Ki az a fekete nő, akit az amerikai demokrata elnökjelölt alelnökének választott?

Elemzések2020. aug. 14.Növekedés.hu

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt számára logikus választás a fiatal, 55 éves, aktív, ugyanakkor a mindennapi politikai csetepatékban nagy tapasztalattal rendelkező kaliforniai szenátor.

MTI/AP/Carolyn Kaster

Történelmi jelentőségű lépésre szánta el magát az amerikai elnökválasztásban a közvéleménykutatások szerint Trump elnök előtt jócskán vezető Joe Biden, demokrata elnökjelölt, amikor fekete nőt, az 55 éves Kamala Harrist választotta alelnök jelöltjének.

Ha megválasztják, Harris lenne az USA első fekete női alelnöke.

Bident persze nem a szívjóság, hanem a zord politikai racionalitás vezette.

Elsődleges célja megnyerni a kisebbségi, fekete, latínó, ázsiai választók szavazatait.

Ez a mai amerikai politikai viszonyok között különösen fontos, a fekete, kisebbségi szavazók várhatóan aktívak lesznek az elnökválasztáson a George Floyd halála után kitört zavargások miatt. Az előző kampány során a demokraták egyik legnagyobb hibája az volt, hogy - Obama után - nem tudták megszólítani a kisebbségi szavazókat, Hillary Clinton washingtoni elitista politikája erre nem volt alkalmas.

A ráció Harris mellett szól abból a szempontból is, hogy Biden idős ember, jövő januárban lesz 78 éves, (és ez nagyon más 78 éves kor, mint mondjuk Mick Jagger 78 éves kora) - az USA legidősebb elnöke lenne. (Még öregebb, mint Ronald Reagan volt visszavonulásakor.)

Biden és Harris viszonya nem volt mindig ilyen felhőtlen. Az indiai-jamaikai felmenőkkel rendelkező politikus nő, Kalifornia kormányzója, aki maga is indult az elnökjelölti pozícióért, korábban hevesen támadta Bident, mondván az összeszűri a levet a déli szegregácionistákkal. Harris azzal szerezte meg politikai kezdőtőkéjét, hogy kampányt indított a szegregált iskolák felszámolása mellett. A sors iróniája, hogy az elnökjelölti kampány során éppen Biden volt az, aki a dél-karolinai előválasztások során lemosta Harrist a jelöltek listájáról.

Biden alelnök választási dilemmája tulajdonképpen nem is volt igazi dillemma.

A pozícióra a másik reálisan szóba jöhető jelölt a demokraták nagyasszonya, az elnökjelölti pozícióért szintén induló Elizabeth Warren volt. Warrennek azonban van több erős hátránya is: egyrészt fehér, másrészt idős, harmadrészt - amerikai értlemben vett - szélsőbaloldali álláspontot hirdet: jelentősen növelné az állami újraelosztás mértékét.

Trump simán lecsapta volna a magas labdát: Bident a radikális szocialisták szekértolójának állította volna be. Ez elidegenítené a középen álló, mérsékelt szavazókat. A jelöltek között szerepelt még Tammy Duckworth, Illionis állam szenátora is. Duchworth bizonyos szempontból ideális jelölt lett volna. Háborús veterán, Irakban elvesztette mindkét lábát, mégis képes volt a szenátori pozícióig felemelkedni. Bizonyos értelemben megtestesíti az amerikai álmot. Ugyanakkor Biden számára túlságosan is centrista, a demokrata támogatók balszélét nem tudta volna megszólítani.

Centristának meg amúgy is ott van Biden. Szóba került még a szintén fekete Susan Rice, Obma elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója. Nála viszont hiányzik a politikai aréna öldöklő küzdelmeiben szerzett tapasztalat. Így Bidennek nem nagyon volt más lehetősége, mint Harrist választani: fekete is, nő is és nagyon nagy politikai tapasztalata van, jó pár évet húzott le a Szenátusban.

Biden számára fontos szempont volt az is, hogy fiatal jelöltet válasszon. Ő maga idős és bírálói szerint a szellemi leépülés határán van.

Így olyan alelnökre van szüksége, aki aktívan részt vesz a mindennapi politizálásban, ereje teljében van és erős ambíciói vannak. Harris pedig pontosan ilyen, képes lenne tehermentesíteni az elnököt a politikai taposómalomban. Harris egyébként volt már alelnök jelölt - Obama elnök 2008-as kampányában.

Biden és Harris kapcsolata családi vonalon is szoros.

Biden fia, a tragikus körülmények között 2015-ben agyrákban elhunyt Beau Biden hosszú évekig dolgozott együtt Harrissal.

Beau 2007-től egészen a halála előtti időszakig Delaware állam államügyésze volt, Kamala Harris pedig a Szenátusba való megválasztása előtt Kaliforniában volt államügyész. (Korábban San Franciscóban volt kerületi ügyész.) Demokrata - házon belüli - kritikusai szerint egyébként abban az időszakban látványosan távol tartotta magát a rendőri erőszakkal kapcsolatos ügyektől, ezt a mostani politikai helyzetben - amikor a fél országot beterítik az ezzel kapcsolatos tüntetések - visszaüthet.

A republikánusok szemére fogják vetni, hogy nem lép fel a rendőri erőszak ellen (vagyis államügyészként nem végezte jól a munkáját), a rendőrség támogatásának megkurtítását javasló demokraták pedig kifogásolni fogják, hogy elfogult a rendfenntartó erőkkel kapcsolatban. Világéletében a közigazgatásban dolgozott, Trump nyilván nekimegy majd azzal, hogy ős is a washingtoni vízfej része, hogy semmi tapasztalat nincs az üzleti életből, távol van az egyszerű, hétköznapi, dolgozó emberektől.

Mellette szól viszont fiatalsága, sokan arra számítanak, hogy ha Bident megválasztják, mellette Harris sokkal inkább társ-elnök lesz, mintsem a háttérbe húzódó alelnök, mint most Mike Pence Trump mellett.

Biden hajlamos inkább külpolitikai ügyekben exponálni magát, így Harris aktív szerepet vállalhat a belpolitikában. Alelnök jelöltségének bejelentése után már meg is kezdte ezt: heves támadást intézett Trump elnök járványkezelési módszerei ellen. (Az USA vezeti a globális megbetegedési rátát, a vírus több mint 156 ezer amerikai haláláért felelős.)

Kamala Devi Harris Oaklandben, Kalifornia államban született 1964-ben. Édesanyja, a rákkutatással foglalkozó Shaymala Gopalan Indiából vándorolt ki az Egyesült Államokba. Apja, Donald Harris, közgazdász, Jamaikából érkezett az USA-ban.

Szülei a UC Berkeley egyetemen ismerkedtek meg, mindketten aktívan részt vettek a polgári jogi mozgalmakban. A kis Kamalát is gyakran elvitték a tüntetésekre, babakocsiban tologatták a transzparensek között - itt találkozhatott először a politikával.

Névét indiai gyökereire utalva kapta édesanyjától, kamala lótuszt jelent, továbbá Lakshmi, a jószerencse és a gazdagság hindu istennőjének ez a másik neve.

A szülők a kislány 7 éves korában elváltak, őt és Maya nevű testvérét anyjuk nevelte.

Kislánykorában a “Miss Mary Mack” nevű tapsolós játék volt az egyik kedvence, amelynek Magyarországon is számtalan verziója van, különböző mondókákkal, a másik a nálunk szintén népszerű macskabölcső. Ezt játszotta barátnőivel az iskolabuszon, amely a főleg feketék által lakott, alsó-középosztálybeli környékről vitte őket a jómódú fehér környéken elhelyezkedő Thousand Oaks általános iskolába. Kamala nem sokkal azt követően kezdett el oda járni, hogy megszűnt (nem csak hivatalosan, de gyakorlatilag is) a szegregáció.

Gyerekkorában egyszerre járt a feketék által látogatott baptista és a hindu templomokba is - édesanyja így próbálta meg erősíteni benne a dél-ázsiai és a fekete identitást egyaránt.

Anyám meglehetősen jól tisztában volt azzal, hogy két fekete lányt nevel

írja önéletrajzában.

Eltökélt volt abban, hogy önbizalommal teli, büszke fekete nőket nevel belőlünk.

Gyerekkorában járt Indiában is és nagy hatással volt rá anyai nagyapja, aki magas rangú kormánytisztviselő volt és részt vett a kontinensnyi ország függetlenségének kivívásában. Nagyanyja társadalmi aktivista volt, aki gyakran utazott el szegény és elmaradott vidékekre, hogy megtanítsa a születésszabályozásra az ottani nőket.

Harris a középiskoláit Kanadában, Montrealban végezte el, miután édesanyja ott kapott tanári munkát a McGill Egyetemen, valamint egy kutatói állást is a Jewish General Hospitalban.

Politikai aktivitása már ebben az időben is megnyilvánult: tüntetést szervezett húgával a házuk előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy a házirend nem engedte meg a gyerekeknek, hogy az épület előtti füvön játsszanak.

Az egyetemi évek már ismét az Egyesült Államokban találták, a Howard Universityre járt Washingtonban, amely az egyik legnagyobb presztízsű és hagyományú feketék által látogatott felsőoktatási intézmény az USA-ban. Politológiát és közgazdaságtant tanult.

Később San Francisco-ban jogi tanulmányokat folytatott. Esténként meg Maya húgának segített, hogy kislányát a biliről rászoktassák a rendes vécére. “Brutális volt: nappal ment az öldöklő küzdelem a jogász szakon, este meg körbeálltuk a vécét és búcsút intettünk egy darab kakinak” - emlékezett vissza erre az időszakra 2018-ban.

Jogi tanulmányait 1990-ben fejezte be, ezt követően csatlakozott Alameda megye ügyészi hivatalához Oaklandben, szexuális bűntényekre szakosodott helyettes államügyészként. Családja eleinte meglehetősen szkeptikus volt pályaválasztásával kapcsolatban. Harris maga is tisztában volt azzal, hogy az államügyészek megítélése az USA-ban hagyományosan rossz, azonban azt hangoztatta, hogy szeretné belülről megváltoztatni a rendszert.

1994-ben kezdett el randizgatni Willie Brownnal, aki a kaliforniai politikai élet egyik meghatározó személyisége, az állami törvényhozás elnöke volt, nem mellesleg jó 30 évvel idősebb Harrisnál.

Brown segítésével Kamala bekerült a kaliforniai munkaügyi szervezet felügyelő bizottságába, valamint az állam egészségügyi bizottságába is - ezzel évi 80 ezer dollár csúszott még le neki az ügyészi fizetésén túl.

Brownt 1995-ben San Francisco polgármesterévé választották, Harris még az év decemberében szakított vele:

hiányzott az állandóság a kapcsolatunkból

kommentálta később.

Tökéletesen igaza volt

ismerte el 2003-ban Brown. Nem sokkal később egy volt kollégája áthívta a San Fransisco-i kerületi ügyészi hivatalba, ahol Harris komoly sikereket ért el a tinédzser prostitúció visszaszorításában. Tevékenysége nyomán a lányokat a helyi hatóságok bűnözők helyett áldozatként kezdték el kezelni.

Ez volt az az időszak, amikor Harris elkezdett befolyásos és pénzes ismeretségi körre szert tenni. 2003-ban saját korábbi főnöke ellen indult a kerületi ügyészi pozícióért. (Az USA-ban a lakosság közvetlenül választja meg a kerületi ügyészt.)

Szerény többséggel (56,5 százalékkal), de nyert, így ő lett Kalifornia állam első fekete női megválasztott kerületi ügyésze.

Ugyanezen választás során a korábbi polgármester, Willie Brown megbukott, a helyére pedig Gavin Newsom - ma Kalifornia kormányzója - került. Harris és Newsom közeli barátok voltak, gyakran vakációztak együtt. Harris első három hivatali éve alatt az elítélési ráta (a megvádoltak és a tárgyalás során bűnösnek találtatottak aránya) 52-ről 67 százalékra emelkedett.

Egyik legvitatottabb ténykedése ebben az időszakban az volt, hogy nem volt hajlandó halálbüntetést kérni egy 2004-es esetben egy rendőrgyilkosság gyanúsítottjára. A rendőr temetésén egy szenátor mondta a búcszúztatót, s ebben keményen kritizálta Harrist - a részt vevő több száz rendőr hangos ovációban tört ki. A következő tíz évben a rendőr szervezetek messziről elkerülték, együttműködése a rendőrséggel megromlott. Később, amikor már Kalifornia állam főügyésze lett, Harris kétszer is megtagadta támogatását a halálbüntetés eltörlését célzó kezdeményezésektől.

Barack Obamával való barátsága 2004-ben kezdődött, amikor Obama a szenátori pozícióért kampányolt. Aztán Harris volt az első jelentős kaliforniai állami tisztségviselő, aki Obama mögé állt amikor 2008-ban indult az elnökjelölti versenyben.

Obama - immár elnökként - 2013-ban megjegyezte róla, hogy “a legcsinosabb államügyész az országban”. Később kénytelen volt elnézést kérni szexistának minősített megjegyzése miatt.

Harris maga is megedződött a politikai megmérettetésekben, épp elégszer volt része a közönség kegyeinek megnyeréséért folytatott küzdelemben. Amikor Kalifornia államügyészi pozíciójáért indult, igen erős ellenszéllel kellett megküzdenie. Egyrészt fekete bőrű nő volt, aki ellenezte a halálbüntetést, továbbá a liberális San Francisco-ból jött, ráadásul ellenfele egy népszerű figura volt, Los Angeles akkor kerületi ügyésze. A verseny olyan szoros volt, hogy ellenfele a voksolás éjszakáján már mondott is egy győztelmi beszédet, a San Francisco Chronicle meg is írta, hogy nyert. Három héttel később azonban újraszámolták a szavazatokat és kiderült, hogy Harris mindössze 0,8 százalékponttal ugyan, de nyert.

Politikai népszerűsége is ebben az időben kezdett el emelkedni. A 2008-as jelzálogpiaci válság során Kalifornia 4 milliárd dollár kapott volna a bedőlt jelzáloghitelek rendezésére. (Formálisan ez egy peren kívüli egyezség lett volna.) Harris azonban elutasította a megállapodást, akkor sokan nagyzolással és a politikai realitásoktól való elszakadással vádolták, de végül sikerült kiharcolnia egy 20 milliárd dolláros megállapodást - ennyivel segítette az állam a bajba jutott lakástulajdonosokat.

A George Floyd halála nyomán kirobban tüntetések kapcsán az amerikai lapok elővették Harris régi dolgait, s most, hogy elnökjelölt lett, várhatóan ismét a támadások kereszttüzébe kerül egy 2014-2015-ös ügye.

Történt ugyanis, hogy nem volt hajlandó nyomozást kezdeményezni két fekete férfi halála miatt - akiket rendőrök lőtték le. Egy időben neve felbukkant a Legfelsőbb Bíróság tagjelöltjei között - még Obama idejében - de Harris később úgy nyilatkozott, hogy nem igazán érdekelte ez a pozíció.

2014-ben ment férjhez, Doug Emhoff-hoz, egy Los Angeles-i vállalati jogászhoz. A ceremónia kicsi és szűk körű volt, koszorúslánynak a húgát kérte fel. Emhoffnak két gyermeke van egy korábbi házasságából - Harrist “Momala”-nak becézik. Saját gyermeke nincs.

A nagypolitikába 2016-ban kóstolt bele, a demokrata Loretta Sanchezt győzte le a szenátori megmérettetésen. Kemény meccs volt e is, Sanchez 20 évet húzott le a Kongresszusban, igazi dörzsölt politikai öreg róka.

Az idei demokrata elnökjelölési versenyben szembeszállt ugyan Joe Bidennel - aki most elnökjelöltként alelnöknek kérte fel -, de veszített, igazából nem is volt sok esélye.

A magánéletéről még annyit, hogy Converse Chuck Taylor tornacipőket gyűjt. Többnyire reggel 6-kor kel, fél órát tornázik, Raisin Bran kukoricapehellyel indítja a napot, amelyet mandulatejjel önt fel és mézzel ízesít, majd iszik egy mézes-citromos teát, mielőtt munkába indulna.

Mottóját édesanyjától kölcsönözte:

Lehet, hogy te leszel az első, de azért légy biztos abban, hogy nem leszel az utolsó.