Már 70 százalékkal drágultak a budapesti ingatlanok – ez könnyen lufi lehet

Elemzések2017. dec 15.Növekedés.hu

Ha ingatlanbuborék alakul ki, azt először Budapesten érzik meg: az utóbbi hét évben hetven százalékkal emelkedtek az árak, miközben a vidéki városokban csak 18, a községekben hat százalékos volt a drágulás. Az építőipar szárnyal, októberben 38 százalékkal nőtt a termelés, a lakásépítések vezetnek, holott a lakossági hitelezés még csak most érte el a 2005-ös szintet. Mutatjuk a részleteket.

Még nem tekinti túlértékeltnek a budapesti ingatlanokat a jegybank, de az áremelkedést egyre jobban figyelni kell, nehogy a 2004-2008 közötti hibák megismétlődjenek.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 2010 óta Budapesten közel 70 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, az országos növekedés 30 százalékosra tehető. A városokban 18, a községekben pedig csak hat százalékos áremelkedés volt. Az adósságfék szabályok jól működnek: egyrészt az ingatlan és a hitel értékének arányát már korábban maximálták, most átlagosan 70-80 százalék, másrészt a hitelfelvevő jövedelmének 20-30 százaléka az átlagos törlesztőrészlet.

Mi pörgeti ennyire az építőipart?

A jegybank szerint a vállalati hitelezésben lezajló fordulat után jövőre a lakosság következik, és nagyobb mértékű felfutás várható. Mindezt megérzi az építőipar is, amely továbbra is meredek emelkedőn van: októberben 38,1 százalékkal nőtt a termelés. Az ágazat új utakra léphet, a hatékonyság javításával harcolhat a munkaerőhiány és a közeledő áfaemelés ellen, mindez már az ingatlan.com legfrissebb elemzésében olvasható. A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,3 százalékos volt a növekedés. Az egyéb építményeknél pedig 51,7 százalékos emelkedés történt októberben. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta, továbbra is az alacsony bázis és a kiugró építkezési kedv hajtja az ágazatot.

A friss adatokból egyértelműen látszik, hogy az épületépítéseknél elért növekedésben fontos szerepet játszanak a lakásépítések. Ráadásul már látható annak a hatása is, hogy a válság óta 2017-ben indult a legtöbb kereskedelmi és irodafejlesztés

- fogalmazott a szakember.

Új utakra léphet az építőipari szektor

A kedvező adatokat produkáló ágazat helyzetén javíthat az is, hogy 20 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg az ágazat szereplői számára, ebből pedig technológiai fejlesztéseket és kapacitásbővítést hajthatnak végre. Balogh László szerint ez megoldás azt is jelenti, hogy új utakra lép a munkaerőhiánnyal sújtott szektor, amelyen belül a lakásépítési szegmens egyre közelebb kerül a 2019 végéhez, akkor jár le ugyanis az ezekre vonatkozó kedvezményes 5 százalékos áfakulcs.

A támogatás egy eszköz lehet ahhoz, hogy ezeket a problémákat enyhítse, mivel a korszerűbb technológiák segítségével növekedhet a piaci szereplők hatékonysága és termelékenysége. Hatékonyabb működéssel pedig ugyanakkora kapacitással több építési megbízást lehet teljesíteni.

- tette hozzá.

Jelentős a kereslet, jók a kilátások

Az adatokból egyébként az is látszik, hogy az kereslet adott. Az építőipar rendelésállománya október végén 113,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyéb építményeknél 156,7 százalékkal, a lakásépítéseket magukban foglaló épületépítéseknél pedig 39,3 százalékkal volt magasabb az október végi rendelésállomány az egy évvel korábbinál.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.