Lehallgatási botrány a leggazdagabb brit családnál

Elemzések2020. jún. 15.Növekedés.hu

Perre került sor a Barclay famíliában, miután az ifjabb generáció tagjai közül néhányan lehallgatták apjuk ikertestvérét, majd állítólag áron alul eladták a Ritz szállót egy szaúdi milliárdosnak.

Londonban számos legendás híres és drága szálloda van, de talán közülük is kiemelkedik a Ritz. Arisztokraták, hírességek, luxus - egyike a világ legnagyobb presztízsű és legismertebb szállodáinak. Az angolban van is egy kifejezés “ritzy” - stílusos, flancos, divatos a jelentése.

Legismertebb szalonja a Palm Court, XVI. Lajos stílusában berendezve - egy ötórai tea itt azért ma is a legmenőbb dolgok egyikének számít bizonyos körökben.

A szállodát a svájci César Ritz nyitotta 1906-ban, s a kezdeti ismeretlenség után az első világháború vége felé nagyon népszerű lett a politikusok, hírességek, írók, színészek körében. David Lloyd George brit miniszterelnök a Ritzben tartott titkos találkozókat, s itt született meg a döntés arról is, hogy az Egyesült Királyság Görögország oldalán avatkozik be a törökök ellen. A második világháború után itt lakott J. Paul Getty, korának leggazdagabb embere. Lakott itt Charlie Chaplin és a balerina Anna Pavlova. Tartott itt megbeszélést Winston Churchill, Dwight Eisenhower és Charles de Gaulle a második világháború alatt. A végtelenségig lehetne sorolni a szálló történetét, a hírességeket, a legenda kialakulását.

 

A hotel 1995-ben került a Barclay ikerek tulajdonába, nyolc év és 40 millió font kellett ahhoz, hogy a kissé lelakott szálló újra régi pompájában tündököljön. A napjainkban 85 éves David és Frederick Barclay szállodákkal, online kiskereskedelemmel és újságokkal (például a Daily Telegraph című lappal, ahol annak idején a jelenlegi brit miniszterelnök, David Johnson politikai újságíró volt) csináltak nagy vagyont. A Sunday Times listája 7 milliárd fontra teszi vagyonukat. A család kerüli a nyilvánosságot, interjút szinte soha nem adnak. A napokban azonban az újságok címoldalára kerültek: a családtagok egymást verték át, miközben eladták a Ritzet, ráadásul az ügyből bírósági per is lett.

 

Frederick Barclay rokonai (Sir David gyermekei) a bíróságon beleegyeztek abba, hogy jóvátételt fizetnek a milliárdosnak és lányának Amandának, mert megsértették magánszférájukat, valamint magáncélú információkat használtak fel, miután titokban lehallgatták beszélgetésüket a Ritzben. Bepoloskázták ugyanis azt a szobát, ahol Sir Frederic hagyományosan elszívta napi egy szivarját lánya társaságában. A londoni Legfelsőbb Bíróságon ugyanakkor azzal védekeztek, hogy hallgatózásuk jogos volt, ugyanis “komoly veszélyek” vetődtek fel a családi üzlettel kapcsolatban. Azzal vádolták Sir Fredericket, hogy veszélybe sodorja a családi vagyont.

Alistair Barclay, Sir David fia elismerte, hogy körülbelül ezer

 

magánbeszélgetést hallgattak le. A vád szerint ezeket az információkat használták fel arra, hogy féláron adják el a legendás szállodát. (Pontos összeget nem lehet tudni, de annyi azért kiszivárgott, hogy Sir Fredrick legalább 750 millió fontot szeretett volna kapni érte.) A vevő pedig nem más, mint egy dúsgazdag szaúdi üzletember, az országot irányító Szalmán herceg unokatestvére.

 

A családon belüli kémkedés, a bírósági per és a vagyon feletti civakodás - Sir Frederick hevesen ellenezte a Ritz áron aluli eladását - teljesen szétzilálta az egyik leggazdagabb brit családot - és persze annak társadalmi reputációját is. “Minden családban vannak veszekedések, no de kémkedés? Ha Shakespeare élne, drámát írna belőle” - kommentálta a helyzetet a család egyik régi barátja.

 

A háttérben már évek óta folyt az ellenségeskedés, a hatalmas és szerteágazó vagyon feletti ellenőrzés megszerzése. Mindennek az ágyazott meg, hogy a vagyont egy családi alapítvány kezeli, amelyben nem voltak kellően tisztázva a felelősségi körök. Az alap lehetőséget kínált arra, hogy a vagyont több tucat különböző cégbe költöztessék, amelyek különböző adóparadicsomokban vannak, voltak bejegyezve. Ugyanakkor megnehezítette az eszközök feletti egységes kontrollt. A pontos struktúráról nincs megbízható információ, annyi szivárgott csak ki, hogy Amanda, Sir Frederick lánya 25 százalékos részesedéssel rendelkezik, így nem tudja megakadályozni Sir David gyerekeinek döntéseit.

 

A Ritz eladásáról is az a hír járta, hogy a család több tagja, egymástól függetlenül vitte az ügyet különböző ingatlanközvetítőkön keresztül. Hasonló lehet a helyzet a család egykori másik ékkövével, a Telegraph című lappal is. A fiatalabb családtagok szerint csak a pénzt viszi, messze nem éri már meg azt a 665 millió fontot, amennyiért 2004-ben megvásárolták, így megérett az eladásra.

 

Sir Frederick ikertestvére, David a Csatorna-szigeteken él, saját szállodájában. Ő is elszívja napi kedvenc szivarját, hasonlóan testvéréhez, ő viszont jobban kedveli a szabadtéri szivarozást. Ott ugyanis nem lehet lehallgatni.