Már csak ez hiányzott: a fiatalok körében újra trendi lesz a cigizés?

Elemzések2021. ápr. 17.D.J.

Látványosan emelkedett az e-cigaretta népszerűsége idehaza a 7-9. osztályos diákok körében. Mindez nem speciális hazai jelenség: Amerikában például az e-cigit használók aránya két év alatt a duplájára nőtt a középiskolások körében.

Volt idő, amikor kész művészet volt egy olyan filmet találni, ahol a főhősök nem pöfékelnek úgy akár egy gyárkémény. Mivel a mozitörténet hajnalán a produkciók tele voltak párbeszédekkel, valahogy izgalmassá kellett tenni a sok szövegelést. Ezért a karakterek lépten nyomon rágyújtottak. Bár Hollywood a gyerekfilmekből sikeresen száműzte a cigizést, az utóbbi években a TV-sorozatok nem sokat foglalkoztak a szórakoztatóipar íratlan szabályaival.

Így hiába hajtották el a mozikból, a bagófüst lassan beszivárgott a videótárakba.

Mindközül a legnépszerűbb, a Netflix a kritikákat egy látszólag drákói szabályozással igyekezett korrigálni. Még 2019-ben megfogadták, hogy a 15 év alattiaknak szóló sorozatokban nem lesz dohányzás. De azért néhány kiskaput nyitva hagytak. Ugyanis kivételt képeznek a már elkezdett szériák.

Sőt, bagózni akkor is lehet, ha a dohányzás része az alkotók „kreatív víziójának”, vagy ha történelmi hitelesség miatt kell a cigifüst.

Még tavaly készült egy kutatás, amely utánajárt, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban. Az eredményeket a Preventive Medicine nevű folyóirat publikálta. Az eredmények egészen meghökkentőek voltak, hisz kiderült, hogy a fiatalok körében népszerű, megvizsgált sorozatok közel három-negyedében valamilyen formában megjelent a dohányzás. A pálmát a nálunk is kedvelt Stranger Things vitte.

Mindez a kutatás szerint azért sem szerencsés, mert azok a fiatalok, akik a TV-ben látnak ilyesmit, nagyobb eséllyel gyújtanak rá az első e-cigijükre.

Hogy a fiatalok miért pont az elektromos cigarettára kapnak rá? Az iskolások nagy örömére sok országban az utántöltő folyadékot rengeteg ízesítésben lehet venni. A paletta a mentolostól a csokoládésig igen csak széles.

Ma már számos kutatás igazolja, hogy az e-cigik is károsak az egészségre. Még az Egészségügyi Világszervezet is kategorikusan kijelentette, hogy nem tesznek jót a szervezetnek. Ám ezek a megállapítások még nem szivárogtak be a köztudatba.

Magyarországon például az Európai Bizottság elemzése szerint pusztán az emberek 46 százaléka vallja azt, hogy az e-cigik károsak.

Bár majdnem a lakosság fele azt hiszi, hogy ezekkel az alternatív megoldásokkal gondtalanul lehet pöfékelni, a kormányzat közben ezt a szenvedélyt igyekszik visszaszorítani. Tavaly Magyarországon például a mentolos dohány mellett az ízesített e-cigaretták is be lettek tiltva.

Az EU így sincs teljesen megelégedve a hazai intézkedésekkel. Nincs egy hónapja, hogy az Európai Unió Bírósága úgy döntött: itthon a jövedéki adó túl alacsony a dohánytermékeknél. Közben viszont pont az utóbbi hetekben közel 250 forinttal nőtt átlagosan egy doboz cigaretta hazai ára.

Hogy ez az intézkedés, hogyan befolyásolja a fogyasztói szokásokat az még a jövő zenéje. Viszont az sajnos tény, hogy az e-cigi népszerűsége a 13-15 éves korosztály körében látványosan emelkedik. A Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés adatait elemző tanulmány felhívja rá a figyelmet:

Nőtt az elektronikus cigarettát kipróbálók aránya. 2016‐ban a 7‐9. osztályosok 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már volt használatában része, amely érték 2020‐ban 32 százalékra nőtt.

Mindez nem speciális hazai jelenség, hisz Amerikában például az e-cigi használók aránya két év leforgása alatt a duplájára nőtt a középiskolások körében.

De azért vannak jó hírek is. Az idézett tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy általában a dohányzás kezd visszaszorulni a fiatalság köreiben. Mint írják: a nemdohányzók aránya 2012‐ben és 2013‐ban még 70  százalék alatt volt, 2020‐ban viszont ez a mutató felkúszott 85 százalékra.