Meddig maradhat még ilyen erős az építőipari kereslet?

Elemzések2021. okt. 22.Harsányi Péter

Az állami családtámogató intézkedések, a munkaerőpiac helyreállása és a hitelállomány növekedése egyaránt serkenti az építőipari teljesítményt. Az októbertől elérhető kedvezményes zöld hitelek is támogatják a családok energiahatékony otthonteremtését. Az emelkedő anyagárak és munkaerőköltségek ellenben fékezik az ágazat bővülését. Az építőipar az idén és jövőre viszont még így is 10 és 6 százalékkal növekedhet a kereskedelmi banki várakozások alapján.

Várhatóan az idén és jövőre is erős lesz a lakásfelújítási, illetve a lakásépítési kedv. Az építőipar teljesítménye 2021 első 8 hónapjában 10 százalékkal bővült. A szerződésállomány augusztusban több mint 20 százalékos növekedést mutat éves alapon, amely további erőteljes bővülést vetít előre.

20 éves csúcson van azoknak a száma, akik egy éven belül lakásfelújítást terveznek, de szépen emelkedik a lakásépítési kedv is.

Mi támogatja az építőipari keresletet?

A családtámogató, otthonteremtő intézkedések jelentős segítséget nyújtanak. A széles körben felhasználható 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, a CSOK, az illetékmentes lakásvásárlás, a visszaigényelhető áfa, valamint a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa egyaránt serkenti a keresletet.

Mindennek eredményeképpen a 2020-ban látott 22,6 ezerről érdemi emelkedés várható az építési engedélyek számában.

Bőven van igény az új lakásokra, hiszen a lakásállomány megújulási aránya csupán 0,63 százalék, vagyis az új lakások száma a teljes lakásállomány 0,63 százalékát teszi ki. Ugyan ez az arány magasabb a 2019-ben mért 0,47 százaléknál, azonban még mindig rendkívül alacsony uniós összevetésben.

Munkaerőpiac

A történelmi csúcson lévő foglalkoztatottság, a teljes munkaidős foglalkoztatottak növekvő aránya, és a dinamikus béremelkedés egyaránt erősíti a fizetőképes keresletet. Az átlagbérek az MNB előrejelzései alapján idén, jövőre és 2022-ben évente megközelítőleg 8 százalékkal emelkedhetnek. Ennek fényében az átlagos keresetek negyedével lehetnek magasabbak 3 év múlva.

A lendületes béremelkedésnek köszönhetően könnyebbé vált Magyarországon a lakásvásárlás. A lakásár/jövedelem mutató Budapesten 17 évről 15,5 évre süllyedt, miután a bérek lényegesen gyorsabban emelkedtek a lakásáraknál.

Minél alacsonyabb a mutató, annál könnyebb lakáshoz jutni.

Ezzel szemben a többi visegrádi országban romlott a lakások elérhetősége. Prágában közel 25 évig kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudjon venni valaki átlagos fizetésből egy átlagos 75 négyzetméteres lakást. Ilyen sok idő gyakorlatilag Párizsban kell az otthonteremtéshez.

Hitelezés

Október elején elstartolt az MNB 200 milliárd forintos keretösszegű Zöld Otthon Programja. A kedvezményes zöld hiteleket új, legalább BB energetikai besorolású ingatlan építéséhez vagy vásárlásához lehet felhasználni.

A hitelkonstrukció 2-2,5 százalékos kamat mellett érhető el bankoknál.

A pénzintézetek élénk érdeklődésről számolnak be, amely a várakozásaik szerint a jövőben is fennmaradhat. Ez nem is csoda, hiszen a hagyományos jelzáloghitelekhez képest 1,5-2,0 százalékponttal olcsóbbak a zöld hitelek.

10 millió forintonként tehát évente nagyságrendileg 150 – 200 ezer forintot is megtakaríthat az, aki hagyományos hitel helyett zöld hitelt vesz fel. 20 év alatt ez 3-4 millió forintot is jelenthet.

Az új, rendkívül vonzó konstrukció a hitelállomány egészséges szerkezetű növekedését is támogatja, miközben hozzájárul a zöld, fenntartható gazdaság kiépítéséhez és a családok rezsijének csökkenéséhez.

A hitelállomány növekedésének bőven van még tere hazánkban, hiszen a lakosság GDP arányos jelzáloghitelállománya 10 százalék körüli. Ez az egyik legalacsonyabb értek az EU-ban.

A hitelállomány növekedését a jegybank mérsékelt kamatemelési ciklusa ugyan hűti, de érdemi lassulással nem kell számolni. A hitelezés tehát szintén fűti a lakossági keresletet.

Befektetői kereslet

A befektetői kereslet egyelőre gyengébben van jelen, miután a lakáskiadáson elérhető éves bruttó hozam 4-4,5 százalék közelébe süllyedt.

A befektetői aktivitás Budapesten várhatóan a következő években a külföldi turizmus visszatérésével és a rövidtávú szálláshelykiadás helyreállásával normalizálódhat.

Az albérleti árak emelkedését felerősítheti a munkaerőpiac helyreállása és a bérek dinamikus emelkedése is. Ez szintén kedvez a befektetői hangulatnak.

Korlátozó tényezők

Az építőparban jelenleg közel 350 ezren dolgoznak. Az elmúlt időszakban lendületesebb létszámbővülés volt megfigyelhető. Azonban a képzett munkaerőből továbbra is hiány van, ezáltal a bérköltségek 2020 során több mint 10 százalékkal emelkedtek a KSH adatai alapján.

Ehhez jön még hozzá az alapanyagárak meredek emelkedése. Egy teljeskörű lakásfelújítás során a fővárosban érdemes legalább 300 ezer forinttal számolni négyzetméterenként.

A lakásfelújítás és lakásépítés költsége jelentősen megemelkedett, amit a keresletnek egy része tud csak lekövetni. Ez a hatás fékezi az építőipari teljesítmény bővülését.

A kereskedelmi banki várakozások alapján azonban még így is az idén 10 százalékkal, jövőre pedig jó 6 százalékkal növekedhet az ágazat.