Kiváló gyerekmozik, amelyeken az egész család jól szórakozhat

Elemzések2021. dec. 29.D.J.

Ünnepek idején szívesen lehuppanna a család egy jó kis film elé? Néhány tippel segítünk a választásban.

Klaus – A karácsony titkos története (2019)

Az utóbbi időben több olyan film is napvilágot látott, amelyik új megvilágításba akarta helyezni a Télapót azzal, hogy elmesélte: mégis miként állt munkába a Mikulás.  Közülük eddig messze a Klaus sikerült a legjobban.

Még pedig azért, mert ennek a remek animációs filmnek óriási szíve van.

Garantáljuk, hogy még az is, akinek úgy ahogy van elege van a karácsonyból meg az összes hozzá kapcsolódó szervezésből és vásárlásból, a film végére ha csak pár perc erejéig, de újra meg fog hatódni az ünnepektől.

Óz, a csodák csodája (1939)

Az igazán régi filmeket sokszor nehéz értékelni, mert a filmművészet az utóbbi időben annyira átalakult, hogy az ódon klasszikusok ma már gyakran nehézkesnek tűnnek. A filmes nyelvezetük avittnak és unalmasnak hat. Ám vannak ritka gyöngyszemek a filmtörténelemben, amelyeken egyszerüen semmit nem fog az idő.

Ma is olyan szórakoztatóak, mint a bemutatásuk idején.

Erre kiváló példa az Óz, a csodák csodája, amely hiába több mint 80 éves: a karakterei, dalai és a mesevilága ma is épp olyan bájos mint hajdanán.

Agymanók (2015)

Mióta megalakult, a Pixar boszorkánykonyhájából számos remek mese került elő, köztük néhány mesterművel is. Az Agymanók az utóbbi kategóriába esik.

A sztori hőse Riley meglehetősen egyszerű tinédzser-problémákkal kell szembenézzen. A család új helyre költözik, ahol nehezen illeszkedik be, nem megy úgy neki a hoki, mint régen és még a családjával is összekap. A finesz  az a sztoriban, hogy a főszereplők valójában Riley megtestesült érzelmei, amelyek a lányt hol jó, hol rossz útra terelik.

A megvalósítás majd szétcsattan a kreativitástól. Miközben kalandra indulunk Riley fejében látjuk, hogy készülnek az álmok, de azt is, hogy mi lett az elfelejtett képzeletbeli barátokkal.

Segítség, felnőttem! (1988)

A gyerekek egyik közös vonása, hogy mind szeretne kicsit idősebb lenni. Ebben a filmben teljesül a főhős vágya és egyik napról a másikra felnőtté válik. Persze aztán hamar rájön, hogy nagynak lenni nem is olyan mókás, mint ahogy azt elsőre gondolta.

Bár egy családi vígjátékról van szó a végeredmény mégis több ennél.

Mindezt az is jól jelzi, hogy komédia létére, a film két Oscar jelölést is begyűjtött: ebből az egyiket a karrierje elején járó Tom Hanks kapta.

Végtelen történet (1984)

Ha mint könyvadaptációként tekintünk rá, akkor Wolfgang Petersen rendezése nem igazán számít túl erősnek. Az eredeti regény sokrétűsége ugyanis hiányzik belőle. Ezért érdemes inkább csak önmagában megítélni: így viszont kétségtelen, hogy egy klasszikusról van szó. A Végtelen történetben az emberi képzelet világa, vagyis Fantáziaország kerül veszélybe mikor felüti a fejét a Semmi, amely a nevének megfelelően ürességgel váltja fel a meselények birodalmát.

A készítése idején ez volt a legdrágább német film és meg is látszik rajta. A kőfaló óriás vagy a bánat mocsarában lakó óriásteknős még mai szemmel is roppant jól mutat.

A film egyik kulcsjelenete, melyben egy ló eltávozik, annyira megérintette a korabeli közönséget, hogy el is terjedt az a városi legenda, hogy a forgatáson tényleg meghalt az állat. Ez szerencsére nem igaz.

Drágám, a kölykök összementek! (1989)

Egy kalandfilm, ahol az izgalmak színtere nem egy távoli mesés birodalom, vagy egy kitalált királyság, hanem egy kertes háznak a gyepe.

Ez a látszólag unalmas helyszín egészen új megvilágításba kerül: a főszereplő gyerekeket ugyanis egy elbaltázott kísérlet miatt lekicsinyíti az apjuk.

Emiatt pedig nem csak a hangyák vagy a méhek, de még a kerti locsoló is ádáz ellenséggé válik.