Mégsem lesz annyira romboló a koronavírus második hulláma?

Elemzések2020. nov. 29.Harsányi Péter

Jó híreket kapott Európa. A legfrissebb adatok alapján a gazdasági aktivitás fokozatosan stabilizálódik. Az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek ötödik hónapja jeleznek bővülést az eurózónában és Németországban. Utóbbi különösen jó hír hazánknak is. Mérsékelt zsugorodás a szolgáltató szektorban tapasztalható, azonban ennek mértéke jóval kisebb, mint a koronavírus tavaszi hullámánál.

A Bloomberg adatai alapján a gazdasági aktivitás a stabilizálódás jeleit mutatja Európában. A magas frekvenciás adatok szerint megállt az aktivitás drasztikus csökkenése Franciaországban, de a szintén gyengébben teljesítő Olaszországban is konszolidálódik a helyzet.

A fejlett gazdaságok közül Japán áll a legjobban a gazdasági aktivitás szempontjából, míg az Egyesült Államok helyzete minimálisan javult az elmúlt hét során.

A Bloomberg gazdasági aktivitás mutatója a társadalmi mobilitást, az energiafelhasználást és a tömegközlekedés kihasználtságát méri heti szinten.

Gazdasági aktivitás heti szintű alakulása

Forrás: Bloomberg

A fejlemények kifejezetten kedvezőek, főleg, ha figyelembe vesszük a koronavírus második hullámát és az Európa-szerte egyre szélesebb kört érintő társadalmi korlátozó intézkedéseket.

Feldolgozóipar

Az előretekintő feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek is egyre kedvezőbb képet festenek.

A héten napvilágot látott mutató bővülést vetít elő az eurózónában. Különösen erős volt a német index a maga 57,9 pontos értékével, mely már az ötödik hónapja jelez növekedést a feldolgozóiparban. A koronavírussal szemben tehát egyelőre többnyire immunis a feldolgozóipar, ami Magyarországnak is rendkívül jó hír.

Feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek országonként

Forrás: Bloomberg

Szolgáltatások

A vírus miatti társadalmi korlátozó intézkedések, a mérséklődő bértömeg és a lakosság óvatossági megfontolásai miatt a szolgáltatói szektor gyengébben teljesít. A friss euróövezeti és német szolgáltatói beszerzési menedzserindexek enyhe zsugorodást valószínűsítenek, de ennek mértéke nagyságrendekkel kisebb a tavasszal látottaknál.

Szolgáltatói beszerzési menedzserindex, eurózóna

Forrás: tradingeconomics

Európai járványhelyzet

A járvány leszorításában Franciaország jelentős eredményt ért el az elmúlt hetekben. Igaz korábban ők is teljesítettek az egyik legrosszabbul. Jó hír, hogy Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban sem fokozódik tovább a koronavírus terjedése. Tavasszal és ősszel még Spanyolországban emelkedett a legjobban a fertőzöttek száma, mára azonban ott is elkezdett javulni a helyzet. Ezzel szemben az Egyesült Államokban még semmi nyoma nincs a fertőzésszámok mérséklődésének.

Koronavírus esetszámok alakulása

Forrás: Bloomberg, Johns Hopkins University

Kockázatok

Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy a jelenlegi társadalmi korlátozó intézkedések és lezárások csak arra lesznek elegendőek, hogy ne gyorsuljon tovább a koronavírus terjedése.

Egy ilyen forgatókönyv vagy a járvány erősödése esetén a korlátozó intézkedések meghosszabbítására, esetenként szigorítására lenne szükség annak érdekében, hogy ne omoljon össze az egészségügyi ellátórendszer. Amennyiben ez bekövetkezik, annak súlyos negatív makrogazdasági és munkaerőpiaci hatásai lennének. Sok fog múlni azon, hogy mennyire lesz fegyelmezett a társadalom.

Kedvező esetben viszont a negyedik negyedéves uniós gazdasági teljesítmény relatíve mérsékeltebben fog gyengülni.