Mekkora lesz idén a gazdasági növekedés?

Elemzések2019. jan 29.Növekedés.hu

Akár 4 százalék fölött is lehet a növekedés idén is, bár erre kicsi az esély. Az infláció biztos eléri a 3 százalékot, de van, aki 4 százalékot is elképzelhetőnek tart. Elemzői várakozások, számítások ezekről és néhány más adatról.

Kirobbanó év

A legjobban figyelt makrogazdasági adat a gazdasági növekedés világszerte, de nálunk különös jelentősége van a gazdasági felzárkózás szempontjából, közel 30 évvel a rendszerváltás után. Megnézzük, milyen becslésekkel állnak elő a fontosabb intézmények és elemzők, kitérve néhány más fontos adatra is, mint az infláció vagy a béremelkedés. A tavalyi növekedés szenzációsra sikeredett, közelítve az 5 százalékot, miközben szinte senki nem várt ilyen jó adatot. Úgy tűnik, hogy a máshol mutatkozó kisebb-nagyobb lassulások és problémák (Németország, Kína, kereskedelmi háború) nem éreztették hatásukat, és annak ellenére, hogy idén sokan félnek komolyabb lassulástól a világgazdaságban, úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdaságot ez egyelőre nem veti vissza.

Nem félünk a visszaeséstől

Ennek több oka van: jövőre termelni kezdenek a mostani nagy beruházások, jórészt exportra, emellett a lakossági fogyasztás továbbra is dinamikusan növekedhet a jelentős bérnövekedés miatt. És hogy miért maradhat fenn a bérnövekedés adott esetben a termelékenység növekedését meghaladó mértékben is? Mert munkaerőhiány van, és még mindig túl nagy a bérlemaradás, ráadásul nem csak Nyugat-Európától, de még kisebb mértékben a visegrádi országoktól is. A piac így kikényszeríti a bérnövekedést, ahogy ez most jól látszik az Audi esetében: a tőke kénytelen az eddiginél többet a munka költségére költeni a profit javára, de ez a jelenlegi bérszintek mellett még nem rengetheti meg a nagy cégeket (legfeljebb kissé át kell értékelni profitvárakozásaikat, ráadásul a nemrég 9 százalékosra csökkentett vállalati nyereségadó kompenzálja a folyamatot). Lényeg, hogy hála a munkaerő szabad áramlásának, van még felfelé hajtó erő, ami a gazdasági növekedést is magával húzza.

Növekedési becslések

Az elemzők közül mindazonáltal csak egy van, aki el tud képzelni a tavalyihoz hasonló meglepetést 4,2 százalékos növekedés formájában, és ez a Takarékbank elemzője. 3,9 százalékot becsül a Pénzügyminisztérium és az OECD, 3,7 százalékot az Equilor Befektetési Zrt (ők 2020-ra is adtak becslést, 3,4 százalékkal), 3,5 százalékkal már kissé óvatosabb az MNB, az IMF becslése 3,3 százalék, a sort pedig a GKI gazdaságkutató Zrt zárja 3,2 százalékkal.

Infláció

Sokkal egységesebbnek tűnnek az inflációs várakozások, de hát ez nem is véletlen, hisz a jegybanknak pontos inflációs célja van, ami 3 százalék. Ezt lényegében már elértük, és a szereplők többsége úgy véli, hogy sikerül is tartani ezt a szintet. A Pénzügyminisztérium becsli a legkisebb értéket, 2,7 százalékot, maga az MNB 2,9 százalékot, kerek 3-at a GKI, a Takarékbank és az Equilor, 3,1-et az IMF, és van egy kakukktojás: az OECD 4 százalékra tippel, vagyis arra, hogy az infláció jócskán túllő a célon.

Monetáris politika

Az MNB monetáris politikája ezt hivatott megelőzni, a Takarékbank ennek menetére is megpróbál előrejelzést adni. Véleményük szerint a kamatfolyosó (az egynapos jegybanki betét és hitel) jelenleg -0,15 százalékos alsó és 0,9 százalékos felső széle lassan emelkedni kezd, de csak 2020 közepén lesz szimmetrikus, vagyis a két érték akkor lesz egyenlő távolságra a jelenlegi 0,9 százalékos alapkamattól, és csak azt követően kerülhet feljebb maga az alapkamat is.

Forint, fizetési mérleg, béremelkedés, termelékenység

A forint árfolyamára két becslés van: a Takarékban optimista, és azt várja, hogy a hazai fizetőeszköz visszatér az eurónkénti 310-315-ös sávba, az Equilor ezzel szemben pesszimista: 324-es értéket vár. A fizetési-, és tőkemérleg egyenlegét a GKI 6,5 milliárd euróra várja, ami a GDP 5 százaléka (ez segítené is a forinterősödést). A várható bérnövekedést a GKI és a Takarékbank egyaránt 9 százalékra várja, a GKI emellett még az egy alkalmazottra jutó GDP alapján mért termelékenységnövekedést is kiszámolta: ez szerintük 2,7 százalék lesz. Fellegi Tamás

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.