Koronavírus: mégis megbukott a svéd modell?

Elemzések2020. nov. 25.D.J.

Még mindig a saját útjukat járják a svédek, pedig a járványügyi stratégiájuk elvérzett.

Sok országban ha egy politikai vezető arcmaszk nélkül jelenik meg a nyilvánosság előtt máris kipattan egy kisebb botrány. Svédországban viszont épp ez a megszokott.

„A közlekedési eszközökön alig pár ember hord maszkot. A viselésük errefelé szinte tabuvá vált”

meséli egy helyi lakos Lena Einhorn. Bár a skandináv ország múlt hét pénteken bevezette az első komolyabb szigorításokat, nemzetközi mércével ezek a szabályok is roppant enyhének tűnnek. Náluk most már legfeljebb csak 8 ember gyülekezhet, este 10 után pedig nem lehet alkoholos italokat árusítani. A kormányzat továbbra is főleg ajánlásokkal operál: nem csukják be az edzőtermeket vagy a könyvtárakat, de kérik az állampolgárokat, hogy minden programot, ami nem feltétlenül szükséges inkább halasszanak el.

Az éttermek és a bárok azonban továbbra is nyitva tartanak mintha mi sem történt volna. ”Elég komplikált egy ügy” – állapítja meg egy kávézó-tulajdonos Gudrun Richter

„Azt mondják az embereknek, hogy ne menjenek vásárolni, de közben a bevásárlóközpontok szokás szerint működnek tovább”.

Svédország az utóbbi pár hónapban egy „kísérleti teleppé” vált. A skandináv ország a járványkezelés terén teljesen a saját útját járja. Miközben Európa tavasszal majd a második hullám idején alaposan bezárkózott, addig náluk láthatóan továbbra is abban bízik a kormányzat, hogy jelentős korlátozások nélkül is meg tudják úszni a pandémiát.

Bár emiatt hamar elszálltak a halálozási adataik, Anders Tegnell, a svéd járványi hatóság vezetője a nyáron úgy vélte, hogy a második hullámot már jobban fogják bírni. Bár Tegnell sose mondta ki, minden jel arra mutatott, hogy a nyájimmunitás kialakulásában bíznak. Ám ahhoz, hogy ez megtörténjen az emberek 70 százaléka el kellett volna kapja a vírust. Ekkora fertőzöttség azonban nem alakult ki. Az elhibázott stratégiának meg is lett az ára. A második hullám roppant súlyosan csapott le a svédekre.

Az utóbbi napokban volt, hogy a 10 milliós országban az új esetek száma a hatezret is meghaladta.

A járvány alakulása a skandináv országokban

  Koronavírus esetek száma COVID-19 halottak száma Lakosságszám (millió fő)
Svédország 208,295 6,406 10,2
Finnország 21,936 384 5,5
Norvégia 32,942 311 5,4
Dánia 71,654 789  5,8
Forrás: worldometers.info (november 23-ai adatok)

Bármilyen meglepő is legyen a lakosság részéről még mindig komoly támogatottságot élvez a hatóságok stratégiája. A Business Insidernek  egy helyi lakos Asli Tamer Vestlund, aki Stockholm külvárosában él azt mondta, hogy a józan ész is azt diktálja, hogy elkerüljék a tömeges bezárásokat.

A kormányzatot főleg a tudományos világ és az ellenzék kritizálja. A Mérsékelt Párt és a szélsőjobboldali Svéd Demokraták jelentős változásokat követelnek.  

"Az intézkedések hiánya nem csak hogy több fertőzést és halálesetet eredményezhetett, de még a gazdaságot sem segítette.[…] A svéd modell a halálon és a szenvedésen túl sok mindent nem ért el”  

írta meg az állásfoglalását a Time magazinnak két svéd kutató Kelly Bjorklund és Andrew Ewing.