Miért kap egy influenszer több lájkot, mint egy tudományos hír?

Elemzések2024. máj. 12.Bódy Géza

Az adatalapú algoritmusok és hálózatok a háttérben a digitális létünk megkerülhetetlen szereplő lett.

Megtervezzük utunkat, elindítjuk a navigációt, rendelünk a kínai - mindennél is olcsóbb - webáruházból, bedőlve a multiknak „hűségpontokért cserébe” átadjuk fogyasztási szokásainkat a kasszánál és vele együtt vásárlásunk idejét és helyszínét illetve a megvásárolt terméklistánkat és a többi személyes adatainkat. Csetelünk, fotózunk, feltöltünk, letöltünk, virtuális térben élünk.

Mivel fizetünk cserébe? A digitális világ legdrágább árucikkével: az adatainkkal.

Janosov Milán adattudós, hálózatkutató, fizikus „Data - Így hálóznak be az adataid” című első kötetében arra vállalkozott, hogy meghökkentő kérdésfelvetéssekkel és megközelítésekkel közelebb hozza hozzánk azt a tudományt, amely behálózza az életünket.

Az adatok és a hálózatok szinte mindenütt jelen vannak, de lehetnek szórakoztatóak is, sőt számos korábban ismeretlen utat nyithatnak meg előttünk.

Már a szerző személye is érdekes, sok helyen számol be arról, hogy az utóbbi 15 évben a mintegy 220 ezer e-mailjében 41 351-szer fordult elő a hálózat szó. Ergo: megfigyelés alatt vagyunk, hiszen az applikációk, internetes oldalak minden apró mozdulatra figyelnek. De mindenre, amely az online térben történik. Rengeteg adatot rögzítenek, különféle algoritmusokat, akár mesterséges intelligenciát is használnak, és mindeközben elképesztően sokféle hálózatot hoznak létre.

Ezek az applikációk egyszerre igyekeznek kiismerni és megérteni a korábbi lépéseinket azért, hogy a következőt már az ő segítségükkel tegyük meg.

Az adatalapú algoritmusok és hálózatok a háttérben digitális létünk megkerülhetetlen szereplőivé váltak, mindannyiunk zsebébe csempészve az adat- és hálózattudományt.

Pont ezért érdekes az könyv, ugyanis arra keresi a választ, hogy miért kaphat egy influenszer reggelije több lájkot, mint egy komoly tudományos felfedezés híre? Hogyan segíthetnek a hálózatok megtalálni a következő sztár DJ-t, mi köze a hálózatoknak az élhető városokhoz, és hogy jön mindehhez a Trónok harca vagy a vállalati HR?

Janosov Milán DataFotó és forrás: https://www.janosov.com/blog/

A lényegi rész nagyjából 220 oldal, három részre tagolódik és lenyűgöző humorral – a szakmaiságot végig megtartva – igyekszik rávilágítani arra, hogy mit csinálunk az online térben az interneten, miként épül fel a hálózatok világa, illetve mi vár ránk a „hálózatósító” hatásokra.

E sorok írásának pillanatában írásában – akárcsak a könyv bevezetőjének 2023-as születésekor – a világ lakosságának a fele jelen van valamilyen közösségimédia platformon, legalább ennyien, de lehet/biztosan többen rendelkeznek szuperokos mobillal, és több mint 10 éve használjuk a „tweet”, a „szelfi” és a „hashtag” szavakat, olyannyira, hogy ezek sokszor lettek az év szavai.

Szép, új világ született! Napjainkra az adattermelés a világon átlépte a 100 zetabájtot, amely körülbelül 100 000 000 000 000 gigabájtot jelent.

Persze ezek a statisztikák hétköznapi értelemben inkább elrettentők, mint értelmezhetők, az azonban biztos: a szerző szerint is döbbenetes tempóban készülnek, pontosabban gyártódnak az adataink.

Hogy milyen mértékben vesznek körül a hálózatok? Erre is választ kapunk, hiszen maga az író is kíváncsian vágott bele a kutatásba és elképesztő eredményre jutott annak alapján, hogy egy rövid séta + kávézás alatt mennyi applikációt nyitunk meg, ezek mennyi adatot zsebelnek be tőlünk és hány hálózatba rendezhetnek bennünket.

A poént persze nem lövöm le, a válasz kiderül, de ne állva, hanem inkább ülve olvassuk el.

A táblázatokkal, grafikonokkal megtűzdelt könyv célja, hogy rávilágítson a hálózatok, adatok mikéntjére, elemezhetővé, értelmezhetővé tegye azokat, sőt előrejelzésekkel szolgáljon. Elgondolkodtató olvasmány, döbbenetes háttérrel, rávilágításokkal.

Ezek után felmerül, hogy mi történik, ha egyszer lekapcsolják a hálózatokat? De tényleg az összeset. A választ már sok filmben feldolgozták, pazar írói téma, ám a szakmaiság kedvéért érdemes ezt a könyvet is elolvasni hozzá! Ez alig kerül többe mint egyhavi prémium zenei streamingszolgáltató előfizetési díja, ráadásul az adatainkkal sem kötelező fizetni hozzá a könyvesboltban, hacsak nincs "hűségkártyánk".

Kiadó: Open Books, oldalszám: 248, kiadás éve: 2023, ára: 4999 Ft.