Lehetett keresni idén a magyar részvényekkel

Elemzések2019. aug. 5.Harsányi Péter

Közel 4 százalékkal emelkedett idén a BUX index. A nagyobbak közül a legjobban az OTP Bank részvényei teljesítettek, míg a leggyengébb láncszem a Richter Gedeon volt. Mutatjuk, hogy milyen mögöttes tényezőkre vezethető vissza mindez.

BUX Index

A dinamikus hazai gazdasági növekedésnek, az alacsony kamatkörnyezetnek, a támogató monetáris és fiskális politikának, valamint az érdemben javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően 2019 eleje óta hozzávetőlegesen 4 százalékot emelkedett a BUX index, bár áprilisban volt 10 százalék feletti pluszban is.

A német DAX index összehasonlításképpen év eleje óta nagyságrendileg 15 százalékot emelkedett, igaz, a német részvénypiac 2018 végén számottevően nagyobbat esett a hazai parketthoz képest, amikor is világszerte komoly eladó nyomás alatt voltak a piacok.

A tavaly év végi esés többek között a kereskedelmi háború kiéleződésével, a Fed akkor még szigorodó monetáris politikájával, a túl drága részvényárakkal, illetve a piaci szereplők kifeszített pozícionáltságával (mindenki bevásárolt, így elfogytak a vevők) volt magyarázható.

A tavalyi lejtmenet ugyanakkor csak sokkal mérsékeltebben érintette a hazai piacot – hála az erős fundamentumoknak és hazánk csökkenő külső sérülékenységének -, így a magasabb bázisról a visszapattanás is kisebb volt.

OTP Bank

A gazdasági bővülésnek, a növekvő profitszámoknak, a hitelfelvételi kedv fokozódásának és a kockázati költségek csökkenésének következtében idén tovább meneteltek az OTP részvények, melyek jelenleg 8 százalékos pluszban tartózkodnak az év elejéhez képest.

Az OTP ugyan nem tartozik az olcsó bankpapírok közé (P/BV, azaz árfolyam/könyv szerinti érték alapon), mindazonáltal kimagasló, 15 százalék feletti sajáttőke arányos megtérülése és a piacvezető szerepe alátámasztja a magasabb prémiumot.

Az OTP tőkemegfelelése stabil, a leánybankok eredmény hozzájárulása fokozatosan növekszik, miközben a hitelállomány is egyre jobban bővül, ami jót tesz a kamat- és díjbevételeknek. A gyorsabb hitelállomány bővülés egyébként a Magyar Nemzeti Bank stratégiai céljaival is összhangban van.

Ezzel szemben viszont az alacsony kamatkörnyezet negatívan hat a kamatmarzsokra, amely valamelyest visszafogta az eredményt, így a részvény árfolyamát is. A kilátások és az összkép azonban igencsak kedvező, ami látszik is az OTP papírok teljesítményén.

Magyar Telekom

A Magyar Telekom papírjai jelenleg 3 százalék körüli mínuszban tartózkodnak, viszont ha ezt kikorrigáljuk a május közepén fizetett osztalékkal, akkor az a befektető, aki az év eleje óta rendelkezik a telekommunikációs társaság részvényeivel, összességében 2,5 százalékos nyereséget könyvelhetett el.

A Magyar Telekom részvényeit támogatta azok defenzív jellege, és viszonylag olcsó árazottsága (EV/EBITDA alapon), kedvező, 5,5 százalék körüli osztalékhozama, valamint az alacsony kamatkörnyezet, ugyanis így kevesebb alternatív hozamtermelő eszköz állt a befektetők rendelkezésére.

Az árfolyam emelkedését idén ellenben több tényező is akadályozta. Egyrészről a háztartások számára elérhetővé vált június elejétől a Magyar Állampapír Plusz a maga évi 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamával, mellyel nehéz versenyezni, ha figyelembe vesszük a részvények kockázatosságát.

Másrészről a verseny várhatóan éleződhet a szektorban, a DIGI piacra lépése erodálhatja a társaság profit kulcsait, míg a közelgő frekvenciatenderek is tekintélyek költségeket róhatnak a társaságra.

MOL

Április közepén még 10 százalék feletti pluszban is voltak a MOL részvények, azonban augusztus elejére kifulladt az emelkedés és jelenleg -3 százalék körüli teljesítménnyel „büszkélkedhetnek” a papírok.

A részvények gyengébb teljesítménye összefügg az alacsonyabb szénhidrogén árakkal és a zsugorodó finomítói marzsokkal, illetőleg a gáz szegmens gyengélkedésével. MOL csoport finomítói árrése mostanában hordónként 3,1 - 3,5 dollár körüli, ami a fele a jó időkben megszokott értékeknek.

A finomítói szegmens nagyobb súlya miatt a fellélegzéshez mindenképpen szükséges lenne a nemzetközi finomítói környezet újbóli erősödése. A részvények későbbi emelkedését támogathatják még a hatékonyságjavító programok, a fogyasztói szolgáltatások sikere, és a vállalat stabil eredménytermelő képessége.

Richter Gedeon

Egy jó 5 százalék körüli mínuszban vannak a Richter részvényei, miután a társaság nem tudta egyelőre kiheverni az üzemi marzs és a nettó marzs csökkenését, valamint az Esmya nevű gyógyszer forgalmának jelentős visszaesését.

A gyógyszergyártó részvényeit mindazonáltal támogathatja a későbbiekben a papírok olcsóbb árazottsága, a forgalmazásokból származó royalty és mérföldkőbevételek, a felfutó kínai értékesítések és a gyengébb forint.