Lépett a Fed – veszély leselkedik a forintra?

Elemzések2021. nov. 3.Harsányi Péter

Az amerikai jegybank megkezdte a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának mérséklését, mely jövő júniusra befejeződhet. Havonta 15 milliárd dollárral csökkenti a Fed a programot. Jerome Powell jegybankelnök szerint egyelőre korai kamatemelési ciklusról beszélni az Egyesült Államokban. Amennyiben viszont testet öltenek a felfelé mutató inflációs kockázatok, akkor lendületesebb szigorításra kényszerülhet a Fed. Ez a globális kockázatvállalási étvágy visszaesését okozhatná, amit a fejlődő régiós devizák, ezáltal a forint is megérezne.

A Fed az előzetes kommunikációjának megfelelően novembertől havi 15 milliárd dollárral csökkenti a kötvényvásárlási programját, melyet így jövő júniusra teljesen kivezethet.

Az amerikai jegybankelnök szerint az infláció csak átmeneti tényezők miatt magas, mely a jövő évtől érdemben mérséklődik.

Jerome Powell elmondása alapján korai még kamatemelési ciklusról beszélni az Egyesült Államokban.

A Fed egyelőre kivár és időt hagy a munkaerőpiacnak, hogy még jobban helyreálljon.

Kockázatok - avagy miért kell majd szigorítani?

Az Egyesült Államokban szeptemberben 13 éves csúcsra, avagy 5,4 százalékra emelkedett az infláció.

Komoly kockázatot jelent, hogy az egy éves inflációs várakozások 5 százalék felé ugrottak a tengerentúlon. Emellett a tartósabb folyamatokat jobban megragadó 3 éves inflációs várakozások is 4 százalék felett járnak.

Az ellátási láncok akadoznak, a kínálati sokkok korát éljük. Több termék esetében komoly áruhiány alakult ki. Egyre több indikátor azt mutatja, hogy az árak emelkedése tartóssá válhat.

Amennyiben a felfelé mutató inflációs kockázatok testet öltenek, abban az esetben kénytelen lesz a Fed kamatemelési ciklusba kezdeni, illetve lendületesebben csökkenteni a kötvényvásárlásokat.

Egy ilyen forgatókönyv során a globális kockázatvállalási étvágy érezhetően visszaesne.

Ez részvénypiaci eséshez, a fejlődő kötvénypiacokon hozamemelkedéshez, illetve a fejlődő devizák esetében leértékelődéshez vezetne. Egy ilyen környezetben a forint is jó eséllyel gyengülne.

Ráadásul a havi kötvényvásárlások mérséklése még csak azt jelenti, hogy a Fed nem vásárol annyit. A piac szempontjából igazán megrázó fejlemény az lenne, ha a két év alatt duplázódó mérlegfőösszegét a Fed elkezdené leépíteni.

Ellenérvek

Az utóbbira azonban valószínűleg több tényező miatt sem kerül sor.

A Fed a mérlegében szereplő kötvények eladásával vagy egy túl agresszív kamatemelési ciklussal egy olyan súlyos pénzügyi válságot idézhetne elő, amit már nem tudna kontrollálni.

Inkább kimondatlanul tolerál az amerikai jegybank a 2 százalékos célnál valamelyest magasabb inflációt. Az eladósodott állami és vállalati szektornak ez amúgy is kedvező, hiszen ezáltal könnyebben ki lehet nőni és el lehet inflálni az adósságot.

Természetesen az is fontos, hogy ne legyen túl magas az árdinamika, és az inflációs várakozások se szálljanak el. Azt ugyanis meglehetősen költséges lenne leszorítani. A Fed tehát egy kényes egyensúlyt próbál fenntartani.

Jó hír, hogy az ellátási láncok jövő évi fokozatos helyreállásával is mérséklődik a pénzromlás üteme. A fogyasztói árindex éves alapú növekedését másfelől az idei magasabb bázis is visszahúzza.

A Fed legközelebb decemberben frissíti az előrejelzéseit. A szeptemberi prognózisai alapján az infláció az idén 4,2 százalékon alakulhat, míg jövőre és 2022-ben is 2,2 százalékot tehet ki. Ehhez társulhat a Fed szerint a jövő évben egy 0,2 százalékpontos kamatemelés, majd csak 2023-ban emelkedhet 1 százalékra az alapkamat.

Az inflációs kockázatok minden esetre felfelé mutatnak, ezért további mérsékelt szigorításokra szükség lehet.