Meglepően alacsony a 2019-es minimálbér

Elemzések2018. dec. 31.Növekedés.hu

A vártnál kisebb lett a jövő évre megállapított minimálbér, és különösen a garantált bérminimum, talán nem véletlen, hogy az utolsó napra maradt az adatok kihirdetése. 2020-ban viszont nem lesz ilyen gond.

Utolsó pillanatban, szerény mérték

Az utolsó pillanatban sikerült összehozni az újabb kétéves megállapodást a minimálbérről és a garantált bérminimumról. Mindkét esetben 8 százalék lett az emelés mértéke, ami csalódást keltő mind a várakozásokhoz, mind a korábbi kiszivárogtatásokhoz és elképzelésekhez, mind pedig a munkavállalók érdekképviseleteinek követeléseihez képest, de legfőképpen a piaci helyzethez viszonyítva. Lényegében a munkaadók szervezetének követelése nyert, csak egy százalékot kellett engedniük. A minimálbér így 2019-ben 149 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint. A minimálbér esetében nem nagy az eltérés a kerek 150 ezer forintos várakozásokhoz képest, a garantált bérminimumot azonban mindenki 200 ezer forint fölé várta, a legelterjedtebb várt összeg 202 ezer forint volt. Így egyúttal érthetővé is vált, hogy miért nem sikerült ésszerű időn belül összehozni a megegyezést, miért maradt az utolsó napra. Az érdekegyeztetésben részt vevő felek között áthidalhatatlan különbség állt fenn: a munkaadói oldal 5 százalékot akart, és 7 százalékig mentek volna el, a munkavállalói oldal a minimálbér esetében 11, a garantált bérminimum esetében 13 százalékot akart, de az egyszámjegyű tartományig semmiképpen nem ereszkedtek volna le. Gyanítható, hogy a döntést a kormány sugallta, esetleg hozta meg.

Két évre

Az, hogy a jövő évi mértéket is meghatározták, valamit enyhít a csalódottságon, hisz jövőre a 8 százalék már nem tűnik kevésnek. A 2020-as adatok így 161 ezer, illetve 210,6 ezer forint lesznek. Tulajdonképpen még a mostani 8 százalék sem lett volna a kevés, ha a forint 3-4 százalékot erősödik az év folyamán, de sajnos ezzel szemben ugyanennyit gyengült, így, ha jövőre nem látunk érdemi forinterősödést, akkor a kötelezően megállapított legkisebb keresetek esetében alig van bérfelzárkózás, pedig minden eddiginél nagyobb ütemre lenne szükség, és a piaci bérek alapján is túlhaladottak ezek a szintek.

Bruttó minimálbérek a környéken

Mindenekelőtt hasonlítsuk össze az immár meglévő adatokat a régiós minimálbérekkel, és persze a némettel, ahová fel akarunk zárkózni (Ausztriához akarunk, de ott nincs hivatalos minimálbér, valójában azonban a legkisebb tényleges bérek igen magasok, ráadásul 14-szer adnak belőlük évente). Első lépésként átszámítjuk euróra jelenlegi árfolyamon a két összeget: a minimálbér 465 euró, a garantált bérminimum 607 euró. Nos, a visegrádi országokkal kezdve: Szlovákiában 520 euró, Csehországban 514, Lengyelországban 524 euró az adat. A 465 euróval erősen le vagyunk maradva tőlük, bő 10 százalékkal. A horvát adat 505 euró, a román pedig 449, de ez utóbbi erősen torzít, miután ott a bruttó bér már a munkaadói járulékot is tartalmazza. Végül a német 1500 eurós adat, melynek nem sikerült elérnünk a harmadát. Bárhogy is nézzük, a reális adat a visegrádiaké körül lenne, 510-520 euró körül.

Garantált bérminimum

Ha viszont a garantált bérminimumot nézzük, már lényegesen jobban fest a kép, és tény, hogy ennek nálunk lényegesen nagyobb a szerepe, hisz közel egymillió embert érint, míg a minimálbér csak 3-400 ezret. A 607 eurós adat így értelemszerűen jól mutat a többiekéhez képest (bár a szakképesítést igénylő szakmáknál nyilván náluk is nagyobb az összeg), viszont ez az adatunk sem éri még el a nagyjából 680 eurós görög és portugál minimálbért.

Nettó adatok összevetése

Mivel azonban a bruttó adat torzít, attól függően, hogy melyik országban milyen a munkaadói-, illetőleg munkavállalói járulékok aránya, meg kell néznünk a nettó minimálbéreket, amelyek a munkavállaló tényleges jövedelmét jelentik. Tekintettel arra, hogy nálunk egykulcsos az adórendszer, így a legtöbb országéhoz képest magas a legkisebb bérek adóterhelése, ezért a nettó adatok mér rosszabb képest festenek. A mi 2019-es nettó mimimálbérünk mostani árfolyamon 310 euró, de vegyük figyelembe a családi kedvezmény hatását is, így nagyjából 325 euróval számolhatunk. A szlovák adat 450 euró, a cseh 430, a lengyel 380, a román 270 euró. A német érték 1100 euró, ennek még a 30 százalékát sem érjük el, a portugál és a görög adat 580 euró. Nézzük a garantált bérminimum nettó adatait: 403 euró, a családi kedvezménnyel kiigazítva 420 euró. Az ijesztő az, hogy még ez sem éri el a szlovák és a cseh nettó minimálbér összegét, bár a román 305 eurós „diplomás minimálbért” 37 százalékkal meghaladja.

Piaci bérek

Végül vessük össze a minimálbért és a garantált bérminimumot a hazai tényleges fizetések közül azokkal, melyekről a cégek adatot szolgáltattak, és biztosak lehetünk benne, hogy nincs zsebbe fizetett összeg a kötelező rész fölött. A legszebb ezek közül az Aldi, ahol a legkisebb 2019-es bruttó bér meghaladja a 300 ezer forintot (nettó 200 ezret, euróban 620-at), de a többi nemzetközi láncnál, ahol adatot szolgáltattak, egy kivétellel mindegyiknél meghaladta az adat a 200 ezer forintot még a 2017-es adatokkal is, melyekhez nyugodtan hozzáadhatunk legalább 10 százalékot, hogy a mostani helyzetet lássuk.

A forint segíthet

Összefoglalva: mind nemzetközi összevetésben, mind a piaci helyzethez képest lényegesen, nagyjából 10 százalékkal is magasabb lehetne mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum. Ezt egyszerre nyilván nem lehet elérni, de egy, a munkavállalók elvárásaihoz közelebb álló emelés csökkentett volna ebből az elmaradásból, így erre jó darabig nem lesz remény. Kivéve egy esetet: ha forint belátható időn belül erősödni kezd, csökkentve jelentős alulértékeltségét. 10-20 százalékos tartós forinterősödés meg is oldaná a legkisebb kötelező bérek reális szintjének elérését, nem zárhatjuk ki teljesen, hogy a döntés meghozatalakor ezt a lehetőséget is figyelembe vették. Fellegi Tamás