Melyik országban dolgoznak a legtöbbet Európában, és melyikben a legkevesebbet?

Elemzések2019. okt. 25.F. T.

Azt gondolnánk, hogy az Európai Unión belül nincsenek nagy eltérések a ténylegesen munkával töltött idő tekintetében, az adatok azonban azt mutatják, hogy ezt a szempontot is érdemes lehet mérlegelni, ha valaki már országban vállal munkát.

8 óra munka, 8 óra pihenés...

A napi 8 órás munkaidő mára meglehetősen elfogadottá vált Európán belül, bár vannak országok, ahol ettől eltér a hivatalos munkaidő. Amiben azonban nagyobb eltérés mutatkozott, az ténylegesen ledolgozott munkaidő, ami hosszabb a hivatalosnál, miután mindehol adódik valamennyi túlmunka. Ezen felül még a pihenőnapok száma (amely a hétköznapokra eső ünnepnapok és a kivehető szabadnapok összege) is eltér.

Hány órás egy munkahét?

A ShopAlike megvizsgálta összesen 31 országot, melyek az Európai Gazdasági Térség tagjai, hogy mennyi időt töltenek ténylegesen munkával az emberek. A legérdekesebb ténylegesen ledolgozott heti óraszám és a hivatalos óraszám eltérése: míg Izlandon a teljesen megszokott 40 órás munkahét van érvényben, a valóságban 44,5 órát töltenek a dolgozók átlagosan munkával. Dániában csak 37 órás a munkahét, és erre csak heti egy órát húznak rá a dolgozók, így izlandi társaiknál heti 6 és fél órával kevesebbet dolgoznak. Franciaországban híresen kevés, heti 35 óra a hivatalos munkahét, a ténylegesen ledolgozott órák száma azonban jóval magasabb, mint Dániában. 

A fenti ábra azt mutatja, hogy a 31 országban hány napot dolgozunk egy évben. Az adatot úgy kapjuk, hogy figyelmen kívül hagyjuk a nem hétvégére eső szabadnapokat. Egy munkanapot egységesen 8 órásnak tekintünk (ha ennél több a napi munka, a többletből új munkanapok képződnek, ha pedig a tényleges munkaidő kevesebb, azt levonjuk a tényleges munkanapok számából). Ez alapján a görögök még egy kicsivel Izlandon is túltesznek 256 nappal, a másik véglet a dánok mindössze 216 nappal, Magyarország pedig a középmezőnyben helyezkedik el 233 nappal. 

Ünnapnapok

A következő dolog, amiben eltérés lehet, az a nemzeti ünnepek száma (beleértve a gyakorlatilag nemzetközi ünnepeket is, mint az újév, a húsvét vagy a karácsony). Ez a szám 9 és 15 között váltakozok: az Egyesült Királyságban adódik a 9 nap (itt nincsnek is tényleges nemzeti ünnepek, csak úgynevezett Bank Holiday-ek, azokból sem sok). A 15 nap Szlovákiában, 14 nap pedig Máltán és Szlovéniában adódott.

Kivehető szabadság

Ami viszont elvileg nagy különbséget mutat, a gyakorlatban ez jóval kisebb a legtöbb esetben, az a kivehető szabadnapok száma. A statisztika csak a kötelezően kiadandó minimális szabadnapok számát adja meg, ami sok országban 20 nap, valójában mindenhol lényegesen több, mivel a munkaadók túlnyomó többsége vagy eleve többet ajánl a szerződésben (Ausztria), vagy az életkor vagy egyéb tényezők alapján eltérés van a kivehető szabadnapok számában (pl. Magyarország). 

Ennek következtében a 20 napos statisztikai adat nem valós, a tényleges adatok ezekben az országokban 25-27 nap között adódnak, így azt lehet mondani, hogy a 25-28 napos sávval nem adódnak nagy eltérések, egyúttal azt is láthatjuk, hogy Európában igen nagyvonalú a szabadságolás mértéke (5-6 teljes hét adódik). Mindazonáltal az ünnepnapok és a szabadságok összesítésével is differenciálódik az európai országok közötti ténylegesen ledolgozandó munkaidő.