Két szempontból is döntőek amerikai gazdasági kapcsolataink

Elemzések2019. máj. 13.Fellegi Tamás

Miután Orbán Viktor miniszterelnök ma az Egyesült Államok elnökével találkozik, és az egyik fontos témakört a két ország gazdasági, kereskedelmi kérdései alkotják, megnéztük, hogy mennyire lényeges partnerünk az USA, hogyan állnak most az országaink közötti fontosabb mutatók.

Exportunk

A köztudatban az él, hogy Németország messze a legfontosabb gazdasági partnerünk, és ez így is van, amíg azt nézzük, hogy melyik a legnagyobb export-import piacunk. A magyar külkereskedelem értéke több mint 30 ezer milliárd forint, pontosabban exportunk fölötte, importunk alatta van, így jön ki kereskedelmi többletünk.

Az export így nagyjából 100 milliárd euró, jelen árfolyamon 112-115 milliárd dollár. A 2017-es adatok szerint ebből 30 milliárd dollárnyit Németországba exportálunk (valóban messze a legnagyobb tétel), a második Románia 6,4 milliárddal, Olaszország alig marad el tőle 6 milliárddal, a negyedik helyen áll Szlovákia 5,3 milliárddal, és az ötödik helyen következik az Amerikai Egyesült Államok 5,1 milliárd dollárral.

Az EU-n kívül a legnagyobb

Ez máris mutatja az ország fontosságát kereskedelmi partnereink között. Persze úgyis szoktuk számolni, hogy egyben vesszük figyelembe az egész Európai Unióba irányuló exportunkat, lévén egységes piacról szó: ez a teljes kivitelünk 79 százaléka, így az Unión kívüli országok közül az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiacunk, jócskán megelőzve Oroszországot és Kínát is.

Az import mérsékelt

Ami az importot illeti, más a helyzet. Legnagyobb importpartnerünk ugyancsak Németország 28,2 milliárd dollárral, a második helyen Ausztria áll 6,8 milliárddal, a harmadik helyen Kína 6,3 milliárddal. Az importban tehát Kína az EU-n kívüli legnagyobb partnerünk, de hát ez érthető, mivel Kína a világ gyára, így mi is onnan vásárolunk rengeteg iparcikket. Oroszország is fontos az import szempontjából, hisz onnan vásároljuk olaj-, és gázszükségletünk nagy részét, az Egyesült Államok csak a 14. helyen van a listán 1,9 milliárd dollárral.

Nagy többlet

Ez azt jelenti, hogy óriási eltérés van amerikai kivitelünk és behozatalunk között: 5,1 milliárd dollár áll szemben 1,9 milliárddal, vagyis 3,2 milliárd a többletünk. Ezzel a nettó exportunk, vagyis az exporttöbblet listáján Romániával lényegében holtversenyben az Amerikai Egyesült Államok a nyertes. Utána következik a harmadik helyen Németország 1,8 milliárd dollárral, a negyedik helyen Nagy-Britannia áll 1,5 milliárddal.

A bővülés évtizedei

Az Egyesült Államok tehát az egyik legnagyobb olyan piacunk, aminek a masszív kereskedelmi többletünket köszönhetjük, ráadásul az oda irányuló exportunk fokozatosan növekszik. Már az 1980-as évek végén a behozatalunkból 2–3, a kivitelünkből 3–4 százalékkal részesedett a tengerentúli állam, az egyenleget már akkor exporttöbblet jellemezte. 2007-ig az exporttöbblet mértéke meghaladta a 100 milliárd forintot, ami kevesebb volt, mint fél milliárd dollárt.

A válság után visszaesés következett, 2011-ben 350 millió dollár volt a többlet, viszont akkor igen gyors növekedés indult: 2014-ben már 2 milliárd dollár körül járt az érték, amely tavalyelőtt már 3,2 milliárd volt. Maga a teljes export 10 éve még 2 milliárd dollár alatt volt, 2014-ben már 4 milliárd, majd 2017-ben több mint 5 milliárd dolláros értéket ért el.

Kell-e többet vásárolnunk?

Miután exporttöbbletünk Amerika irányába a kínaihoz hasonló százalékosan (mértéke viszont annak csak százada), nem kizárt, hogy az amerikai elnök szorgalmazni fogja ennek kiegyensúlyozását a magyar import növelése által. Kétségkívül a 3 milliárd dollár nem tétel az Egyesült Államoknak, de Trump lehet, hogy irányunkban is megpróbálja növelni az amerikai eladásokat.

Működőtőke

Az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatoknak még egy lényeges eleme az amerikai működőtőke befektetés. 1650 amerikai cég 100 ezer embert alkalmaz ma Magyarországon, ezzel Németország után a második helyen áll. Az Amerikai Egyesült Államok szerepe így két szempontból is döntő fontosságú gazdasági kapcsolatainkban.