Mennyire térülhetnek meg a drága sportberuházások?

Elemzések2023. okt. 17.Kovács Kyra

A sport nem nagy teher az állam vállán, ha nagy mértékben hozzájárul a következő generáció jókedvéhez és egészségéhez - hangzott el a Közgazdász Vándorgyűlés sportról szól panelbeszélgetésén Egerben.

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés sportgazdasági szekcióján szó esett a magyra sport helyzetéről, a sport és az e-sport viszonyáról, a sportolók állapotáról az atlétikai világbajnokság után, illetve a soron következő olimpiáról is.

Nagy Zoltán, a Magyar Telekom biztonsági igazgatója szerint jelenleg az e-sport egy meg nem értett szakága a technikai sportoknak kis hazánkban, azonban elkerülhetetlenné vált manapság, hiszen elképesztő tömeget vonzanak a játékok, és a hozzájuk kapcsolódó versenyek, rendezvények.

Példaként emítette, hogy az e-sport világbajnokságon a döntőket közel 100 millión nézték.A sportág maga egyébként globális szinten már Magyarország GDP-nek kétszeresét is tudja kitermelni.

Az előadás során szó esett arról is, hogy kéz a kézben jár az e-sport és a fizikai sport. Egy e-sportolónak a felkészülés egy versenyre akár napi 6-8 órába is telhet, emellett fontos a fizikai fittség is, hiszen napi 2 óra edzés is a része a felkészülésnek.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó megjegyezte: el tudja képzelni, hogy a későbbi olimpiákon is akár lesz egy ilyen típusú versenye a sportolóknak, azonban elmondása szerint az elmúlt években hatalmas ellenállást váltott ki az e-sport, mivel kontraproduktívnak találják a reguláris sporthoz képest.

Schmitt Pál kitért a nyáron, Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság eredményeire, mint mondta, népszerűsítették a sportot, valamint megépült a Nemzeti Atlétikai Központ.

A rendezvény társadalmi hatása is megfigyelhető, hisz ilyenkor egy rendkívül erőteljes nemzeti összefogás lép fel. Egy ilyen eseménynek vannak gazdasági eredményei is a jegyeladásokból, turistákból, azonban nem szabad az eredményeken csupán a rendezvény idejének 8 napjára kivetíteni, a hosszabb távú hatásokat is nézni kell.Minden sportesemény megrendezés előtt egy megvalósíthatósági tanulmány is alá kell hogy támassza a megtérülést.

Turisztikai szempontból is jelentős volt ez a világverseny, ugyanis 206 országot látott vendégül hazánk békében és biztonságban - hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, a Magyar Tornaszövetség sportigazgatója hangsúlyozta: a férfi és női tornaválogatott is esélyes elérni a legjobb tizenkét helyezés valamelyikét az antwerpeni VB-n, így 1996 után kvalifikálhatnák magukat ismét ekkora létszámban az ötkarikás játékokra.

Hozzátette, hogy 2013-ban indult állami támogatásoknak köszönhetően kiemelt képzést kaptak a fiatalok, és ha nem sikerülne az indulás, akkor is lenne még két olimpiai ciklusa ezeknek a fiataloknak.

Borbély Attila, az MKT sportszakosztályának vezetője kiemelte a Magyarországon sportra fordított állami támogatások fontosságát:itthon a foglalkoztatottság 3-4 százaléka fűződik a sporthoz.

Az ebből termelt profit nagy részét pedig az állam visszaforgatja a sportba. 

Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által létrehozott Karrier Programról szólva részletezte, miként segítheti a támogatás a gimnáziumi, de még inkább az egyetemista élsportolók életét.

A programot azért hozták létre, hogy megkönnyítse a tanulni vágyó profi sportolók hétköznapjait, támogassa a különböző bajnokságokra készülő fiatalok tanulmányait.

E mellett egyaránt segítséget nyújt a felkészüléshez szükséges több területeken, mint például a sportdietetikus, pszichológus, vagy gyógymasszőr biztosítása.

A program kapcsán felszólalt Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a MOB főtitkára, aki arról beszélt, hogy az 1990-es évek előtt az edzők támogatták a sportolók iskoláztatását, azonban ez a 90-es évek után ez gyökeresen megváltozott, és a legtöbb esetben már a gimnáziumi edukációt sem pártolták. A Karrier Program jelentősége ezért is fontos.

Berki Krisztián, aki jelenleg is a Debreceni Egyetemen, közgazdász mesterszakon tanul kiemelte, hogy számára mindig is fontos volt, hogy élsportolói karrierje után legyen egy ahhoz kapcsolódó diploma a kezében, melyre utána tud alapozni.

„A sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak megvalósítására” - zárta a beszélgetést Schmitt Pál.

A teljes kerekasztal-beszélgetés itt tekinthető meg.