Koronavírus: jelenleg még csak hamis öntesztek kaphatók

Elemzések2020. júl. 27.Haiman Éva

Nem léteznek még házi koronavírustesztek, a világhálón kapható termékek hamisak, illetve nem házi használatra készültek. Már a GVH is figyelmeztetést adott ki a napokban azzal kapcsolatban, hogy otthon elvégezhető koronavírus-tesztet hirdetett egy portál, miközben jelenleg Magyarországon sincs forgalomba hozható önteszt, mert a gyógyszerészeti hatóságok szerint ezek egyelőre nem alkalmasak arra, hogy kétséget kizáróan megerősítsék, vagy éppen kizárják a fertőzés tényét.

Bár világszerte óriási az igény arra, hogy a vércukor-szint méréséhez vagy a terhesség megállapításához hasonlóan a koronavírus fertőzöttséget is meg tudjuk állapítani egy egyszerű otthoni teszttel, jelenleg sehol sincsenek forgalomban ilyen eszközök. Ennek részben az az oka, hogy ehhez a mintavételnek és a kiértékelésnek is olyannak kell lennie, amelyet elvégezve valóban bárki nagy biztonsággal megtudja magáról: aktuálisan fertőződött-e a SARS-CoV-2 vírusával, vagy sem, illetve átesett-e már a fertőzésen.

Bár világszerte sok cég dolgozik ilyen eljárás kidolgozásán, jelenleg nincsenek forgalomban engedélyezett öntesztek, amelyek alkalmasak lennének az új kínai koronavírus otthoni kimutatására.

Még az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága, az FDA is csak olyan tesztek elvégzését engedte házilag, amelyeket orvos rendel, és a kiértékelést közegészségügyi laboratóriumok, valamint nagyobb kereskedelmi laboratóriumok végzik, tehát nem maguk a páciensek.

Ha már legálisan forgalomban lenne Európában koronavírus önteszt, azt Európában a gyártónak először tanúsíttatnia kellett volna. Ez legkevesebb 4-6 hónapot vesz igénybe, ám a vírus első megjelenése óta is éppen hogy eltelt ennyi idő. A CE tanúsítvány igazolja a teszt teljesítőképességét, valamint az otthoni használatának biztonságosságát. A CE-jelölés mellett a termék csomagolásán fel kell tüntetni az eljárást lefolytató kijelölt tanúsítószervezet négyjegyű azonosító jelét is.

Az EU-s irányelvek mellett az ilyen termékekre speciális hazai jogi szabályozás is vonatkozik: Magyarországon a jogszerűen forgalomba kerülő, önellenőrzésre szolgáló labordiagnosztikai eszközök gyógyászati segédeszköznek is minősülnek, és ilyenként kizárólag gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz szaküzletekben árusíthatók, egyéb üzletben vagy webáruházban nem. Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy az internetről jelenleg és a jövőben is csak illegálisan szerezhető be otthoni Covid-teszt.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azonban kapott olyan jelzést, miszerint a tesztkoronavirus.hu weboldal valószínűsíthetően azt a benyomást keltette a fogyasztókban, hogy a COVID-19 antitest teszt terméke jogszerűen forgalmazható.

Bár a honlap július eleje óta nem elérhető, a GVH figyelmeztetést adott ki.

Ebben egyebek mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy professzionális használatra szánt tesztek is piacra kerülhettek. Ezek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból azonban egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ez is jogsértő azonban, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már hetekkel ezelőtt felhívta a gyógyszertárak, gyógyászati segédeszköz-forgalmazók figyelmét, hogy ne szolgáljanak ki SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló gyorstesztet laikusoknak.

Úgy tudjuk, sok cég és gyógyszertár is bevásárolt önellenőrzésre szánt tesztekből, ezek azonban nem legálisak, így azok használatának következményei egyelőre beláthatatlan következményekkel járnak munkajogi és egészségügyi szempontból is.