Putyin: Oroszország nukleáris erői készenállnak - Táblázatban a régió országainak hadereje

Elemzések2021. dec. 29.Dunai Péter

Eszkalálódik a katonai feszültség a Kelet-Közép-Európa, Ukrajna, Nyugat-Oroszország térségben. Az USA, a NATO és Ukrajna Moszkvára mutogat, mint háborús tűzfészekre, a feltételezett támadóra. Oroszország pedig visszapattintja a vádakat, mondván, hogy a csapatösszevonások az ország nyugati részében a NATO ukrajnai nyomulásával, Kijev felfegyverzésével kapcsolatosak. Másrészt ezek oroszországi földön történnek – amibe sem a Nyugatnak, sem az ukránoknak nincs beleszólása.

Közben Vlagyimir Putyin, az OF elnöke „kemény” választ ígért a konfliktus esetleges további eszkalációjára, amiért a felelősséget a Nyugat nyakába varrta.

Putyin találkozott a hadsereg vezetőivel, megállapította, hogy a stratégiai nukleáris erők (a „triád”) 89%-ban új, korszerű eszközökkel vannak felszerelve.

Putyin is jelzi: új, keményebb szakasz jöhet az OF és a Nyugat kapcsolatában, amelyet Moszkva részéről eddig a némelykor visszavonulásként értékelt kompromisszumkészség jellemzett. Az orosz elnök jelezte: a konfliktus már az ország határain zajlik, visszavonulni nincs hova – és nem is fognak.

Moszkva decemberben javaslattervezetet juttatott el a Nyugathoz, biztonsági garanciákat követelve tárgyalásokra szólított fel.

Az OF „kívánságlistája” kapcsán a Nyugat egyik legnyomósabb ellenérve, hogy sok mindent követel a NATO-tól, de cserében nem kínál semmit. Moszkva szerint igen: tárgyalásokat. Szergej Rjabkov, az OF külügyminiszter-helyettese aláhúzta, hogy országa a legrövidebb időn belül kész  az USA-val tárgyalóasztalhoz ülni. 

Fontos komponense az egyenletnek Kína, amely egyértelműen az OF pozícióját támogatja – és kevés reményt lát a tárgyalásos megoldásra.

Settenkedő leszámolás Ukrajna körül, Oroszország és a NATO tárgyalásai sikerének kevés az esélye

így szól a pekingi központi pártlap, a Global Times cikk-címe. Moszkva és Peking az utóbbi időben „összezárt”, felgyorsította katonai együttműködését, lásd közös hadgyakorlatok, közös légi-, és haditengerészeti manőverek a Távol-Keleten.

Moszkva követelései:

Íme, ahogyan a Deutsche Welle tolmácsolja a kemény moszkvai követeléseket: 

- A NATO szüntesse meg Kelet-Európában (a nem-NATO államokban, elsősorban Ukrajnában, a Kaukázusban, azaz Grúziában és Közép-Ázsiában) katonai tevékenységét,

- Ne bővítsék a régióban a NATO-t, kiváltképpen ne Ukrajnával,

- Ne telepítsenek köztes- vagy rövidebb hatótávolságú rakétákat oda, ahonnan elérik a szemben álló fél területét. Ennek kapcsán Putyin a minap elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nyugati rakéták 7-10, a hipersebességű fegyverek 5 percen belül elérhetik Moszkvát. Tegyük hozzá, az Atlanti óceán mélyéről az OF atomtengeralattjáróiról Washingtonra kilőtt Cirkon hipersebességű cirkálórakéta nagyjából ugyanennyi idő alatt érhet célba. Moszkvának van saját rakétavédelmi rendszere, Washingtonnak viszont nincs. 

- Ne tartsanak dandárnál, azaz 3.000 – 5.000 katonánál nagyobb erővel hadgyakorlatot a kölcsönösen megállapítandó határzónákban,

- Kössenek egyezséget, hogy nem tekintik egymást ellenfeleknek és hogy a vitákat békés úton oldják meg,

- Sem az Oroszországi Föderáció, sem az Amerikai Egyesült Államok ne telepíthessen nukleáris fegyvereket saját területén kívül.

Mind az OF, mind a Nyugat erősítette, vagy felújította a hidegháborús gyakorlatot, amikor az Egyesült Államok határai mentén az oroszországi Repülő Medvék, hosszú hatótávolságú, légi indítású, nukleáris robbanófejjel felszerelt cirkálórakétákkal megrakott Tu-95MSz6-16-osok cirkálnak.

Amerikai részről első sorban B-52H-es hasonló kategóriájú, fegyverzetű stratégiai bombázók az Oroszországi Föderáció (OF) határai mellett váltott gépekkel állandó katonai jelenlétet biztosítanak. És megy ezerrel az ártalmatlanabbnak tűnő „kellemetlenkedés”, elfogják (intercept – demonstratívan közvetlen közelségből, néhány méteres távolságból kísérik) a szemben álló fél nemzetközi légtérben haladó felderítő gépeit.

Ám a fő gondot Ukrajna és a hozzá kötődő biztonsági problémák jelentik. Nyugati jelentések szerint az OF a nyugati, ukrán határ mintegy 250 kilométeres térségében – saját területén - 100-175 ezer katonát, hadfelszerelést, szállító-, és harceszközt vont össze.

Ezt Ukrajna és a NATO közvetlen katonai fenyegetésként értékelte, noha ha számszerűen összeadjuk az USA, a NATO balti államokban, Lengyelországban, a kelet-közép-európai térségben állomásoztatott erőit, plusz az itt lévő országok nemzeti haderejét, akkor több mint félmilliós, többségében korszerű fegyverzettel ellátott, egymással együttműködő hadsereg, katonai szervezet állna szemben a feltételezett orosz agresszióval. 

Hadsereg-létszámok, felszereltség Kelet-Közép-Európa néhány államában 

Ország 

A haderő katonákban, kritikus felszerelésben*

Ukrajna (nem NATO-tag és a belátható időn belül aligha válik azzá)

Mintegy 250.000 fő (az USA páncélelhárító rakétákat, Javelin-eket, hadihajókat, Törökország Bayraktar TB2-es csapásmérő-felderítő drónokat adott el az ukránoknak) Körülbelül 75 ezer katonát köt le a kelet-ukrajnai szeparatistákkal a konfliktus

Lengyelország (a térségbeli NATO országok legjelentősebb hadseregével)

160.000, ebből 114.050 harcoló katona (beleértve a WOT-ot, a területvédelmi erőket). Sok milliárd eurós beszerzési programot hajtanak végre korszerű lég- és ballisztikus rakétavédelmi eszközökkel, két repülőszázadnyi (32 gép) F-35A Lightning II. lopakodó vadászbombázókkal, mintegy 1.000 csapásmérő drónnal, korszerű tengeralattjárókkal 

Balti 3-ak (NATO-tagok, Litvánia, Lettország, Észtország)

Mintegy 22.000 katona, korszerű légierő és harckocsik nélkül. USA jelenlét: Litvániában egy páncélos zászlóalj, Lettországban harci helikopter alegység – rotációs alapon. A három állam légterének biztosítását a NATO-tagok Baltic Air Policing QRA rotációs alapú légi erői adják – köztük Magyarország a JAS 39-es Gripenekkel

Románia (NATO-tag, kevésbé aktív az Ukrajna-konfliktusban, de a régió második legerősebb NATO-hadseregével rendelkezik). A román-ukrán kapcsolatokat – akárcsak a magyar-ukrán viszonyt - megterheli az Ukrajnában élő román kisebbséggel szembeni kijevi politika

64.500 aktív és 53.000 tartalékos katona. Fontosabb felszerelés: 17 F-16 Block 15 harci repülőgép, plusz jelentős számú modernizált MiG-21-es többcélú harcigép, 2 modernizált Type 22 fregatt, 675 közepes harckocsi (MBT), 1500 páncélozott harcjármű (IFV), 800 vontatott csöves löveg, 240 rakéta-sorozatvető szállító-indítóállás (TEL) 

Szlovákia (NATO-tag) kevésbé aktív az Ukrajna-konfliktusban

18.600 aktív, 4200 polgári alkalmazott. Fontosabb felszerelés: T-72M1 közepes harckocsi (20 darab), 155mm-es Zuzana önjáró gumikerekes tarackágyú. Légierő, a MiG-29-eseket 2024-ig felváltják új F-16 Viper - Block 70 gépekkel (14 gép, egy repülőszázadnyi)

Magyarország (NATO-tag) rossz viszonyban van Ukrajnával. Kijev egyes források szerint Moszkva után Budapestet tekinti a 2. számú ellenségnek – ami rövidlátó politika, mert Magyarország megvétózhatja Ukrajna esetleges (a közeljövőben nem valószínű) NATO-tagságát. Nem beszélve arról, hogy Magyarországot biztosítja a NATO-alapokmány közös védelmet garantáló 5. cikkelye – adott esetben hivatalosan még Ukrajnával szemben is 

37.650 aktív, 20.000 tartalékos katona. A Zrínyi 2026 Program az utóbbi néhány év nagy ütemű fegyverbeszerzései nyomán a térség egyik legmodernebb felszerelésű hadserege. Fontos, jelentős részben megrendelt elemei a felszerelésnek: Leopard 2 A7+ (44 darab), Leopard 2 A4 (12 darab), 34 T-72M1 közepes harckocsi, KF-41 Lynx gyalogsági harcjármű (218 darab rendelve), PzH 2000 155mm-es önjáró löveg (24 rendelve), NASAMS amerikai-norvég légvédelmi rakétarendszer (rendelve), Mistral (184 darab) vállról/állványról indítható rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. Lehetséges beszerzés: Bayraktar TB2 csapásmérő/felderítő drón

*(Ebben nincsenek benne a Kelet-Közép-Európa NATO-tagállamaiban állandóan, vagy váltva telepített amerikai, és/vagy más államok NATO-kontingensei)

Az oroszországi Checkmate könnyű taktikai többcélú vadászgép vezeti a fegyverexport lista legígéretesebb ötösét. A másik négy helyen az Orion-E csapásmérő-felderítő drón, a "Toszocska" (TOSZ-2 termobárikus robbanófejjel felszerelt rakéta-sorozatvető-rendszer), az AK-19-es Kalasnyikov származék és az Sz-350E "Vityaz" mobil lég- és ballisztikus rakétavédelmi rendszer. Ez utóbbi hatótávolsága 120km, maga a rakéta ezer font súlyú (445kg), ötven fontos, 24 kg-os robbanófejjel) - jelentette ki a RoszOboronEkszport, az OF fegyverkiviteli külkereskedelmi vállalata vezetője, Alekszandr Mihejev.

Közben az atomrakétákat egyre közelebb csúsztatják egymáshoz.

Lengyelország, mondják, amerikai atomfegyvereket helyezne el területén, amire válaszul Lukasenka Belorussziája oroszországi atomfegyvereket telepítene területére.

Ha ez bekövetkezik, a helyzet rosszabb lesz, mint a klasszikus hidegháború egyik mélypontján, a NATO 1979-es „Kettős Határozata” idején, amelynek eredményeképpen 1983-tól Németországban, Nyugat-Európában telepítették a közép-hatótávolságú két amerikai atomfegyverrendszert, a Pershing II. ballisztikus rakétákat és a BGM-109G Tomahawk atom-robbanófejes cirkálórakétákat.

Visszatérve a mához, Szergej Sojgu oroszországi védelmi miniszter szerint legalább tíz amerikai stratégiai bombázógép részvételével gyakorlat keretében kidolgozták az OF elleni nukleáris csapásmérés módozatait.

Noha a hírekben első sorban a Fekete-tenger térsége szokott szerepelni, ezúttal Sojgu a Távol Keletet emelte ki, ahol 2021 végén naponta legalább egyszer amerikai stratégiai bombázógépet, vagy gépcsoportot észleltek az Ohotszki tenger térségében, az OF határainál. Ez 250%-os emelkedést jelent a korábbi időszakok „nukleáris őrjárataihoz” képest, tette hozzá Sojgu.

Mára egészében véve szertefoszlottak azok az eredmények, amelyeket még az 1991-ig tartó hidegháborúban és az azt követő időszakban az Egyesült Államok és a Szovjetunió/Oroszországi Föderáció közvetlen tárgyalásain elértek.

Ebbe beleértendő a stratégiai rendeltetésű nukleáris fegyverektől az egymás katonai területeit a levegőből, különleges megfigyelőberendezésekkel, speciális képzettségű hírszerző-elemzőtisztekkel figyelő Nyitott Égbolt Egyezmény (Open Skies Treaty).

A napokban jelent meg a hír, hogy az OF – hosszabb idővel az elsőként kilépett USA után – szintén felmondta az egyezményt és kilépett. 

Ismét felbukkantak az amerikai és kiváltképpen az oroszországi arzenálban a korábban egy időszakban tiltott több robbanófejes, azokat önállóan célba vezető (MIRV) nukleáris interkontinentális ballisztikus rakéták.

Ezek megnövelik a tűzerőt és megnehezítik az ellenük való védekezést – mert az önállóan célba vezérelt robbanófejek egy része csak az ellenfél figyelme, rakétavédelmi rendszerei megosztását, megzavarását célozza (decoys).

Mint az USA, mind az OF hivatalos forrásai a 2017-es, tehát még a legújabb, Biden-Putyin találkozón megállapodottak előtti állapotot tükröző statisztikákat tesznek közzé. Ugyanis a legújabb „felállás”, (hogy a két szemben állónak milyen fegyverrendszerei pontosan milyen erőkkel állnak szemben egymással, szigorúan titkos információ). 

Jelenleg egyedül a 2010-ben megkötött amerikai-OF Új START (New START) stratégiai fegyverzet-korlátozási egyezmény van érvényben, amelyet Joe Biden és Vlagyimir Putyin 2021-ben további öt évre meghosszabbított.

New START egyezmény legfontosabb részei:

A kategóriák

Az egy-egy fél által hadrendben tartható eszközök maximális száma

A telepített rakéták és bombázógépek száma

  700

A telepített stratégiai nukleáris robbanófejek száma

1.550

A telepített és nem telepített (mobil) rakétaindító-egységek száma

  800

Nukleáris fegyverrendszerek

Így oszlanak meg az Egyesült Államok és az Oroszországi Föderáció stratégiai nukleáris fegyverrendszerei a három komponens, a triád szerint: 1. szárazföldi, 2. légi-, (űr)erő, 3. haditengerészet (tengeralattjárók, felszíni hajók)

A hármas (triád) felosztás komponensei

Amerikai Egyesült Államok (USA)

Oroszországi Föderáció (OF)

Szárazföldi rakétaerők (silóban vagy mobil, mozgatható indítóállásban)

- LGM-30G Minuteman III. szilárd hajtóanyagú rakéta, 36 tonna súlyú (24-szeres hangsebességgel, Mach24-el repül), hatótávolság: 13.000km. Szilárd hajtóanyagú, silóból indítható, sokszor korszerűsítették, 2029-ig tartják szolgálatban. Több robbanófejes (MIRV), egy-egy robbanófej 335-450kilotonna (kt) erősségű. A robbanófejek 50%-a egy 240m átmérőjű körbe csapódik. 

- R-36M2 (SS-18) Satan/Vojevoda, a világ legnagyobbnak tartott katonai rakétája, 211 tonnás, tíz, egyenként 1 megatonnás robbanófejjel, hatótávolsága 16 ezer kilométer

- UR-100N Stiletto, az Avangárd hipersebességű nukleáris levegő-űrfegyverének hordozó-, indítóeszköze

- RT-2PM Topol (mobil indítású) 11.000km hatótáv, egy 550-800kt robbanófejjel

- RSz-24 Jarsz (NATO-kód SS-27Mod2 - mobil indítású), egyenként 100-150kt, több (6-10) robbanófejes 

Légi- (űr) erők (stratégiai bombázók)

Két géptípust sorol ide a Pentagon hivatalos kiadványa, ám csak annyit ír fegyverzetükről, hogy mindkettő képes hagyományos és atomfegyverzet hordozására.

- B-52H az 1952 óta szolgálatban lévő, nyolc sugárhajtóműves gép legújabb változata. Összesen 31,5 tonnányi fegyverzetet képes hordozni

- B-2 „lopakodó” (háromszor könnyebb, mint a B-52H), de 18,1 tonnányi fegyverzettel szerelhető fel. 

- Kh-55 stratégiai nukl. cirkálórakéta egy 200kt nukl. robbanófejjel 2.500-3000km-es hatótávolsággal

- Kh-101/102 a legújabb szupertitkos, „lopakodó” nukleáris (102) vagy hagyományos töltetű (101) cirkálórakéta, 5.500km hatótávolság, 250-1000kt erejű atom-robbanófejjel, roppant pontosak. Ötven százalékos eséllyel beletalálnak egy 7 méter átmérőjű körbe. Felszerelhetők hagyományos, nem nukleáris robbanófejjel is

A Medvék, a Tu-95MSz6-16 stratégiai bombázógépek a Kh-55-ösökkel vannak felszerelve. A Tu-160-asok emellett a Kh-101/102-eseket is indíthatják 

Haditengerészeti erők (tengeralattjárókon  elhelyezett nagy hatótávolságú, nukleáris robbanófejes rakéták) 

- Trident D5 szilárd hajtóanyagú rakéta 1-14, önállóan célra vezérelt nukleáris robbanófejjel (MIRV), egy-egy atom-robbanófej 90-100kt erejű. Az Ohio osztályú tengeralattjárókra telepítettek, hatótávolságuk meghaladja a 13 ezer kilométert. Jegyezzük meg, hogy ugyanez a típusú rakéta (Trident D5) alkotja Nagy-Britannia stratégiai atom-tengeralattjárói fegyverzetét is.

- R-30 Bulava, a Borej-osztályú atom-tengeralattjárókon telepítve, az OF triádja haditengerészeti komponensének alapvető fegyvere. Egy rakéta 6-10 nukl. robbanófejet hordoz, amelyek mindegyike 100-150kt erősségű. Hatótávolsága 9300km

- R-29RMU2.1 Lajnyer a 667BDRM Delfin osztályú atom tengeralattjárókon telepítve. Minden rakéta négy, önállóan célra vezérelt (MIRV) egyenként 500kt robbanóerejű nukleáris bombával van felszerelve. Valamivel kevésbé pontos, mint a Bulava, hatótávolsága 11.000km

Források: USA (defense.gov), OF (wikipedia), növekedés.hu gyűjtés

Az USA és a Szovjetunió/OF nukleáris robbanófejeinek száma hogyan alakult 1950 és 2020 között?  (Statista.de infografikája)

 Az USA és a Szovjetunió/OF nukleáris robbanófejeinek száma hogyan alakult 1950 és 2020 között?