Kamatot vágott az MNB

Elemzések2020. jún 23.Harsányi Péter

0,75 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB a mai kamatdöntő ülésén. A süllyedő inflációs pálya, a nemzetközi jegybankok lazuló pénzpolitikája, valamint az erősödő kockázati étvágy miatt akár további monetáris lazítás előtt is tér nyílhat az idei évben.

A Magyar Nemzeti Bank 0,15 százalékponttal 0,75 százalékra csökkentette az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti és hitelkamatláb -0,05 és 1,85 százalékon maradt, azaz a kamatfolyosó sávja nem változott.

Növekvő mozgástér

Egyre több tere nyílik a Magyar Nemzeti Banknak újabb lazító lépésekre. Az inflációs és az adószűrt maginflációs mutatók sokat mérséklődtek az elmúlt hónapokban. Előbbi májusban 2,2 százalékra, utóbbi 3,5 százalékra lassult. A fogyasztói árindex ugyan a harmadik negyedévtől kismértékben megemelkedhet, de 3 százalék közelében alakulhat.

Az inflációs mutatók tehát az idei és a jövő évben is a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjában alakulhatnak.

A járvány hatására gyakorlatilag eltűntek a korábban jelenlévő felfelé mutató inflációs kockázatok.

Az elmúlt hónapokban extrém laza monetáris politikát folytatott a Fed, az Európai Központi Bank, de nem tétlenkedtek a régiós jegybankok sem. A lengyel, a román és a cseh jegybankok több alkalommal is kamatot csökkentettek. A nemzetközi jegybankok lazuló pénzpolitikája lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Banknak a mellékhatások nélküli kamatvágást.

Ezzel párhuzamosan a globális kockázatvállalási étvágy javult, valamint a hazai kötvény és devizapiacok stabilizálódtak. Ezen folyamatok szintén támogatják az esetleges hazai lazító lépéseket.