Megközelítőleg 37 millió forintig kártalanítják a Sberbank betéteseit

Elemzések2022. márc. 2.HP

Az MNB sajtótájékoztatót tartott a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolásával kapcsolatban. A nemzetközi szankciók hatására az orosz hátterű Sberbank Magyarország Zrt-nél likviditási és szolvencia problémák léptek fel. Emiatt a jegybank elindította a végelszámolási folyamatot. Az OBA 10 munkanapon belül az arra jogosultakat kártalanítani fogja.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke rávilágított, a Sberbank végelszámolása egyedi, speciális esetnek tekinthető. A magyar bankrendszer stabilan működik.

Az EU egységes szanálási testülete tegnap este bejelentette, hogy megtiltja az osztrák Sberbank Europe AG-nak, avagy a magyarországi Sberbank anyavállalatának a további működését.

Az osztrák anyavállalat mögött az orosz Sberbank áll. Az orosz-ukrán háború miatt nemzetközi szankciókat vezettek be, amelyek erősen érintették mind az oroszországi, mind az osztrák és valamennyi leánybank működését.

Gyakorlatilag két oldalról került nyomás alá az osztrák és a közép-európai entitás.

Egyrészt az orosz anyabank támogatása beszűkült. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi szankciók hatására a nemzetközi bankok elkezdték csökkenteni az együttműködési hajlandóságukat és a limitjeiket a Sberbank csoporttal szemben.

Ennek fényében kialakult egy likviditási probléma. A magyar, a cseh és a többi Sberbank entitás hiába szeretett volna forráshoz jutni, nem kapott. Egyfajta bizalmi válság alakult ki és elindult egy negatív spirál.

Csehországban például múlt pénteken megrohanták a Sberbankot az ügyfelek, amit be is kellett zárni. A kialakult betétkivételi hullámot nem tudták kezelni.

Likviditás és szolvencia

A Sberbank csoport jelezte, hogy válsághelyzetbe került és nem tudja a működését biztosítani. Hétfőre Magyarországon kétnapos bankszünnapot rendelt el az MNB, hogy áttekintse a bank helyzetét.

A Magyar Nemzeti Bank a két bankszünnapot követően, látva a Sberbank helyzetét, betétkifizetési korlátozást vezetett be.

Mindeközben nyilvánvalóvá vált, hogy az osztrák entitás a helyreállítási folyamatban nem vesz részt. Ez a magyar Sberbankot különösen érzékenyen érintette, hiszen jelentősebb betétállományt helyezett el az osztrák anyabanknál. Ez az összeg nem fog rövidtávon visszaérkezni.

A likviditási probléma mellett fellépett a szolvencia problémája is – mutatott rá az MNB alelnöke.

Miután a szolvencia nem volt biztosítva, a felügyelet nem tudott segítséget nyújtani a Sberbanknak.

Végeredményben az MNB elindította a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását.

Az engedély visszavonás onnantól lesz hatályos, hogy a pénzügyminisztériumból is megjön ennek a megerősítése.

Kártalanítás

Ezt követően tud elindulni a kifizetési és kártalanítási folyamat, amit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fog lebonyolítani.

10 munkanapon belül az OBA az arra jogosultakat kártalanítani fogja – mondta el Kandrács Csaba.

Ez egy automatikus jog, külön tehát nem kell kérni. Az OBA és az MNB honlapján meg fognak jelenni a betétesek teendői.

Kandrács Csaba elmondása alapján három út áll a betétesek számára, hogy hozzájussanak legfeljebb 100 ezer euróhoz, avagy nagyságrendileg 37 millió forinthoz:

  • aki rendelkezik más banknál bankszámlával, az az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszámbejelentő formanyomtatvány kitöltésével tud ott jelentkezni a pénzéért.
  • Ha nincs más banknál számlászám, akkor lesznek kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot kell nyitni, és erre a számlaszámra fog átutalni az OBA.
  • A harmadik lehetőség a postai kézbesítés, amely kis összegű kifizetések esetében jellemző.

Az OBA az összes kártalanítást határidőben és a megfelelő módon le tudta bonyolítani az elmúlt 29 évben.