Maratoni kormányülésen dőlhet el ma Nagy-Britannia sorsa

Elemzések2019. ápr. 2.Fellegi Tamás

Hétfőn este a parlament kezébe vehette az irányítást, és mindössze 3 szavazaton múlt, hogy nem jutottak dűlőre az egyik legfontosabb kérdésben.

Majnem összejött

A brit parlament tegnap négy kérdésben szavazhatott képviselői indítványra. Ezek közül az a kérdés, hogy az Egyesült Királyság maradjon-e vámunióban az Európai Unióval, mindössze három szavazat híján nem kapott többséget. Meglepő módon, ugyancsak kis különbséggel, 21 szavazat híján nem ment át a Közös Piac 2.0 nevű javaslat, amely megtartotta volna a vámunió mellett az egységes piaci tagságot is a tőke és a munkaerő szabad mozgásával együtt, ami lényegében a norvég vagy svájci modell.

Előbb kellett volna

Ezeket a kérdéseket persze nem most, a 24. óra után kellene feltenni, hanem a hosszú kilépési folyamat kezdetén, a népszavazás után. Akkor lett volna idő addig ütköztetni az álláspontokat, amíg kialakul a leginkább elfogadható megoldás, sőt, akkor a népet is megkérdezhették volna a részletekről, miután egyértelműen kiderült, hogy az eredeti kérdés, miszerint maradjanak-e az EU-ban, vagy sem, kilépés esetén számos további kérdést vet fel.

Ismét a kormányfőnél a labda

Miután a parlament nem szabott irányt (jóllehet a tegnapi szavazás a kormány számára nem kötelező jellegű volt), ma Theresa May kormányfő maratoni, öt órásra tervezett kormányülést tart. Ezen vélhetően eldöntik, hogy a kormány által az Unióval kidolgozott megállapodás negyedszer is parlamenti szavazásra kerüljön-e, egy olyan módosítással, hogy a parlament nagyobb beleszólás kap majd a kilépés utáni, a későbbi kapcsolatokat meghatározó tárgyalásokba.

Ennek megszavazása már vonzó lehet az ellenzék egy része számára, mivel elutasítása esetén valóban komoly esélye lehet annak, hogy végül jövő pénteken megállapodás nélkül távozik az ország az Unióból. Ha a kormány úgy dönt, hogy nem bocsátja szavazásra újra a kérdést, dönthet még arról, hogy hosszú halasztást kér a jövő szerdai EU-csúcson, felajánlva, hogy előrehozott választásokat tartanak, és egy új kormány kezdheti újra a tárgyalásokat.