Meghökkentő börtönök világszerte

Elemzések2020. okt. 24.H. É.

A világ börtöneinek többsége ugyan kemény hely, azért vannak egészen különleges büntetés-végrehajtási intézmények is, amelyek inkább hasonlítanak egy táborra vagy egy minden igényt kielégítő hotelre, mint fegyintézetre.

A börtönkörülmények igen széles spektrumon mozognak a világban, legyen szó a szigorúságról, a kényelemről vagy az emberközeliségről, amint azt a Belügyi Szemlében megjelent tanulmányában Ürmösné Simon Gabriella megállapítja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a legelrettentőbb példák között sorolja fel a világ egyik legszigorúbb és egyben a legolcsóbb üzemeltetésű börtönét, amely az USA-ban található.

Tent City (Sátorváros) Joe Arpaio seriff kezdeményezésére jött létre, aki sokallta, hogy Arizona állam négymillió dollárból szándékozik börtönt építeni – ő ezt százezer dollárból tető, vagy inkább sátortető alá hozta azt, mondván: ha ezek a körülmények a katonáknak megfelelnek, akkor az az elítélteknek is. A sivatag közepén felállított katonai sátrakban nem kevesebb, mint kétezer elítéltet lehet elhelyezni. 

Tent City, Forrás: youtube.com

Az egymás közötti erőszakról is hírhedt dél-amerikai Piedras Gordas börtönt már magyar drogfutárok is megjárták. Ez 4800 méter magasan található Peru déli területén, egy kősivatagban, 20 méter mélyen a földbe ásva, ahonnan semmit sem látni a külvilágból. A börtönt tíz méter magas szögesdrótos betonfal veszi körül, és 500 börtönőr vigyázza.

Az orosz börtönök hírhedtek a szigorú körülményeikről, de van egy, ami még a többinél is keményebb. A Fekete Delfin fegyház, amely egy, a rabok által készített szoborról kapta a nevét, Kazahsztán határán található Szibériában. Itt tartják lakat alatt az ország 700 legbrutálisabb bűnözőjét: sorozatgyilkosokat, kannibálokat, pedofilokat, csecsen terroristákat és a tébolyodottakat. Minden cellát három acél ajtó véd, ha onnan kilépnek, az elítélteknek hajlított derékkal kell közlekedniük, hátra tett kézzel, a földre szegezett tekintettel, hogy ne tudják feltérképezni a börtönt. A szabad ég alatt, amikor legfeljebb egy kopár, rácsozott tetejű betonketrecben sétálhatnak, ugyanezen okból bekötik a szemüket. 

Fekte Delfin, Forrás: placenote.info

Az orosz büntetés-végrehajtási intézetek a túlzsúfoltságról is ismertek. A szentpétervári Kreszt büntetés-végrehajtás intézet kapacitása csak 3 ezer fő, viszont egyszerre akár 10 ezer elítélt sem ritka itt. Minden rabra 4 négyzetméter és heti 15 perc fürdés jut.

Guernsey egy kis sziget a szárazföldi Európa és az Egyesült Királyság között, ahol a világ legkisebb börtöne, a Sark található. A szigetnek 600 lakosa van, de a börtönben csupán csak két elítélt helyezhető el. A börtön 1856-ban épült és a mai napig üzemel. A világ legnagyobb börtöne pedig a Fülöp-szigeteken található, ez csaknem 14 ezer elítéltet képes befogadni.

A szerencsésebb bűnözők minden kényelmet kielégítő ötcsillagos börtönökben tölthetik kényszerszabadságukat például Ausztriában, Svájcban vagy Norvégiában.

A stájerországi Leoben büntetés-végrehajtási intézetben több sportolási lehetőség is van, a rabok az internethez is hozzáférhetnek, részt vehetnek nyelvtanfolyamon, és a párok külön cellát is kaphatnak egy időre. Az itt elhelyezhető 205 elítéltet börtönbüntetése maximum másfél évre szól. 

Leoben, Forrás: world-architects.com


A norvégiai Bastoey büntetés-végrehajtás intézet nem csak luxusbörtön, de a világ első öko börtöne is. A börtön szigetet 1982-ben alapították, és a hagyományos skandináv büntetés-végrehajtási szemlélet alapján, amely szerint az elítéltet is emberként kell kezelni, valójában nem is hasonlít egy bv-intézményre. Nincsenek falai, kapui és biztonsági rendszere sem, az elítéltek szabadon mozoghatnak a 80 épület között, ahol maguk gazdálkodnak ugyan, de az ötcsillagos börtön leginkább egy nyári táborhoz hasonlít a tenisz pályájával, a lovaglási lehetőséggel és az úszási lehetőséggel a tengerben. 

Bastoey, Forrás: op.no


A norvégiai Halden büntetés-végrehajtási intézete 2010-ben nyílt, és működésének első éveiben megkapta a leghumánusabb börtön címet. Ez is hasonlít inkább falura, ahol az épületeken nincsenek rácsok, van viszont minden elítéltnek saját szobája tévével és külön mosdóval. Itt is van persze fitneszterem, sport- és focipálya egyaránt.

2013-ban építették a Heidering büntetés-végrehajtási intézetet, ami a németországi Grossbeerenben található. A 650 fő befogadására képes intézet felépítése 120 millió euróba került. Az intézetet úgy tervezték, hogy mindenhova a lehető legtöbb fény jusson be. Az intézethez tartozó 260 méteres rekreációs udvar a változatos sportpályák segítik levezetni az intézet lakóinak indulatait.

 Heidering, Forrás: prisonfellowship.org


A bolíviai San Pedro börtönben nincsenek ugyan luxuskörülmények, de az elítéltek cellát tudnak vásárolni maguknak. Ez a hely abban is különbözik a legtöbb hasonló intézménytől, hogy árusító bódék, éttermek, fodrászatok, sőt még hotel is található benne, ellenben sem börtönőrök, sem rácsok nincsenek. A részbeni szabadságért azonban fizetni kell, attól függően, milyen cellát és mennyi időre „vásárol” meg valaki, 1000–1500 dollárt.

Az Aranjuez, ez a családi börtön Madridtól 40 km-re található. A falakon Disney karakterek láthatók és játszótér is található az intézményben. Mindez azért, hogy segítse a gyerekek kötődését a fogvatartott szüleikhez.

A világ legbiztonságosabb börtönének a United States Penitentiary Administrative Maximum Facility (ADX) számít. Az 1944-ben Coloradóban megnyitott intézményben az asztalok és a székek betonból készültek, az ablakok mindössze 10 cm szélesek és úgy helyezték el őket, hogy az elítéltek, akik soha nem hagyhatják el a cellájukat, ne jöhessenek rá, hogy pontosan hol vannak.

 ADX, Forrás: heraldnet.com

A világ leghíresebb börtöne minden bizonnyal a kaliforniai Alcatraz.

Az Alcatraz sziget – más néven a Rock – eredetileg világítótorony volt, később erőd lett, majd katonai börtön, végül 1934-től büntetés-végrehajtási intézet, amelynek

a legnépszerűbb elítéltje Al Capone volt.

Robert Kennedy döntése alapján 1963-ban bezárták, ezt követően turisztikai attrakcióvá vált. Állítólag innen egy elítéltnek sem sikerült megszöknie.

A dél-afrikai Robben-sziget évtizeden át börtönszigetként funkcionált. Itt raboskodott 27 éven át Nelson Mandela is. A sziget az UNESCO világörökség része és a börtön ma múzeumként működik.

Az olasz Gorgona börtön is festői helyen, a Toszkán-szigetcsoporton helyezkedik el. Az elítéltek itt sok időt tölthetnek a szabadban, borászatban, sajtgyárban és farmon is dolgozhatnak, és pénzt kapnak a munkájukért.

A monacói Maison d’Arrét büntetés-végrehajtási intézet a híres hercegség egyik legelegánsabb környezetében található. Ide mindössze 80 embert tudnak elzárni, de a hercegségnek ennél több helyre az elítéltek számára nincs is szüksége.

A New York-i Vernon C. Bain börtön különlegessége, hogy – mivel a szárazföldön már nem fért el – egy hatalmas uszályon építették meg. Itt 8 ezer közepes és magas kockázatú elítéltet tartanak fogva. A fedélzeten természetesen minden megtalálható, ami a mai korszerű börtönökben: tágas konyha, könyvtár, fitneszterem és persze az elmaradhatatlan kosárlabdapálya is.

Vernon C. Bain, Forrás: cityandstateny.com

Videók ajánlása vagy bármi