Lassult az infláció, olcsóbban vehetünk személygépkocsit

Elemzések2019. aug. 8.Harsányi Péter

  • Júliusban 3,3 százalékra lassult az infláció hazánkban
  • Leginkább a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett
  • A személygépkocsik és a többi tartós fogyasztási cikk ára ugyanakkor csökkent
  • A német feldolgozóipar mélyrepülése fokozatosan elkezdheti éreztetni hatását hazánkban is

Második hónapja csökken az infláció

Éves alapon 3,3 százalékra lassult az infláció júliusban, míg a maginflációs mutató 3,7 százalékra, az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció pedig 3,2 százalékra mérséklődött. Az előző hónaphoz képest az infláció és a maginfláció egyaránt 0,1 százalékponttal csökkent, míg az adószűrt maginfláció 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb.

Leginkább az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett. Az élelmiszerek 6,0, míg a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,5 százalékkal drágultak. Utóbbi árának növekedése leginkább a jövedéki adóemelésekre vezethető vissza.

Forrás: MNB

Az inflációt a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok árának visszaesése, valamint a szolgáltatások árának kisebb mértékű emelkedése fogta vissza. A tartós iparcikkeken belül a mérséklődést többek között az új és használt személygépkocsik alacsonyabb árdinamikája okozta.

Milyen termékkörök drágultak?

Az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,2, a sertéshúsé 12,7, a liszté 10,1, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,4 százalékkal magasabb, a tejé 5,4 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,4 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 9,8 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal csökkent.

Az MNB várakozásainak megfelelően alakult az infláció

Az elmúlt napokban újabb nagyon gyenge német ipari termelési adat látott napvilágot. A visszaeső német feldolgozóipar egyre jobban éreztetheti a hatását hazánkban is. A német feldolgozóipar lassulása még 2018 elején kezdődött, ami jellemzően 6-8 negyedévvel később jelentkezik Magyarországon.

Talán már ezt a tendenciát mutatja, hogy a magyar ipari termelési adat júliusban gyengébb lett a megszokottól, a munkanaphatástól megtisztított számok alapján a termelés 4,1 százalékkal nőtt, amely ugyan nem rossz, azonban elmarad az elmúlt hónapok 6-8 százalékos értékétől.

A tartós fogyasztási cikkek árainak csökkenése pedig elkezdheti fokozatosan mérsékelni az inflációs mutatókat. Ez tendencia az MNB előrejelzéseit támasztja alá, miszerint az alacsonyabb importált infláció a második félévtől visszafoghatja az árnövekedés ütemét.

Jelentősen csökkent a további monetáris szigorítás esélye

Az inflációs mutató az őszi hónapokban a bázishatásoknak köszönhetően 3 százalék közelébe mérséklődhet, miközben az adószűrt maginfláció fokozatosan csökkenő pályára állhat.

Folyamatosan csökkennek piaci inflációs várakozások is, szintén ezt a forgatókönyvet valószínűsíti.

Ezenfelül világszerte gyakorlatilag minden nagyobb jegybank újra a lazítás útjára lépett, aminek következében a Magyar Nemzeti Bank is jó eséllyel megállhat a szigorításokkal, főleg, hogy az inflációs mutatók a 2-4 százalékos toleranciasávon belül alakulnak.