Kiderült, hogy a hazai bankok digitálisan mennyire fejlettek

Elemzések2023. júl. 24.D.J.

A hazai bankrendszer digitális fejlettségi szintje a korábbi évekhez képest kisebb mértékben, de továbbra is javult 2022-ben – derül ki az MNB FinTech és Digitalizációs Jelentés című kiadványából.

A hazai FinTech piacon 2021-ben már 175 aktív vállalat tevékenykedett. Az összeolvadások és a felszámolások mellett is bővült a társaságok köre. A mikro- és kisvállalatok továbbra is a szektor több mint háromnegyedét képviselik,

úgy hogy a szektor árbevétele a 220 milliárd forintot is meghaladta – többek között ez is kiderült, a Magyar Nemzeti Bank FinTech és Digitalizációs Jelentés című kiadványából, amelyet idén negyedik alkalommal tettek közzé.

A jelentésben éves rendszerességgel tekintik át és elemzik a pénzügyi rendszer működésében és fejlődésében egyre meghatározóbb digitális és innovatív megoldásokat, valamint az ezeket támogató fejlett technológiák nemzetközi és hazai trendjeit.

Az idei kiadványból többek között az alábbiak is kiderültek:

  • Az MNB felmérése alapján a hazai bankrendszer digitális fejlettségi szintje a korábbi évekhez képest kisebb mértékben, de továbbra is javult 2022-ben.
  • Habár folyamatosan javul a banki belső működés digitalizációja, van még fejlődési potenciál. A hazai bankrendszer szereplői sem teljesen elégedettek belső rendszereik fejlettségével, az ATM-ek modernizálása pedig az ügyfeleknek is előremutató lehet.
  • A hazai biztosítói szektor digitalizáltsági szintje közepesen fejlett, hasonlóan a bankrendszeréhez. Az online elérhetőség a legnépszerűbb lakossági biztosítási termékek esetében általános a szektorban.
  • A tavalyi év visszaesést hozott a 2021-es rekordév befektetései után a nemzetközi FinTech szektorban. Az egyik vezető ok: több óriásbefektetésnek is sor került a visszavonására.

C

A tavalyi év visszaesést hozott a 2021-es rekordév befektetései után a nemzetközi FinTech szektorban. Az egyik vezető ok: több óriásbefektetésnek is sor került a visszavonására.Forrás: MNB
  • A kockázati tőkét bevonó hazai FinTech vállalatok életpályájának elején hosszabb felkészülési szakasz figyelhető meg, alacsonyabb nyereség mellett, amit később egy dinamikusabb növekedési fázis követ.
  • A tavalyi év végére a folyószámlanyitás mellett már személyi hitel is digitálisan igényelhető valamennyi ilyen terméket kínáló hitelintézetnél.
  • A mobilbanki szolgáltatások bővülő kínálata mellett a bankok lakossági ügyfelei részéről a netbank használata visszaszorulóban van.
  • A digitalizáció kiemelt célja a biztosítóknak, de ennek a felsővezetésben való, dedikált megjelenítése azonban még nem általános, illetve néhány biztosító nem rendelkezik még digitális transzformációt célzó stratégiával sem.
  • A nemzetközi porondon pénzügyi szolgáltatás igénybevételekor a digitális csatornák használata a COVID-járvány után is tartós maradt, azonban a személyes ügyintézésre és tanácsadásra is erős az ügyféligény. A koronavírus visszahúzódásával az idősebb ügyfelek szívesebben választják a személyes ügyintézést.
  • Továbbra is kiemelt fontosságú a kiberbiztonság. A támadások kifinomulttá válásával a védekezésben is megkerülhetetlenné válik a fejlett technológiák minél szélesebb körű igénybevétele. A mesterséges intelligencia alapú megoldások a kiberbiztonság terén is egyre fontosabbak.

Bevételek és költségek a kiberbiztonság területén

Bevételek és költségek a kiberbiztonság területénForrás: MNB

A gép értelem óriási változások fog hozni

Amikor a ChatGPT berobbant a köztudatba, hamar világos lett, hogy a mesterséges intelligenciához (artificial intelligence - AI) hamarosan mindenkinek köze lesz, akár fejlesztőként vagy felhasználóként – erről már Kaszás Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója beszélt a kiadvány bemutatását követő kerekasztal-beszélgetésen.

Pereczes János, a Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója is úgy fogalmazott: a ChatGPT képességei a megjelenés idején óriási meglepetésként érték őket.

Az AI-alapú megoldások már most is komoly változásokat hoztak a banki életbe.

Bek-Balla László, az Erste Bank Digitális csatornák és contact center vezetője elmondta: korábban a minőségbiztosítás terén a bejövő hívások 1-2 százalékát elemezték ki. Most viszont már az AI-nak hála ezt az arányt fel tudták emelni 100 százalékra.

Több résztvevő így Fónai Imre, a K&H Csoport digitális termékek fejlesztéséért felelős vezetője is hangúlyozta: vigyázni kell hogy az olyan AI-megoldásokkal mint a ChatGPT milyen információkat osztanak meg a vállalatok.

Negatív példaként merült fel a Samsung esete, ahol több alkalmazott is belsős forráskódokat szivárogtatott ki azzal, hogy feltöltötték őket a ChatGPT-re.

Fónai Imre azt is hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia terén még az őskorban járunk. Hogy mi minden vár ránk azt nem is teljesen tudjuk felmérni.