Megfigyelik a telefonunkat a kínaiak?

Elemzések2023. márc. 24.D.J.

Az FBI szerint Kína kémkedésre használja a tinédzserek egyik kedvenc alkalmazását. A TikTok használatát ugyan rengeteg nyugati kormányzat megtiltotta a dolgozói egy részének, az alkalmazás a széleskörű kitiltást egyelőre el tudta kerülni. Magyarországon egyelőre nem látnak a használatban nemzetbiztonsági kockázatot.

Egy amerikai tinédzser Charli D'Amelio pusztán azzal, hogy elkezdett táncolós videókat feltölteni a TikTok-ra, világhírre tett szert. A bejegyzéseire több mint 140 millióan kíváncsiak. Azóta, hogy beindította az online karrierjét, szerepelt Jennifer Lopez egyik klipjében, az egyik nagy tengerentúli streaming-csatorna a Hulu külön sorozatot szentelt neki és bekerült Amerika egyik közkedvelt táncos versenyébe a Dancing with the Stars-ba is.

A követőinek és úgy általában a világ tinédzsereinek a TikTok főleg és elsősorban nem más mint egy kiváló videós platform. Ma már nem csak zenés és táncolós videókat néznek rajta: az Egyesült Királyságban, ahol 18 millióra rúg a felhasználói szám, egy kutatás szerint a tinik körében a TikTok lett az elsőszámú hírforrás.

Az alkalmazás népszerűségének a nyugati kormányzatok nem igazán örülnek. Donald Trump már 2020-ban arról beszélt, hogy az USA-ban teljesen be kéne tiltani a TikTok használatát. Bár azóta volt egy kormányváltás, a platform száműzése azóta se került le a napirendről.

A politikusok attól tartanak, hogy a TikTok mögött álló kínai vállalat a ByteDance megosztja a felhasználók adatait a kínai kormányzattal.

Hisz a helyi törvények eleve előírják, hogy a pekingi vezetés kérésére bizonyos adatokat át kell adnia a kínai vállalatoknak.

Az FBI igazgatója Christopher Wray szerint ennél is nagyobb a baj: a kínai kormányzat akár a TikTok algoritmusába is belenyúlhat úgy, hogy manipulálni tudják, milyen tartalmak kerüljenek a felhasználók elé. Wray szerint a TikTokból kinyert információkat Kína részben kémkedésre használja.

Az USA-ban az elektronikus média működését irányító és felügyelő Szövetségi Kommunikációs Bizottság már tavaly kérte, hogy az Egyesült Államokban teljesen száműzzék a TikTokot.

Kevés a teljes tiltás

Ilyen messzire azonban egyelőre csak kevesen mentek el. A TikTok-nak eddig a legnagyobb érvágást az jelentette, amikor 2020-ban India tiltólistára tette az alkalmazásukat. Ezelőtt Kína után Indiában volt a TikTok-nak a legtöbb felhasználója.

A kitiltás miatt mintegy 120 millió regisztrált tagot vesztettek el.

Hasonlóan járt el Irán és Afganisztán is, bár ők Indiával szemben nem biztonsági okokra, hanem erkölcsi aggályokra hivatkoztak. Féltek tőle, hogy a fiatalokat rossz irányba tereli a videós platform.

A nyugati világban viszont egyelőre a tiltások korlátozottak voltak: rendszerint kormányzati alkalmazottaknak kellett eltávolítaniuk a készülékeikről a TikTok-ot. Ilyen szabályokat többek közt Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban vezettek be. Az EU-ban mostmár az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az EU Tanácsának a dolgozói se használhatják a TikTokot.

Pont azért, hogy elkerüljék a széleskörű tiltást a videós platformnál elkezdték átszervezni a működést.

A TikTok vezérigazgató Shou Zi Chew most csütörtökön az amerikai kongresszusi meghallgatáson elmondta: bár a kínai ByteDance ázsiai dolgozói még hozzá tudnak férni az amerikai felhasználók bizonyos adataihoz, ez a felállás hamarosan meg fog szűnni, amint végére érnek a Projekt Texas-nak, vagyis annak a tervnek, amelynek a célja, hogy megváltozzon a cég működési struktúrája.

Magyarországon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfon kérdésre válaszolva elmondta, ha a nemzetbiztonsági szervek jeleznek kockázatot, a kormány foglalkozik vele, de a TikTokkal kapcsolatban nem történt ilyen.

Hogy lett ennyire sikeres?

A TikTok, illetve kínai verziója a Douyin mögött álló ByteDance-t eredetileg két kínai szoftverfejlesztő Zhang Yiming és Liang Rubo hozta létre még 2012-ben. Az egyik első fejlesztésűk egy olyan mesterséges intelligencia volt, amely képes volt híreket írni.

A növekedésüket eleinte felvásárlásokkal biztosították: nem sokkal azután, hogy elindult a TikTok úgy 800 millió dollárért megvették a legnagyobb konkurensüket a Musical.ly-t.

A TikTok egyik legnagyobb előnye az lett, hogy a felhasználókat nagyon jól rászoktatta az alkalmazás használatára. Beszédes, hogy az átlagos amerikai TikTok felhasználó napi 80 percet használja a platformot. Több időt tölt rajta, mint a Facebookon és az Instagrammon együttvéve.

A TikTok-on egy átlagos videó kevesebb mint egy perc. Az algoritmus pedig jól nagyon jól méri fel, hogy milyen típusú anyagokat szeret nézni a felhasználó. Ez alapján folyamatosan kínálja az újabb rövid szkeccseket.

Ahogy véget ér egy videó ott az ígéret, hogy a következő talán még viccesebb vagy szórakoztatóbb lesz.

Olyan könnyen függővé teszi a felhasználót, hogy egy kutatás szerint Amerikában átlagosan hatból egy tinédzser azt vallotta, hogy szinte mindig ott van a TikTokon. Bár a Facebooknak még mindig több felhasználója van, hisz Zuckerbergék platformját havonta 2,9 milliárdnyian használják, míg a TikTokot "csak" 1,2 milliárdnyian. Viszont a TikTok jelenleg tízszer gyorsabban növekszik.

A reklámbevételek terén nagy a szakadék: idén valószínűleg ezen a téren 15 milliárd dollárt zsebelnek be a kínai videós platformnál. Közben a Facebook, a WhatsApp és az Instagram anyacége a Meta a hirdetésekből 100 milliárdnál is többet termel.

A TikTok miatt a közösségi oldalak világa alaposan átalakult. A Youtube pont azért, hogy fel tudja venni a versenyt elindított egy hasonló szolgáltatást Shorts néven.

Bár többször szóba került, hogy a TikTok a tőzsdére is kivonul erre egyelőre nem került sor.

TikTok/Douyin felhasználók száma a legnagyobb piacokon (millió fő)

Kína 730
USA 113
Indonézia 109
Brazília 82
Mexikó 57
Oroszország 54
Vietnám 49
Fülöp-szigetek 43
Thaiföld 40
Törökország 29
Szaúd-Arábia 26
Irak 23
Egyiptom 23
Franciaország 20
Forrás: statista