Lehet, hogy 2020 lesz a legmelegebb év a Földön

Elemzések2020. okt. 24.V.Zs.

Nemcsak a koronavírus, hanem hőmérséklet szempontjából is kivételes év lehet az idei. A felmelegedés és több melegrekord megdőlése után 2020 lehet a valaha volt legmelegebb év.

Hogy az lesz-e, több tényezőtől is függ, például a Jegesi-tenger jégtakarójának mértékétől, de a top 5-be már biztosan bekerül. Az év első nyolc hónapja ugyanis a második legmelegebb időszak volt a 2016-os után. Az átlaghőmérséklet ezen időszak alatt 1.02 Celsius fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. A szeptember pedig a legmelegebb, amit valaha mértek.

Az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Intézet közleménye szerint ez év szeptembere volt a legmelegebb szeptember, amit valaha mértek.

Sőt, az év első 9 hónapja a második legmelegebb időszak volt a 2016 óta, mely a hőmérsékleti rekordot tartja. Világszinten az átlaghőmérséklet 0.05 Celsius fokkal volt magasabb idén, mint tavaly szeptemberben, és 0.08 fokkal több, így megdöntötte a 2016-os rekordot is.

A tíz legmelegebb szeptembert egyébként mind 2005 után mérték, a legmelegebb hét pedig 2014 és 2020 között volt, egyre magasabb átlaghőmérsékletekkel. Idén szeptemberben a déli féltekén volt magasabb az átlaghőmérséklet – tengeren és szárazföldön egyaránt. Az északi féltekén a mostani „csupán” a harmadik legmelegebb szeptember volt, ugyanakkor az Északi-tenger jégfelülete annyira visszahúzódott, hogy ennél csupán egy alkalommal mértek kevesebbet.

Az év első nyolc hónapját tekintve viszont az északi féltekén a szárazföld és óceán hőmérséklete a 2016-os időszakkal együtt a legmelegebb időszak, amit 1880, a hőmérséklet mérés kezdete óta feljegyeztek.

Európában, Ázsiában és a Mexikói-öbölben ez a nyolc hónap volt a legmelegebb időszak. Dél-Amerikában és a Karib-térségben pedig a második legmelegebb. Az átlagosnál hűvösebb időt csak Alaszkában, Kanada nyugati részén, India északi részén valamint a déli óceánok területén tapasztaltak idén.

A számoknál aggasztóbbak a trendek, a folyamatos melegedés, és a jégsapka csökkenése. A klímaváltozás ütemén a koronavírus okozta időszakos gazdasági megtorpanás sem változtatott. Az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben továbbra is rekord értékeket dönt és folyamatosan növekszik. A gazdasági lassulás okozta átmeneti csökkenés után a globális szén-dioxid kibocsátás a pandémia előtti szint közelében jár. A Nemzeti Óceán és Légkörkutató Intézet előrejelzése szerint az sem kizárt, hogy 2020 lesz a legmelegebb év a Földön – legalábbis amióta mérik a hőmérsékletet. Az intézet számításai szerint

durván 65% az esély arra, hogy 2020 megelőzi 2016-os valaha mért legmelegebb évet, és 35% arra, hogy a második legmelegebb legyen.

A valószínűség elsősorban statisztikai becsléseken, nem pedig az aktuális vagy várható időjárási eseményeken alapul, bár ezek is hatással vannak rá.