A boltok forgalmán már látszik, hogy spórol a lakosság

Hírek2022. okt. 6.MTI, Növekedés.hu

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben augusztusban 2,4 százalékkal csökkentek az eladások, és kisebb a ruházati boltok forgalma is - derül ki a KSH friss adataiból.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,4 százalékkal csökkentek az eladások. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,7 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal nőtt.A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,5 százalékkal bővült.

Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 6,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,6, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,0 százalékkal nőtt.

A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 0,9 százalékkal mérséklődött közölte a KSH.Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,1 százalékkal csökkent a tavalyi magas bázisról.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,4 százalékkal nagyobb volt a tavaly augusztusinál.A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 12 százalékkal növekedtek.

Az év első nyolc hónapjában a forgalom volumene - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 8,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 28,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

- A kiskereskedelmi forgalom növekedése tovább lassult augusztusban, az éves index már csak 2,4 százalékos volt. Bár az év első felében a magas bérkiáramlás és a fiskális transzferek támogatták a forgalom látványos bővülését, az augusztusi adatokon már jól látszik, hogy ezek a hatások kezdenek elenyészni, miközben a háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből egyre többet harap ki a még mindig gyorsuló infláció - írja Nyeste Orsolya, az Erste bank makrogazdasági elemzője.

Az extrém magas élelmiszerinfláció egyértelműen látszik ezen termékek eladásának éves volumencsökkenésén. Az adatok a fogyasztás jelentős lassulását jelzik az év második felére.