Kétszáz százalékkal többen jelentkeznek egy-egy állásra, mint tavaly

Elemzések2020. nov. 4.V.Zs.

A programozók és a könyvelők érezhetik munkájukat a legnagyobb biztonságban, irántuk még nőtt is a kereslet tavaly óta. Más területeken viszont akkora volt a visszaesés tavasszal, hogy most akár 150-200 százalékkal többen jelentkeznek egy állásra.

A koronavírus megjelenése után, márciustól májusig közel 50 ezren regisztráltak a munkaügyi központokban, az év eleje óta pedig 190 ezren veszítették el állásukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Ez idő alatt a kereslet a programozók és a számvitellel foglalkozó szakemberek iránt csökkent a legkevésbé, derül ki a Profession.hu állásportál és az EY tanácsadó közös elemzéséből.

Sőt, számviteli területen inkább az erőforrás-hiány okozott gondot, válságtól függetlenül ugyanis a cégek beszámolási kötelezettsége fenáll. Az IT-szektort viszont érzékenyebben érinti a lassulás.

Bizonyos fejlesztéseket el kellett halasztani, de ezzel egyidőben más projektek kerültek előtérbe, így az iparág várhatóan hamar talpra áll. Emiatt munkaerőpiaci szempontból kevésbé kitett a pandémia hatásainak

mondta Lázár Gábor, az EY HR vezetője.  

Az elmúlt öt hónapban az említett két terület mellett leggyakrabban eladó és pénztáros munkák, betanított munka, anyagmozgatói és rakodói állások, projektmenedzseri pozíciók, szakmunkák, valamint értékesítő állásokra adták fel a legtöbb hirdetést a Profession.hu-n.

A közzétett összes álláshirdetés száma a portálon áprilisban 59%-al, májusban 47%-al csökkent az előző évihez képest. A csökkenés szeptemberre 6%-ra mérséklődött, október első két hetében pedig 5%-al meghaladta az előző év azonos időszakában mértet.

Ennek egyik oka, hogy az első hullám után a cégek még kivártak, a bizonytalanság miatt nem voltak olyan nyitottak a bővítésre

mondta a növekedés.hu-nak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

A szektorokat eltérően érintette a járvány; a gyártás-termelés, az IT és pénzügy területeken inkább stagnált vagy kismértékben nőtt a portálon meghirdetett állások száma. Másutt, például a turizmus, vendéglátás területén drasztikusan csökkent. A csökkenés egyébként nem jellemző, 2013 óta folyamatosan nőtt a hirdetések száma havi 6000-ről durván havi 12-14 ezerre az elmúlt egy évig. Tavaly január és szeptember között 120 ezer hirdetést tettek közzé a cégek, idén ugyanezen időszak alatt 95-100 ezret.

A meghirdetett pozíciókra jelentkezők száma minden szektorban/kategóriában nőtt. A harmadik negyedévben az értékesítés, kereskedelem területén éves alapon 90%-al, az adminisztratív, irodai munkákra 131%-al.

Legnagyobb mértékben az ügyfélszolgálati állások iránt nőtt az érdeklődés, itt a jelentkezések száma 197 százalékkal több mint az előző évben. Valamivel visszafogottabb, de így is 61 százalékkal nőtt a jelentkezések száma IT üzemeltetés pozíciókra.

A kínálat bővülésével csökkent az ajánlott munkabér. Az állásportál által követett szektorokban a nettó átlagbérek az első negyedévhez képest az adminisztráció területén 20%-al, az értékesítésben 8%-al, a fizikai és a szakmunka terén pedig 5% és 6%-al estek vissza.

Leginkább COVID-állónak az IT, mérnöki területek, és az  építőipar bizonyult.

"Ez egyrészt annak tudható be, hogy eleve hiányszakmákról van szó, de közrejátszott benne az is, hogy például az IT szakemberek által végzett munkákra, például szoftverfejlesztés, karbantartás, a vírustól függetlenül van igény és foglalkoztatás távmunkában is megoldható", mondta Tüzes.