Kerti medence egymillótól a hatvan millióig - Duplázódott a medencepiac három év alatt

Elemzések2021. júl. 2.Kovács Dániel

Ha nyár, akkor pancsolás, a rekkenő hőségben jól esik, ha nem csak a strandon tudunk megmártózni, hanem otthon is van egy medence a mindennapi hűsölésre. A járványhelyzet az otthoni szabadidős termékekhez hasonlóan a medencék piacát is megpörgette, az évi ötmilliárdos forgalmat a piac duplázta három év alatt. Pedig nem olcsó mulatság, az épített medencék esetében már a belépőszint is egymillió forint fölött van, a luxus kategória teteje pedig 60 millió.

Egyre melegebbek a nyarak, és ahogy a hőhullámok egyre elviselhetetlenebbek lesznek, úgy szaporodnak a kerti medencék az udvarokban.

Persze nem mindegy, hogy mit választ a család, a kivitelezéstől, a felhasznált anyagok, és természetesen a méret függvényében az ár jelentősen eltérő lehet. Számít az is, hogy mire akarjuk használni. Csak egy kis nyári pancsolásra, vagy úszni is akarunk benne. 

A luxus kategórián belül általában tizennégy méteres hossztól beszélhetünk úszómedencéről, ez raciónálisan húsz méterig terjedhet

mondja a Növekedés.hu-nak Hajdú István uszodatechnika szakértő. Bár a paraméterekben vannak túlkapások, a megszokott szélesség öt-nyolc méter között mozog, a mélység pedig egy méter harminc, egyik végében két méterig kimélyítve, hogy lehessen ugrálni. 

Mitől luxus a luxus?

Hajdú István szerint a luxusmedencék alsó határa húszmillió forintnál kezdődik, de egy nagyobb méretű, jól felszerelt házi uszoda építési költsége az ötven-hatvanmilliót is elérheti. Az áron sokat tud dobni, ha a megrendelő olyan extrákat kér, mint az ülőalkalmatosság kiépítése a vízben, mondjuk masszázsfunkciókkal kiegészítve, de leginkább a felhasznált minőségi anyagok költségei adják össze a brutális árat, a burkolat, és a gépészeti megoldások is komolyabbak, mint az átlagos medencék esetében.

kerti medence

- A legjobb minőségű medence alja monolit vasbetonból készül, erre kerül rá a burkolat, amely lehet csempe, esetleg gránitlapok, vagy bármilyen sav és lúgálló kőféleség, ízléstől függően.

Ebben a kategóriában alapvető a működés automatizálása is, ide tartozik a szűrés és a vegyszerszabályozás önálló működése, de automatikus a vízhőmérséklet hűtése és fűtése is, utóbbi történhet kazán, vagy hőszivattyú segítségével.

A medence letakarásához szokás például redőnyt alkalmazni, ebben a kategóriában természetesen ezt sem kézi erővel mozgatja a tulajdonos. 

Nem csak a luxusért kell mélyen zsebbe nyúlni

- Az átlagos kategóriába tartozó medencéknél a kőburkolatot felváltja a fólia, és a monolit vasbeton szerkezet helyett is más anyagokat használ az építő - mutat rá az uszodatechnikus.

Általában a kivitelezés különbözik, de a gépészet is lényegesen egyszerűbb, nem szerelik fel annyi funkcióval, és az automatizálás sem alapfelszereltség. A méretből is visszavesznek, nyolc-tíz méteres hossz, és három-négy méteres szélesség a jellemző, a funkció itt már többnyire a pancsolás, nem az úszás.

A top medencékért ebben a kategóriában is elkérnek húszmillió forintot, de az olcsóbb változatokért is ki kell fizetni kilenc-tízmilliót - mutat rá a szakértő. 

Nem biztos, hogy jó ötlet a DIY

Noha az interneten hemzsegnek a csináld magad megoldások, Hajdú István arra hívja fel  a figyelmet, hogy nem olyan könnyű házilag összedobni egy medencét, mint ahogy ezek a leírások sugallják.

És még ha neki is látunk a barkácsolásnak, ha mindent valóban szakszerűen csinálunk és beszerzünk hozzá, akkor árban ugyanúgy három és négymmillió forint között fogunk kikötni, főleg most, hogy az építőanyag árak az egekben vannak.

Márpedig a kitermelt földet el kell szállíttatni, a zsaluköveket meg kell venni, az aljzatot le kell betonozni, mivel ennek stabilan tartania kell, azaz legalább a húsz centis vastagot érdemes tartani.

A művelet Achilles-sarka a fóliázás, ami komoly szakmunka, még az ezermestereknek is komoly kihívást jelent. A gépészetet pedig a saját gyártmányú medencéhez is a boltban kell megvenni.

A szakértő szerint ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha veszünk egy fémpalástos, fóliaburkolatú medencét, ilyet kétszáz-kétszázötvenezer forintért már haza lehet vinni.

Fejleszteni ezt is lehet, például be lehet ásni a földbe, kaphat beton aljzatot, de ez sem kötelező, beéri egy mezei sóder, vagy kavicsszórással is, egyszerűen, szakember bevonásával is rá lehet telepíteni. Az oldalfalakat érdemes persze körbebetonozni, hogy ne omoljon be, és a szükséges gépészetet ebben az esetben sem érdemes megspórolni.

Ezzel a módszerrel másfél-kétmillió forintból hozhatunk ki egy használható medencét, hiszen például burkolatot is kell tenni köré, ha nem akarunk a sárban tapicskolni, és a teendők sorát hosszan lehetne folytatni. 

Építésnek nem nevezhető, de pancsolásra jó

- A fémvázas medence úgy is felállítható, ha nincs a földbe beásva, ezzel további költségeket lehet megtakarítani - mutat rá Hajdú István, viszont a víz oda van vezetve, gépészet is van, így már egymillió körül megvan.

Ami ez alatt van, az már medenceépítésnek nem nevezhető a szakértő szerint, persze egy jó nyári pancsolás ettől még elképzelhető úgy is, hogy slaggal visszük oda a vizet, és hosszabbítóval az áramot.

Arról nem is beszélve, hogy az árérzékenyebb vásárlók leginkább a még olcsóbb fémvázas, polipropilén medencék, vagy a felfújható peremű pancsolók irányába mozdulnak el, amelyek a gyengébb minőségük miatt sokszor bizonyulnak egynyári kalandnak, a hőségben viszont ezekben is jól esik megmártózni. 

Megpörgette az otthoni pancsolást a koronavírus

Ha a medencék költségeiről beszélünk, okvetlenül szót kell ejteni a víz tisztán tartásáról, hiszen vízben nem csak mi, hanem a moszatok és a mikroorganizmusok is jól érzik magukat.

A medence üzemeltetéséhez négyféle vegyszerre van szükség: fertőtlenítőszerre, PH-korrekciós vegyszerre, algásodásgátlóra, és a szűrés hatékonyságát fokozó pelyhesítőszerre. A kis magánuszodák esetében mindez elérhető egyetlen tablettába sürítve, amelyet a vízforgató rendszerben kell elhelyezni.

A kisebb medencék esetében a víztisztítás havi költsége így hét-nyolcezer forintra jön ki, míg a luxuskategória felső szintjéig eljutva fokozatosan növekszik negyven-ötvenezer forintig - mondja a szakértő, ehhez jön még hozzá használattól függően a hűtés-fűtés költsége, és a csatornadíj, szóval nem éppen olcsó mulatság.

Ugyanakkor Magyarországon jó üzlet a medence, amire még a koronavírus-járvány is rátett egy lapáttal, mivel az emberek több időt töltöttek otthon, így felértékelődött többek között a kerti medence is. 

- Egyre lendületesebb üzletág ez, több ezer darab medence épül évente Magyarországon, most nagyjából öt-hat milliárdos piacról beszélhetünk - vélekedik Hajdú István hozzátéve, három évvel ezelőtt a fele legfeljebb a kétharmada volt a mostaninál.