Mekkora lesz idén a gazdasági növekedés?

Elemzések2019. jan. 29.Fellegi Tamás

Akár 4 százalék fölött is lehet a növekedés idén is, bár erre kicsi az esély. Az infláció biztos eléri a 3 százalékot, de van, aki 4 százalékot is elképzelhetőnek tart. Elemzői várakozások, számítások ezekről és néhány más adatról.

Kirobbanó év

A legjobban figyelt makrogazdasági adat a gazdasági növekedés világszerte, de nálunk különös jelentősége van a gazdasági felzárkózás szempontjából, közel 30 évvel a rendszerváltás után. Megnézzük, milyen becslésekkel állnak elő a fontosabb intézmények és elemzők, kitérve néhány más fontos adatra is, mint az infláció vagy a béremelkedés.

A tavalyi növekedés szenzációsra sikeredett, közelítve az 5 százalékot, miközben szinte senki nem várt ilyen jó adatot. Úgy tűnik, hogy a máshol mutatkozó kisebb-nagyobb lassulások és problémák (Németország, Kína, kereskedelmi háború) nem éreztették hatásukat, és annak ellenére, hogy idén sokan félnek komolyabb lassulástól a világgazdaságban, úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdaságot ez egyelőre nem veti vissza.

Nem félünk a visszaeséstől

Ennek több oka van: jövőre termelni kezdenek a mostani nagy beruházások, jórészt exportra, emellett a lakossági fogyasztás továbbra is dinamikusan növekedhet a jelentős bérnövekedés miatt. És hogy miért maradhat fenn a bérnövekedés adott esetben a termelékenység növekedését meghaladó mértékben is? Mert munkaerőhiány van, és még mindig túl nagy a bérlemaradás, ráadásul nem csak Nyugat-Európától, de még kisebb mértékben a visegrádi országoktól is.

A piac így kikényszeríti a bérnövekedést, ahogy ez most jól látszik az Audi esetében: a tőke kénytelen az eddiginél többet a munka költségére költeni a profit javára, de ez a jelenlegi bérszintek mellett még nem rengetheti meg a nagy cégeket (legfeljebb kissé át kell értékelni profitvárakozásaikat, ráadásul a nemrég 9 százalékosra csökkentett vállalati nyereségadó kompenzálja a folyamatot). Lényeg, hogy hála a munkaerő szabad áramlásának, van még felfelé hajtó erő, ami a gazdasági növekedést is magával húzza.

Növekedési becslések

Az elemzők közül mindazonáltal csak egy van, aki el tud képzelni a tavalyihoz hasonló meglepetést 4,2 százalékos növekedés formájában, és ez a Takarékbank elemzője. 3,9 százalékot becsül a Pénzügyminisztérium és az OECD, 3,7 százalékot az Equilor Befektetési Zrt (ők 2020-ra is adtak becslést, 3,4 százalékkal), 3,5 százalékkal már kissé óvatosabb az MNB, az IMF becslése 3,3 százalék, a sort pedig a GKI gazdaságkutató Zrt zárja 3,2 százalékkal.

Infláció

Sokkal egységesebbnek tűnnek az inflációs várakozások, de hát ez nem is véletlen, hisz a jegybanknak pontos inflációs célja van, ami 3 százalék. Ezt lényegében már elértük, és a szereplők többsége úgy véli, hogy sikerül is tartani ezt a szintet. A Pénzügyminisztérium becsli a legkisebb értéket, 2,7 százalékot, maga az MNB 2,9 százalékot, kerek 3-at a GKI, a Takarékbank és az Equilor, 3,1-et az IMF, és van egy kakukktojás: az OECD 4 százalékra tippel, vagyis arra, hogy az infláció jócskán túllő a célon.

Monetáris politika

Az MNB monetáris politikája ezt hivatott megelőzni, a Takarékbank ennek menetére is megpróbál előrejelzést adni. Véleményük szerint a kamatfolyosó (az egynapos jegybanki betét és hitel) jelenleg -0,15 százalékos alsó és 0,9 százalékos felső széle lassan emelkedni kezd, de csak 2020 közepén lesz szimmetrikus, vagyis a két érték akkor lesz egyenlő távolságra a jelenlegi 0,9 százalékos alapkamattól, és csak azt követően kerülhet feljebb maga az alapkamat is.

Forint, fizetési mérleg, béremelkedés, termelékenység

A forint árfolyamára két becslés van: a Takarékban optimista, és azt várja, hogy a hazai fizetőeszköz visszatér az eurónkénti 310-315-ös sávba, az Equilor ezzel szemben pesszimista: 324-es értéket vár. A fizetési-, és tőkemérleg egyenlegét a GKI 6,5 milliárd euróra várja, ami a GDP 5 százaléka (ez segítené is a forinterősödést). A várható bérnövekedést a GKI és a Takarékbank egyaránt 9 százalékra várja, a GKI emellett még az egy alkalmazottra jutó GDP alapján mért termelékenységnövekedést is kiszámolta: ez szerintük 2,7 százalék lesz.