Megélhetési költségek - Budapest a középmezőnyben

Elemzések2017. okt 6.Növekedés.hu

A magyar fővárosban egy négy tagú család megélhetési költsége nagyjából a régió középmezőnyében helyezkedik el - derül ki a numbeo.com összehasonlító portál adataiból. Zágrábban és Ljubljanában az élet sokkal drágább, Bukarestben és Belgrádban viszont jóval olcsóbb. Északi szomszédunknál, Pozsonyban érezető már az euró hatása: 10 százalékkal kerül többe itt élni, mint Budapesten. Ugyanakkor a közép-kelet európai régió legnagyobb állama, Lengyelország fővárosában érezhetően alacsonyabbak a lakossági kiadások. Érdekes, hogy a legnyugatabbra eső főváros, Prága, alig valamivel drágább ebből a szempontból, mint Budapest. A lakás vásárlási és bérleti díjakat nézve még jobban kiütközik, hogy mennyire nem egységesek a piacok a térségben. Ez persze részben magyarázható azzal is, hogy országonként nagyon eltérőek az ingatlanpiac sajátosságai. A keresleten és a kínálaton túl fontos szempont az is, hogy mennyire hajlandódak lakást bérelni hosszú távra az emberek, vagy mennyire ragaszkodnak ahhoz, hogy saját tulajdonú lakásban éljenek. A bérleti díjak a magyar fővárosnál lényegesen drágábbak Pozsonyban, Varsóban és Prágában, viszont lényegesen olcsóbbak Belgrádban, Bukarestben és Ljubljanában. A lakások ára viszont szinte minden fővárosban meghaladja a Budapesti értékeket. Belgrád kivétel, itt nagyjából budapesti szinten vannak az árak. Mindez abba az irányba mutat, hogy bőven van még emelkedési potenciál a magyar ingatlanpiacban. Megélhetési költségek Budapesthez képest (4 főre, százalékos)


Pozsony

7,45

Varsó

-6,65

Prága

4,56

Zágráb

16,32

Ljubljana

29,8

Bukarest

-12,9

Belgrád

-14,1

Forrás: numbeo. com   Lakásárak a régió fővárosaiban Budapesthez viszonyítva (százalékos eltérés)Lakás bérlés

Lakás vásárlás

Pozsony

31

16

Varsó

25

12

Ljubljana

11

42

Zágráb

-12

5,3

Bukarest

-15,5

33,7

Belgrád

-29,5

-1,7

Prága

42,5

80

Forrás: numbeo.com

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.