MNB-alelnök: folytatni kell a zöld finanszírozást elősegítő lépéseket

Elemzések2022. okt. 6.HP

A negatív gazdasági folyamatokkal párhuzamosan klímakatasztrófa van kirajzolódóban. A globális felmelegedés elleni küzdelem a háttérbe szorult a háború kirobbanásával párhuzamosan. Az energiaválság és klímaválság együttes megoldása ugyanakkor kedvező szinergiahatásokkal járhat – mondta el Kandrács Csaba az MNB konferenciáján. A jegybank alelnöke hozzátette, a zöld átmenet megvalósításához folytatnunk kell az elmúlt időszakban elindult zöld finanszírozási lépéseket.

A Magyar Nemzeti Bank zöld pénzügyi konferenciáján Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke elmondta, 2022-ban újabb válság van kibontakozóban a koronavírus világjárvány után.

Oroszország Ukrajna elleni támadása a 2. világháború óta a legkomolyabb fegyveres konfliktus Európában. A háború jelentős negatív gazdasági hatássokkal jár.

Az élelmiszerbiztonság számottevő fejlődése óta a legnehezebb élelmiszerkrízisnek lehetünk tanúi Afrikában.

Az emelkedő élelmiszerárak és energiaárak világszerte megélhetési válságot okoznak.

2022-ben a globalizáció aranykora véget érhet. Ezzel együtt a regionális kereskedelem felfutása elkezdődhet – mondta el Kandrács Csaba.

Klímakatasztrófa

A negatív gazdasági folyamatokkal párhuzamosan klímakatasztrófa van kirajzolódóban. A globális felmelegedés elleni küzdelem a háttérbe szorult a háború kirobbanásával párhuzamosan.

Nagy széndioxid kibocsátó országok visszaléptek a korábban meghatározott zöld klímacéloktól. Mások egyszerűen nem teszik meg a zöld átmenetet biztosító szükséges lépéseket a párizsi egyezmény ellenére.

Az Európai Unió korábban elmélyítette a 2030-as klímacéljait, melyekhez az energiaválság ellenére szeretné magát tartani.

Vállalati oldalon negatív folyamatokat látni. Számos vállalat visszalép a korábbi zöld vállalásaitól.

Környezet

Környezetünk erős jelzést adott számunkra az idén a globális felmelegedés veszélyeiről.

Ezen a nyáron szembesült Európa az elmúlt 500 év legextrémebb szárazságával, illetve aszályával – mutatott rá Kandrács Csaba.

Kínát szintén extrém szárazság sújtotta. A Jangce folyó, avagy Ázsia leghosszabb folyója az elmúlt 600 évben nem látott módon kiszáradt.

A víz nem tűnik el, hanem eső formájában máshol lehull. A klímakrízis a vízi és eső ciklusokat szélsőségesebbé teszi. Az eső ezáltal más területeken és sokkal intenzívebben esik.

Az idén Pakisztán történelme legsúlyosabb áradását szenvedte el. Az ország közel harmada víz alá került. Több mint 1500 ember meghalt és további 33 millió ember volt érintett.

Kaliforniában a Death Valley-ben, avagy a föld egyik legmelegebb pontján korábban nem látott mennyiségű eső esett, amely súlyos károkat okozott az infrastruktúrában. A meteorológusok szerint mindez 0,1 százalékos valószínűségű esemény volt.

Az éghajlat változása az élővilágra is jelentős hatást gyakorol – tette hozzá a jegybank alelnöke.

Infláció

A megélhetési válság megoldása a gazdaságpolitikusok legfontosabb célja, beleértve minket is – mondta el Kandrács Csaba.

A Magyar Nemzeti Bank szakemberei azon dolgoznak, hogy elérhetővé váljon a 3 százalékos inflációs cél. A jegybank alelnöke szerint egyetlen krízisért sem szabad feladnunk a fenntarthatósági céljainkat.

Az energiaválság és klímaválság együttes megoldása kedvező szinergiahatásokkal járhat.

Az energiaszektor elmozdulása a széndioxid mentes megoldások irányába érdemben hozzájárul az energiabiztonság növekedéséhez és a zöld átmenethez. Ezt az irányt segíteniük kell a döntéshozóknak.

A megélhetési válság költségei rámutattak az energiahatékonyság fejlesztésének fontosságára.

Emellett fundamentális változásokra van szükség az élelmiszertermelésben – tette hozzá Kandrács Csaba.

Zöld finanszírozás

A zöld átmenet megvalósításához folytatnunk kell az elmúlt időszakban elindult zöld finanszírozási lépéseket – világított rá Kandrács Csaba.

A pénzügyi rendszer egészséges működése kiemelten fontos a zöld gazdasági átmenet sikeres megvalósításához. Ha a tőke nem megfelelő módon áramlik a gazdaságban, akkor jelentősen kitolódik a klímacélok elérésének ideje.

El kell érnünk, hogy a pénzintézetek helyesen és gyorsabb ütemben elmozduljanak a zöld modellek irányába.

Magyarország elkötelezett, hogy minél gyorsabban elmozduljon a zöld átmenet irányába.

Az elmúlt évben az MNB a világ első jegybankjaként zöld mandátumot kapott a parlamenttől, melynek keretében a jegybank elősegíti a zöld fenntarthatósági célok elérését.

Ezzel összhangban a jegybank stressztesztet indított, mellyel megállapítja, hogy mely szektorok a legjobban kitettek a klímaváltozásnak.

A hitelintézeteknek zöld ajánlásokat tett az MNB, hogy fejlessze azok fenntartható működését.

Emellett preferenciális tőkekövetelményt vezetett be a jegybank, mely magába foglalja az energiahatékony lakossági jelzáloghiteleket, zöld kötvényeket és megújuló energia-befektetéseket.

Zöld jelzáloglevélvásárlási programot és zöld otthon programot is indított a Magyar Nemzeti Bank.

A zöld célok megvalósításának érdekében hozzájárult a jegybank az egyetemi oktatáshoz, kutatási tevékenységekhez, valamint banki és tőkepiaci tanfolyamokhoz.

Az MNB döntéshozói fejlesztik továbbá az elemzési és mérési eszközeiket és megosztják a tapasztalataikat az iparági szereplőkkel.