Megtört az infláció emelkedő trendje!

Elemzések2019. júl. 9.Harsányi Péter

  • Júniusban az összes inflációs mutató mérsékődött hazánkban
  • Kevésbé drágult az üzemanyag, azonban az élelmiszerek és a szolgáltatások árai még mindig emelkednek
  • Az infláció lassulásával csökken a szigorítási kényszer a Magyar Nemzeti Bankon, tovább maradhatnak tehát az alacsony kamatok, és az olcsó hitelek

Júniusban 3,4 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon éves alapon, szemben az egy hónappal ezelőtti 3,9 százalékos értékkel. A maginfláció 3,8, míg a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 3,5 százalékon alakult.

A mérséklődést az infláció esetében elsősorban az üzemanyagárak csökkenése, míg a maginfláció esetében az alkohol, és a dohánytermékek árának süllyedése okozta. A dinamikus béremelkedés miatt azonban még mindig 3 százalék felett emelkedik a munkaerő-intenzív szolgáltatások ára, illetve az élelmiszerek is tovább drágultak.

Forrás: MNB

Mennyivel lettek drágábbak az egyes termékkörök?

Az élelmiszerek ára 5,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshús 12,1, a liszt 11,4, a kenyér 8,0, valamint a péksütemények 8,6 százalékkal drágultak. Ezzel szemben tej 5,7, a kávé 4,3, míg a tojás 2,6 százalékkal lett olcsóbb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,0 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Elért minket a német lassulás?

A német ipar lassulása már érezteti a jeleit Magyarországon is, a tartós iparcikkek inflációja ugyanis enyhén mérséklődni kezdett, amiért elsősorban az új és használt személygépkocsik alacsonyabb árdinamikája tehető felelőssé.

A német ipar 2018 elejétől lassul, ami jellemzően egy jó 6 negyedéves késéssel gyűrűzhet be hozzánk a jegybank egyik tanulmánya szerint. Ez az idő most nyáron jön el.

Mindazonáltal egy tartós trend megfigyeléséhez több hasonló adatra is szükség lesz a következő hónapokban.

Mit léphet erre az MNB?

Az MNB a nyári hónapok tájékára várja az inflációs mutatók tetőzését, majd ezt követően a gyengébb külső konjunktúra és a stabil inflációs várakozások következtében a hazai áremelkedés ütemének mérséklődésére számít.

Ennek fényében rendkívül fontosak lesznek az elkövetkezendő hónapokban az inflációs és maginflációs számok. Amennyiben valóban tartósan lassulni kezd az áremelkedés Magyarországon, abban az esetben jó eséllyel akár hosszabb ideig változatlan maradhatnak a hazai monetáris kondíciók.

Ezt a forgatókönyvet segíti az is, hogy a nemzetközileg meghatározó jegybankok rendre lefelé módosították a közelmúltban az inflációs előrejelzéseiket, amivel párhuzamosan ismét a lazítás útjára léphetnek. A Fed, az Európai Központi Bank, valamint a japán és a kínai jegybankok jó eséllyel tehát lazíthatnak a pénzpolitikán, ami csökkenti a szigorítási kényszert a Magyar Nemzeti Bankok, valamint enyhíti az eladói nyomást a forinton és a többi feltörekvő régiós devizán.

Az MNB előrejelzéseinek hitelességét egyébként a stabilan 3 százalék közelében alakuló középtávú piaci inflációs várakozások is növelik, ami az alábbi ábrán látható.