A fiatalok ismét menővé teszik a kissé ciki Guccit

Hírek2018. dec. 31.Növekedés.hu

Az olasz divatmárka forgalma 2018 elején közel a duplájára ugrott. Az impozáns bevétel-növekedést főleg a fiataloknak köszönhetik. Az éjszakába nyúló bulizás mellett már a Gucci vásárlás is felkerült a tinédzserek hobbija közé. Na nem nálunk, hanem inkább Nyugat-Európában és az USA-ban. A népszerű tinik közösségi oldalán rendre látni olyan posztokat, ahol a fiatalok az olasz divatmárka öveit, táskáit vagy kabátjait hordják.

A divatcégnek sikerült a bravúr: a Z és az Y-generációt is meg tudták szólítani. Ez nem csak a Facebook és az Instagram posztokból derül ki. A 2018-as év első 6 hónapjában a bevételük úgy duplázódott meg, hogy a forgalmuk több mint feléért a 35 év alatti vásárlók feleltek.
Ez minden csak nem tipikus. Hisz a cég alapítója Guccio Gucci közel 100 éve a portékáival az arisztokrata felső-osztálynak akart kedvezni. A kosztümjeik nem tinédzser bulikon, hanem a bálokon tűntek fel, többnyire középkorú vagy idősebb vásárlóközönségen.   A gazdasági válság miatt viszont a cég elkezdett új vevőkört keresni. Elvégre a recesszió éveiben az autó- mellett a divatipar is ott volt a legnagyobb vesztesek között. Ahogy a családi büdzsék megcsappantak az emberek elsők között mondtak le a méregdrága ruhadarabokról. Minden nagy divatmárka újra kellett gondolja a stratégiáját. A Gucci 2015-ben ért az útkeresés végére, amikor Alessandro Michele képében új kreatív igazgató került az olasz óriáshoz. Alessandro volt az, aki úgy döntött: a Guccinak nyitnia kell a popkultúra felé. A termékeiket olyan sztárokkal kell eladniuk, akik nagy hatással vannak a fiatalságra, az imázst pedig újra kell építeni. Nem a szupergazdagokat kell megszólítani, hanem a közösségi oldalakon lógó iskolásokat.
Az áraikat nem vitték le érdemben: még egy olcsóbb Gucci ruháért is átváltva százezer forintokat kell fizetni. 
Nem véletlen, hogy a tinik csak a világ tehetősebbik felén kaptak rá a luxusmárkákra. Nyugat-Európában és az USA-ban viszont már a középosztály is egyre szívesebben veszi meg a mutatós dresszeket. Mivel a divat szakmában a ruhák megjelenése fontos részét képezi a marketingnek, az irányváltásnál persze azt is el kellett dönteni, hogy mi lesz a cég logójával. Pár éve az is felmerült, hogy az egymásba kapcsolódó „dupla G”-s emblémát a jövőben nem fogják hangsúlyosan használni. Az új igazgató viszont jól érzett rá, hogy most épp a ’90-es évek újra divatba jött.
Minden ami 20 éve menő volt az kicsit átvariálva újra divatos lehet. Márpedig a ’90-es évek a harsány logók aranykora volt. Ezért ma már a Guccinál is kifejezetten látványosan használják a cég jelképét.
A vezetés azt is pontosan tudja, hogy a designjaik - hála a formabontó szabásnak és a kirívó színeknek- sokszor feltűnést keltenek. Erre újabban direkt rá is erősítenek: ezért is működtek együtt nemrég Dapper Dan-el, a Harlemből érkezett extravagáns divatdiktátorral. A Guccinál ugyanis rájöttek, hogy a harsány figyelemfelkeltő megjelenés a fiataloknak kifejezetten imponál. De hogy teljes legyen a kép, mindemellett érdemes megjegyezni: a vállalat jól pörgő forgalmához jócskán hozzájárult a világgazdaság általános fellendülése is.