Lehet, hogy semmi nem lesz az USA-ban a milliárdosok megadóztatásából?

Elemzések2021. nov. 14.Sz.A.

Elon Musk legutóbbi húzása, a Tesla részvényei eladásáról tartott szavazás ismét előtérbe helyezte a milliárdosok adóztatásának késlekedése. Musk azzal indokolta a részvényeladást, hogy szeretne többet adózni. A leggazdagabb 5 százalék megadóztatása mindenesetre újabb akadályokba ütközik.

A Biden-adminisztráció ugyan nagy dérrel-durral kezdett neki a gazdagok megadóztatásának, de egyelőre kétséges, hogy emelkednek-e a leggazdagabbak adói, és ha igen, mikor.

Ennek két lába lenne: egyrészt a személyi jövedelemadó, másrészt a kiemelkedő profitot termelő nagyvállalatok megadóztatása révén.

A Fehér Ház által november elején kiadott Build Back Better (3B) elnevezésű csomagja azt ígéri, hogy emelkedik a gazdag családok, különösen felső 5 százalék, a multimilliomosok és milliárdosok adóit – írja a CNN Business.

Bár a csomagban egyelőre nem szerepel, egyes elemzők úgy vélik, a javaslat végső változatában mégis bekerül az úgynevezett SALT-sapka (state and local tax), amelyek Donald Trump elnök vezetett be 2017-ben, és amely leginkább a gazdagoknak kedvez.

Ennek lényege ugyanis, hogy évente legfeljebb tízezer dollárnyi helyi és tagállami adót vonhatnak le a szövetségi adójukból a háztartások. Néhány demokrata képviselő egyenesen azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a javaslatot, ha abban nem szerepel a SALT-sapka. 

Amit tehát az egyik oldalon pluszban beszedne az állam a milliárdosok új adójával, annak egy részét kiengedné a másik oldalon az adólevonások maximálásával.

A Szövetségi Költségvetési Bizottság azzal számol, hogy amennyiben eltörlik a SALT-sapka rendelkezést, az bőségesen ellensúlyozza a leggazdagabbak számára előírt adóemelés hatását.

A szervezet számítása szerint a legfelső öt százalékra kivetett adót 70 milliárd dollárral csökkentené  a 2023-as pénzügyi évben, ha valóban kimaradna a SALT-sapka a tervezett intézkedéscsomagból. Összességében el lehet mondani, hogy a sapka megszüntetésével járó előnyök 96 százalékát a leggazdagabb 20 százalék élvezhetné. 

– Amennyiben a törvényhozók valóban emelni akarják a leggazdagabbak adóterheit, úgy a SALT-sapka eltörlése esetén igen nehéz helyzetben lesznek. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás lenne, ha a korlátozás továbbra is érvényben maradna – mondta a tervezett intézkedésről a Szövetségi Költségvetési Bizottság.

– Én ugyan nem vagyok baloldali ideológus, de úgy gondolom, hogy valami nincs rendben, amikor a hozzám hasonló adófizetők, akik jóval a jövedelmi rangsor felső 0,1 százalékán vannak, jelentős adócsökkentést kapnak a demokraták által összeállított adótörvényben – írta a Twitteren Larry Summers, Barack Obama elnök gazdasági tanácsadója, aki korábban a Clinton-kormány idején pénzügyminiszterként is dolgozott.

A 3B rendelkezései szerint a tízmillió dollár feletti jövedelem esetén öt százalékos, a 25 millió dolláros határ felett pedig további három százalékos pótadót kellene fizetni a gazdagoknak. A törvény egyúttal bezárná azokat a kiskapukat, amelyek felhasználásával eddig nagyon sokan kibújtak befektetések után fizetendő a 3,8 százalékos adó fizetése alól.

Tom Suozzi New York-i képviselő is megszólalt az ügyben, aki bízik abban, hogy a SALT-sapka végül a megállapodás része lesz, mert anélkül nincs alku. 

Egyelőre ugyan nem tudni, mi lesz a megállapodás végső formája, a Raymond James stratégái szerint az is előfordulhat, hogy két évre eltörlik a szövetségi adót mérséklő rendelkezést, azt követően viszont ismét életbe lép. Az elemzők úgy vélik, politikai lépésről lehet szó, amellyel a magas adókkal terhelt demokrata államok számára adnának átmeneti adócsökkentési lehetőséget. 

Ezt a gondolatmenetet továbbfűzve a Szövetségi Költségvetési Bizottság arra hívja fel a figyelmet, hogy a SALT-sapka későbbi visszavezetése határozottan és biztosan növelné a leggazdagabbak adóterheit.