Két magyar kutatónő, akik nélkül nem lenne koronavírus-vakcina

Elemzések2020. nov. 17.Haiman Éva

Lukács Noémi és Karikó Katalin magyar biológusok már életükben beírták magukat a tudomány nagykönyvébe azzal, hogy világszinten élenjáró kutatásokat folytatnak a koronavírus elleni, illetve a Covid-oltóanyagért folytatott küzdelemben.

Hihetetlen, mégis igaz: egy kis magyar családi vállalkozás a világ nagy gyógyszeripari vállalatainak egyik legfontosabb beszállítója, a koronavírus elleni oltás előállításában is.

A Lukács Noémi vezette sziráki székhelyű English & Scientific Consulting Kft., más néven a SCICONS az egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója azoknak az úgynevezett anti-dsRNS monoklonális antitesteknek (ellenanyagoknak), amelyek bizonyos Covid-oltóanyagok fejlesztésében is nélkülözhetetlenek.

A Reuters hírügynökségnek Lukács Noémi elmondta: az általuk előállított antitestek felismerik a kettős szálú RNS-t (dsRNS). Ez a vírusok replikációjának mellékterméke, vagyis ha ez kimutatható, akkor egy élő vírusnak is jelen kell lennie. Mivel pedig a dsRNS káros lehet az emberi sejtekre, ki kell szűrni minden emberben alkalmazandó vakcinából. Erre számos módszer létezik, de a minőség-ellenőrzés legelterjedtebb módja az, hogy a vakcinát kiteszik a SCICONS antitestjeinek.

A 71 éves Lukács Noémi cége gyorsan növekszik, árbevétele ugyanakkor mindössze 124 millió forint, nyeresége 52 millió forint volt tavaly, nélkülük azonban most nehéz helyzetben lennének a világ dollármilliárdos piaci értéket képviselő gyógyszeripari óriásai, mint a német BioNTech és az amerikai Pfizer, amelyek közösen fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag-jelöltje a célegyenesbe fordult.

Ebben az oltóanyag-fejlesztésben visz aktív és nagyon fontos szerepet egy másik magyar biológus, Karikó Katalin.

A Kisújszállásról származó kutató fejlesztette ki a koronavírus és általában a pandémiás vírusok elleni gyors vakcinafejlesztés egyik legígéretesebb új technológiáját. A munkát az amerikai Drew Weismann-nal közösen végezte el a Pennsylvaniai Egyetemen, és az ehhez kapcsolódó szabadalmat is ketten jegyzik. Amint arról a g7.hu még tavasszal beszámolt, az amerikai Moderna és a szintén német CureVac is a Karikó-Weismann módszert használva jár a koronavírus ellen védő oltás kidolgozásának élén.

A kutató egykori alma matere, a Szegedi Tudományegyetem weboldala részletesen beszámol Karikó Katalin munkájáról, megemlékezve arról is, hogy anno akadémiai ösztöndíjjal került a szegedi egyetemről a Szegedi Biológiai Központba, ott kezdett el vírusokkal dolgozni. Aztán éppen a 30. születésnapján leépítés miatt elbocsátották, ezért Amerikába ment. Jelenleg Németországban, a rákellenes gyógyszerfejlesztést forradalmasító BioNTech cégnél dolgozik.

A nevét viselő forradalmi Covid vakcina fejlesztésről elmondta: ezzel a technológiával nagyon gyorsan elő lehet állítani a vakcinát, amely nem tartalmazza a vírus teljes génállományát, így nem okoz fertőzést, tehát biztonságos.