Megmutatjuk, mennyibe kerülnek és mit vizsgálnak a különböző koronavírustesztek

Elemzések2020. júl 28.Haiman Éva

Egyetlen 100 százalékos érzékenységű koronavírusteszt sincs ma a világon, bizonyossággal kizárni vagy megerősíteni a Covid-19 fertőzöttséget csak több vizsgálattal lehet – állítják a szakemberek. Ma már a legtöbb hazai magánegészségügyi szolgáltató kínál koronavírustesztet, többek komplex szűrést is végeznek, tehát a vírus aktuális jelenlétére éppúgy végeznek vizsgálatot, mint arra, hogy esetleg észrevétlenül átvészeltük-e már a fertőzést.

Az, hogy valaki megfertőződött-e koronavírussal, alapvetően két módon deríthető ki.

Az egyik a PCR-teszt, amely nevét egy molekuláris biológiai technológiából, a polimeráz-láncreakció angol megfelelőjéből kapta. Ezzel az eljárással a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga, vagyis DNS-e az orr- és garatváladékból.

A másik módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulákat, antitesteket keresik a vérben: miután a vírus bejut a szervezetbe, 5-9 nap múlva a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal később pedig a késői ellenanyag, az IgG mutatható ki.

A PCR teszttel tehát kimutatható, ha a vírus jelen van a légutakban és a fertőzés még aktív, míg a szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet fertőzés érte és az immunrendszer reagált erre a fertőzésre.

A PCR-teszthez a mintavétele látszólag egyszerű: a vattapálcával  benyúlnak az orrba és/vagy a torokba, és onnan lesodornak sejteket. Ez a művelet azonban szakértelmet igényel, mert a garatban és az orrüregben is kellő magasságig kell feltolni a mintavevő eszközöket és a megfelelő technikával minél több sejtet összegyűjteni, mert ez mind befolyásolja a vizsgálati eredményt. (Sokan ezért nem tartják megbízhatónak a drive-in teszteket, amelyeknél a delikvens autójával behajt az ideiglenesen felállított szűrőállomásra, a személyzettől átveszi a mintavételi kitet, majd saját magának levéve a mintát, azt visszaadja a személyzetnek és elhajt.)

Fontos, hogy a mintavétel előtt 8 órával nem szabad sem enni, sem inni, de fogat mosni, vagy szájat öblíteni sem. A vattát a levett mintával egy speciális folyadékkal teli csőbe helyezik, amit azután professzionális laboratóriumban elemeznek ki genetikai vizsgálatokkal.

A fertőzést követően a vírus eltűnik a nyálkahártyáról, ezért van az, hogy akiknél korábban koronavírust igazoltak, akkor tekinthetők gyógyultnak, ha két egymást követő, 2 nap különbséggel vett mintájukon elvégzett PCR-teszt is negatív lesz.

A koronavírus-fertőzöttség kimutatására egyszerűbb és ezért költségkímélőbb módszer a fertőzést követően termelődő ellenanyagoknak a kimutatása.

A szervezet először immunglobulin M-t termel (IgM), aztán a 14-21. napon immunglobulin G-t (IgG), jó esetben ez utóbbi sokáig tartó védettséget biztosít.  Az ilyen szerológiai (a betegben keringő vírus elleni antitestek kimutatására szolgáló) vizsgálatok az immunreakció meglétét igazolják vagy cáfolják, jellemzően a vérvételt követő 24 óra múlva. A laboratóriumi ellenanyagszint-mérés viszonylag költséghatékony, érzékeny diagnosztikai eljárás, amelyet elsődlegesen epidemiológiai (járványtani) okokból tartanak elengedhetetlennek. A vérvizsgálat történhet ujjbegyből vagy vénából vett vérből (teljes vérből, vérszérumból vagy vérplazmából is). Az ujjbegyből vett vér vizsgálatát sok laborban nem is végzik el, mert a kis mennyiség miatt nem feltétlenül lehet kellő pontossággal kimutatni az ellenanyagot.

Mind a kétfajta módszerből létezik gyorsteszt, amelyek 15 percen belül eredményt adnak, ám ezt csupán iránymutatásnak lehet tekinteni, mivel az ilyen vizsgálati módszerek érzékenysége és pontossága messze van a laboratóriumi körülmények között végzett eljárásoktól. Akár antigén (orr-garatváladékos), akár szerológiai (vérmintán alapuló) rapid vizsgálatról van szó, az eredmény általában 15 percen belül megvan, ahol azonban ilyet végeznek, általában felhívják a figyelmet arra, hogy ezek csak iránymutatásra alkalmasak, aki biztosra akar menni az laboratóriumi vér-, vagy PCR-tesztet végeztessen.

Jóllehet a PCR-vizsgálatok analitikai pontossága elméletben közel 100 százalékos (ezért is ez a kötelező és hivatalos, a WHO által is ajánlott elsődleges diagnosztikai eszköz a fertőzöttek kiszűrésére),

jelenleg nincs olyan vizsgálat, amely 100 százalékos pontossággal és érzékenységgel mér.

Erről Bezzegh Attila laborszakértő, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének tanácsadója beszélt néhány héttel ezelőtt egy online konferencián. A szakember azt mondta, több vizsgálattal lehet a teljes bizonyosságot megközelíteni, a módszereket kombinálva közelebb kerülhetünk a valósághoz.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, a hazai orvosegyetemek által végzett reprezentatív koronavírus-felmérésben is kombinált tesztet használtak: első körben PCR-vizsgálatot végeztek, majd megerősítésként vért is vettek a vizsgálat résztvevőitől (már aki ez ellen nem tiltakozott).  

A magánklinikák, magánlaborok is kínálnak komplex koronavírus-szűrést, de választható PCR-, illetve szerológiai vizsgálat, valamint gyorsteszt is.

 

Hely

Módszer

Ár, Ft

CMC Déli Klinika, Budapest

·  Jankovics István virológus a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben kifejlesztett antitest kimutatására szolgáló immunológiai vizsgálómódszere, komplex vizsgálati csomag keretében

·  Komplex Covid-19 diagnosztika + kiterjesztett laborvizsgálat

·  35.000

·  85.000

Budai Egészségközpont, Budapest

·  PCR-vizsgálat

·  IgG-vizsgálat

·  Kombinált PCR- és IgG vizsgálat

·  Antigén gyorsteszt

·  23.000

·  15.000

·  35.000

·  18.000

Rózsakert Medical Center, Budapest

·  PCR-teszt

·  Szerológiai teszt

·  32.000

·  21.500

Corvin, Árkád és Mammut Egészségközpont, Budapest

 

·  Szerológiai vizsgálat

·  Antigén-teszt

·  PCR-teszt*

*csak a Mamutban

·  14.000

·  19.000

·  32.000

Affidea Váci Greens Egészségközpont, Budapest

·  Szerológiai gyorsteszt

·  17.900


Synlab, országosan a vérvételi helyeken

·  PCR- és szerológiai vizsgálat

·  PCR-, szerológiai és IgG-vizsgálat

·  Szerológiai gyorsteszt

·  32.000

·  40.000

·  10.000*

*augusztus 31-ig akciósan

Medicover, Budapesten és több vidéki városban

·  PCR-teszt

·  Szerológiai teszt

·  IgG-teszt

·  Komplex vizsgálati csomag

·  30.000

·  22.500

·  13.000

·  47.000

Drivecell Systems Zrt., Budapest Groupama parkoló és Zalaegerszeg

·  „áthajtásos” drive-in teszt

·  alapár 26.900, elsőbbséggel 36.990