Kétéves csúcsra vitte az olaj árát a szaúdi bizonytalanság

Elemzések2017. nov 15.Növekedés.hu

A világ legnagyobb olajkitermelője továbbra is Szaúd-Arábia, éppen ezért az ország belső politikai bizonytalansága, és az Iránnal kiújult konfliktusa nagy mértékben befolyásolja a piacot. Az olaj ára a napokban átlépte a 64 dollárt hordónként, amely kétéves csúcsként értékelendő. Szaúd-Arábia, a fekete arany királya a globális olajkitermelés egyötödét irányítja és csaknem kétszer annyi az olajból származó bevétele, mint a második helyezett Oroszországnak. A Szaúd-Arábiában kialakult politikai instabilitás miatt, illetve az Iránnal és Katarral kialakult feszült viszony következtében az olaj ára két éves csúcsra emelkedett. A politikai bizonytalanság árfelhajtó hatásaként az olaj ára november hatodikán elérte a 64,27 dollárt hordónként, és elemzők további emelkedést valószínűsítenek a bizonytalan politikai helyzet elhúzódása esetén. Egyrészt már a Katarral szemben elrendelt blokád óta nyilvánvalóvá vált a katonai konfliktus Iránnal, amely hagyományosan a regionális legnagyobb riválisuk, de emellett a jemeni polgárháborúban is érintett Szaúd-Arábia. Emellett a belső bizonytalanság is befolyásolja az olaj árát, mivel a legnagyobb olajkitermelő országban belső politikai válság alakult ki. Mohammed bin Salman koronaherceg korrupciós vádakkal nemrég letartóztatta a királyi család több tagját is, minisztereket és a nemzeti gárda vezetőit is. Fontos tényező, hogy a szaúdi reformok keretében részlegesen privatizálják az állami tulajdonú Aramco olajvállalatot, és egy magasabb olajárszint nyilvánvalóan kedvezőbb árazást érne meg a leendő befektetőknek. Az olajárat felhajtó tényezők között szerepel még az emelkedő globális kereslet, és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó tagállamok korábbi megállapodása a termelés visszafogásáról. Sokszor említik az Egyesült Államokat, mint olajkitermelő országot, amely esetleg ellensúlyozhatná az esetlegesen kieső termelést, ám a piaci szerepe sokkal csekélyebb. A kiviteli piac alig másfél százalékát birtokolja, míg a szomszédos Kanada és Mexikó sokkal több olajat szállít, mint az USA. Amerika az előrejelzések szerint 2020-ra napi két millió hordó olajat termelhet kivitelre, ha ez sikerül nekik, akkor valóban komoly vetélytárssá növi ki magát az ország.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.