Magyarország a negyedik legnagyobb akkumulátorhatalom lesz - Milliárdokat öntenek a vállalatokra 

Elemzések2023. feb. 16.K.M.

Óriási pénzeket fogunk aktiválni és kérem a vállalatokat, hogy éljenek vele. A lehető legtöbb beruházást támogatni fogjuk, a Baross Gábor újraiparosítási program mellé jön a tőkeprogram is - hangsúlyozta Nagy Márton az MVM konferenciáján.

Ha azt kérdeznék tőlem, hogy hol lesz a legnagyobb ipari forradalom, én az energetikára fogadnék - mondta Nagy Márton, Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetője az MVM konferenciáján. Nem csak bővítjük itt a kapacitást és csökkentjük a kiszolgáltatottságot, az importot, hanem energiaforrások iránt kutatunk, fejlesztünk. A kutatás, hogy a gépek kevesebbet fogyasszanak, talán a legfontosabb lesz a jövőben.

A magyar gazdaság kis, nyitott ország, Az export az GDP arányában eléri a 85 százalékot és ez akár tovább is növekedhet. A beruházási rátánk 27 százalék volt tavaly. Beruházás által vezérelt, exportorientált gazdaság vagyunk. 

A beruházások az idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot - emelte ki Nagy Márton.

A GDP 30 százalékáról beszélünk - tette hozzá. Ebből a 20 ezer milliárdból a vállalati beruházások 13-14 ezer milliárdot érhetnek el idén. Az állami és lakossági beruházások csökkenni fognak. Az állam arra törekszik, hogy ne a saját beruházásait hajtsa végre, hanem, hogy ösztönzőt adjon, hogy a vállalatok minél inkább végre tudják hajtani saját, tervezett fejlesztéseiket. 

FDI

A 20 ezer milliárdos beruházásból 20 százalék az FDI, amit a külföldiek hoznak be, vagy újrabefektetik a profitjukat, amit itt érnek el, vagyis nem viszik ki osztalékként. Ezt meg kell tartani, sőt profitálni kell abból, hogy egyre több nyugati cég hozza vissza Kínából a termelést. Költségvetési forrásból 9 százalék, az uniós forrásból 11 százalék megy beruházásokra. A fejlesztési források közreműködésében szereplő alvó bankokat felélesztettük és most már sokkal aktívabban segítik a gazdaságot - emelte ki Nagy Márton. 

Fontos, hogy az idetelepülő vállalatoknak legyen elég energiája. 

Változtatni kell a beruházásösztönzési rendszeren. Erősebb ágazati és területi fókuszt kell adni neki. Stratégiai ágazatokat ki kell jelölni és ezeket gyorsított pályára kell helyezni - hangsúlyozta a miniszter. 

De előtérbe kell hozni a területfejlesztési kérdéseket is. Ma Magyarországon 11 ipari park van, amelyek egyre nagyobbak. Jobb lenne, ha 15 ipari parkunk lenne és a következő négy olyan helyen lenne, amely kevésbé fejlett régió, de be van kötve az út- és vasúthálózat. Ezt energia szempontból is sokkal könnyebb megoldani. 

Debrecen is megtelt egy idő után már. Pécsen és egyéb területeken jöhetnének létre új ipari parkok.

Egyre nagyobb projektek lesznek, jönnek a milliárdos beruházások. Ezeknek nagy infrastruktúrális igénye lesz, nem csak energia, hanem vízellátás, csatorna, utak és így tovább. Ezeket ki kell tudni szolgálni - mondta a miniszter. Ez szoros együttműködést igényel a minisztériumok között. 

FDI Magyarországon egyre nagyobb teret ér el, elérte a 20 százalékot, de ennél sokkal nagyobb lesz.

Idén a külföldi tőkebeáramlás 10 milliárd euró lesz - emelte ki a miniszter

Ez nagyságrendileg nagyobb, mint az uniós forrás.

Ennek nagy része járműipar. Kereskedelem, ingatlanfejlesztés, bankszektor is élen jár a tőkeberuházásokban. 

Főleg Németországból kapjuk ezeket a beruházásokat, ezt követi az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kína. 

Akkumulátorgyártás

Az akkumulátorberuházások többségében Kínából jönnek. Ezeket az akkumulátorokat teszik aztán be a Mercedesekbe, BMW-kbe is. Ez a szinergikus hatás Magyarországon megvalósul. 

Ma már Magyarországon a járműgyártás 12 ezer milliárdot ér el, ami a GDP 20 százaléka. Ha ehhez hozzáadjuk az akkumulátorgyártást, akkor az eléri a GDP 30 százalékát majd.

Domináns iparág a járműgyártás, sokan profitálnak belőle - hangsúlyozta a miniszter.

Maga az akkumulátoripar a kiszolgáló, beszállító iparágakkal együtt már benn van az országban, 6339 milliárd forintos beruházással. 

Magyarország a negyedik legnagyobb akkumulátorhatalom lesz Kína, az USA és Németország után. 

Az idetelepülő cégek kihasználják azt, hogy nagy a verseny a beruházásokért. Ezért egyre nagyobb állami támogatást kérnek és kapnak is, hiszen minden ország azt szeretné, ha náluk valósulnának meg a nagy beruhások. 

Amerika - IRA

Az USA viszi el a nagy beruházásokat. Ez tény. Óriási támogatásokat ad, amellyel szinte lehetetlen versenyezni. Az Inflation Reduction Act (IRA) egy jól megszerkesztett stratégia és oda lő, ahova kell, Európa szívébe. Ez az elektromos járműipar kérdésköre. 

Valaki vesz egy Ford Mustángot, az visszakapja az ár 30 százalakát. Mert Amerika nem csak a beruházókat támogatja legalább négyszeres intenzitással, mint Európa, hanem a vevőt is. 

Ez nagyon jó amerikai csomag, erre válaszolni kellene. Ipar zöldítését is támogatja, megújuló energiaforrásokat is. A zöld hidrogén előállítása például Amerikában nem kerül semmibe a támogatások miatt. 

Ennek a hatása - 2023 januárjában lépett hatályba -, hogy a nagy autóipari cégek beruházásaikat viszik ki Európából Amerikába. A Tesla például leállt a német gyárának fejlesztésével, a következő ütemeket Amerikában hajtja végre. A többi gyártó is oda tart. 

A napelemek előállítása költségeinek 60-80 százalékát az USA támogatásokban odaadja - ezzel nem lehet versenyezni - mondta a miniszter.

Az amerikai támogatási program értéke 1700 milliárd dollár. 

Magyar támogatások

Az elektromos energia igény a jelenlegi 43-ról 68 twh-ra emelkedik 2030-ra Magyarországon. Ez brutális emelkedés. 

Egyedi kormánydöntések esetén, vagyis a nagy beruházásoknál a támogatás mértéke nagyjából eléri az amerikai 20 százalékos átlagot. Nálunk 17,4 százalék, Európában átlagosan öt százalék. 

Mi adni fogunk pénzt ha jó a beruházás - mondta a miniszter.

Remélem, hogy az MNB a közeljövőben megmozdul és egy zöld hitel programmal segíteni fog a gazdaság átállásában, felzárkózásában - mondta Nagy Márton.

Nagy pénzeket fogunk aktiválni - emelte ki. A Baross Gábor hitelprogram 700 milliárd forint, ebből száz milliárdot már lehívtak. Gyorsan el fog fogyni - figyelmeztetett a miniszter.

A kormány jövő héten dönteni fog a Baross Gábor tőkeprogramról.

Új beruházásösztönzési stratégia kell, és ezen dolgozunk, mondta végül a miniszter. 

A munkaerővel persze foglalkozni kell, nem csak energiának, de munkaerőnek is lennie kell.