlegi módosítások és az üzemanyagárstop esetleges későbbi elengedése következtében.

Recesszió

A jövő évi inflációs képet azonban átírhatja a recesszió kockázata. Ha a vállalatok azzal szembesülnek, hogy drasztikusan lecsökken a termékeik és szolgáltatásaik iránti kereslet, akkor érdemben megváltozhat az árazási pozíciójuk. Eddig kedvező helyzetben voltak, hiszen szinte mindent át tudtak hárítani a fogyasztókra – fejtette ki az ING Bank vezető elemzője.

Ha viszont elkezd beszakadni a fogyasztás és visszaesnek a beruházások, akkor a vállalatok elveszítik az árazási erejüket. Könnyen lehet, hogy a csökkenő aggregált kereslet miatt más inflációs környezet alakul ki. Ilyen esetben véget érhetne a drasztikus havi szintű átárazások időszaka.

A bázishatások is sokkal erőteljesebben érvényesülhetnek, miután az eddigi rendkívül magas átárazódások a 2023-as évben mérséklik az éves alapú inflációt.

Ez azt jelenti, hogy gyorsabban mérséklődhet jövőre az éves infláció. Ha a vártnál nagyobb recesszió alakul ki, akkor a fenti bő 9,5 százalékos előrejelzésnél érdemben alacsonyabb lehet az infláció jövőre.

Ez is azt mutatja, hogy hatalmas a bizonytalanság a jövő évi előrejelzéseket illetően. Nincsenek könnyű helyzetben azok a vállalatok, akik most a jövő évüket próbálják megtervezni.

Kockázatok

Virovácz Péter az inflációs előrejelzéseiben erősödő forinttal számol. Jövő év közepére visszatérhetünk a 360-370 forintos szintek környékére ideális esetben. Ennek a 10 százalékos forinterősödésnek az euróval szemben közel 1,5 százalékpontos az inflációt mérséklő hatása.

Kockázatot jelent továbbá, ha nem kap Magyarország uniós forrásokat, ami a forint további jelentős gyengülését idézné elő.

A másik nagy kockázat a világpiaci energia- és nyersanyagárak alakulása. Virovácz alapvetően csökkenő gázárakkal, elektromos áram árral és olajárral kalkulált a prognózisaiban. A geopolitikai kép jövőbeni változása viszont felülírhatja a világpiaci árakat.