Miért Magyarországon a legkevesebb a dollármilliárdos a régióban?

Elemzések2020. okt. 16.Fellegi Tamás

A világ leggazdagabb embereiről sokszor szó esik, azonban ennél érdekesebb kérdés lehet, hogy térségünk országaiban kik a legvagyonosabbak, mennyire gazdagok, hány dollármilliárdos van, és mivel érték el sikerüket.

Már 30 éve, hogy a rendszerváltás lezajlott Európa keleti felén, azonban a gazdasági eltérések még mindig jelentősek a második világháború után közvetlenül a piaci fejlődés útjára lépett országokhoz képest.

Ez a leggazdagabbak szintjén is érzékelhető: a régebbi piacgazdaságokban érthető módon hamarabb jelentek meg azok a sikeres vállalkozók, akik a mai legvagyonosabbak, míg a rendszerváltó országokban a szabadpiac megjelenése és privatizáció országonként is eltérő jellege miatt sok élelmes vállalkozó gazdagodott meg a hirtelen jött lehetőségeknek köszönhetően.

Nézzük, kik, hogyan lettek különösen sikeresek környékünkön. A számok gyorsan változhatnak, hisz a tőzsdei portfóliók értéke igen nagy kilengéseket mutathat, ezért az egyszerűség kedvéért a Forbes utolsó adataiból indulunk ki.

Egy biztos, magyar alig akad közöttük.

Lengyelország

Az első ország, melyet megvizsgálunk, Lengyelország, hisz mind a Visegrádi régióban, mind a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai régióban a legnagyobb ország, 38 milliós lakosságával.

A leggazdagabb lengyel Michal Solowow, 3,7 milliárd dollár körüli vagyonával, aki a még a kommunista rendszer utolsó éveiben lett vállalkozó, amikor Magyarországon és Lengyelországban már lehetővé tették a piacgazdaság egyes elemeinek megjelenését.

Solowow megalapította a Mitex építőipari vállalatot, amely a rendszerváltás után gyorsan a régió egyik legjelentősebb vállalkozása lett az iparágban. Befektetéseinek egy részét széles körben diverzifikálta a gyorsan fejlődő varsói tőzsdén, így jelenleg széles portfólióval rendelkezik a legjobb cégek papírjai közül, emellett befektetési alapokat is kezel.

A második leggazdagabb lengyel Zygmunt Solorz-Zak, aki a rendszerváltás után kereskedelmi televíziócsatornát indított Polsat néven.

Később befektetései több területre is kiterjedtek, övé az egyik legnagyobb lengyel áramtermelő cég, emellett banki és biztosítói érdekeltsége is van. Vagyonát a Forbes 2,4 milliárd dollárra becsüli.

Csehország

A leggazdagabb Petr Kellner, aki 15 milliárd dollár körüli vagyona alapján a Forbes világranglistáján is a viszonylag előkelő 68. helyet foglalja el.

Kellner a klasszikus rendszerváltás utáni vállalkozó: szerencséjét a cseh kuponos privatizációban alapozta meg. A kuponok hasznosítására alapot hozott létre, amely több mint 200 cseh vállaltban szerzett részesedést a privatizáció során.

A második helyezett Radovan Vitek, aki a szlovákiai kuponos privatizációban ért el hasonló sikereket (nem szabad elfelejteni, hogy a rendszerváltáskor Csehország és Szlovákia még egy ország volt), majd 1997-től főleg földet és ingatlanokat vásárolt mindkét országban.

Vállalkozásai ma már több európai országban jelen vannak. A Forbes idén júliusban 4,3 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.

Viszonylag komoly, 3 milliárd dollár körüli vagyonnal többen is rendelkeznek a csehek között, közülük a jelenlegi cseh miniszterelnököt, Andrej Babist emeljük ki, aki az Agrofert nevű, ma is a prágai tőzsdén forgó vállalatával alapozta meg vagyonát, de övé a két legnagyobb cseh napilap is.

Babis a rendszerváltás előtt Pozsonyban élt és egy szlovák állami külkereskedelmi vállalatnál, a Petrimexnél dolgozott. Az ország kettéválása után Babis javaslatára a Petrimex létrehozott egy csehországi leányvállalatot, ez lett az Agrofert, amely máig sem teljesen tisztázott körülmények között került Babes tulajdonába.

A vállalkozás mellett Babest politikai ambíciók is fűtötték: önálló politikai pártot alapított 2012-ben. Az új párt a 2013-as választásokon olyan jól szerepelt, hogy Babis a következő évben pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lett, a miniszterelnöki posztot 2017 óta tölti be.

Szlovákia és Magyarország

Szlovákiának egy dollármilliárdosa van: Ivan Chrenko, aki a 90-es évek elején vágott bele az ingatlanüzletbe. Cége, a HB Reavis építette Pozsonyban az első komolyabb irodaházakat és a legnagyobb bevásárlóközpontot, de tevékenysége más országokra is kiterjed: Varsóban egy felhőkarcolót épít. Vagyonát a Forbes 1,6 milliárd dollárra becsüli.

A hazai leggazdagabbakat most csak az összehasonlítás kedvéért említjük meg: Csányi Sándor OTP-vezér az egyetlen akinek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt, a második helyezett Gattyán György és a harmadik helyen szereplő Mészáros Lőrinc a bűvös összegnél kicsit kevesebbel rendelkeznek.

Románia

A leggazdagabb román 1,2 milliárd dollárral Ioan Niculae, aki a rendszerváltás után a mezőgazdaságban vállalkozott, egy idő után megalapította az InterAgro céget. Tevékenységét többször botrányok tarkították, 2015-ben két és fél évi börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt.  

A másik román dollármilliárdos Ion Tiriac, aki fiatalkorában teniszező volt, majd nyugaton teniszedző lett, olyan hírességekkel foglalkozott, mint Boris Becker. Tiriac így hozzászokott a nyugati életformához, mondhatni lerakta nyugaton az alapokat, mire a rendszerváltás után úgy döntött, hogy a legszélsőségesebb hiánygazdaságból hirtelen a kapitalizmus útjára lépő Romániában vállalkozni kezd.

1990-ben bankot nyitott, majd több iparágban terjeszkedett, ezek többek között a kereskedelem és az ingatlanfejlesztés.

Ausztria

Ausztria kilóg a sorból a vizsgált országok között, tekintettel arra, hogy a kapitalizmus fejlődése rögtön a második világháború után megindulhatott, ráadásul az ország függetlenségének 1955-ös teljes visszanyerése után különleges státuszt kapott: katonailag és politikai semleges volt.

A leggazdagabb osztrák ennek megfelelően jóval vagyonosabb, mint a volt keleti tömb jómódú vállalkozói. Dietrich Mateschitz szerény 27 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet, ami a világranglista 40. helyét is jelenti egyúttal a Forbes-listán.

Mateschitz 1972-ben a világkereskedelmi főiskolán végzett Bécsben, majd multiknál dolgozott. 1982-ben egy thaiföldi utazása során megkóstolt egy thai italt, amitől rögtön jobban érezte magát a hosszú repülőúton. Megvizsgálta az ital összetevőit, kicsit módosított rajtuk, és már meg is lett a Red Bull energiaital, melyet 1987-ben kezdett forgalmazni. A vállalkozásból azóta is töretlenül folynak be a milliárdok.

A második leggazdagabb osztrák, Johann Graf vagyona sem lebecsülendő: 4,6 milliárd dollár. Graf a 70-es években a szerencsejáték iparágban kezdett vállalkozni, először csak importált játékautomatákat üzemeltetett, majd maga is gyártani kezdte őket.

Később kaszinókat nyitott, és Novomatic nevű cégével globális szereplő lett az iparágban, ezen belül a gyorsan növekedő online szerencsejátékban is.

Ausztriának összesen 9 dollármilliárdosa van, az említetteken kívül kettő vagyona van 4 milliárd dollár fölött, egyé pedig eléri a 3 milliárdot.

Összegzés

Ha azt vizsgáljuk, hogy az említett országokban hol a leggazdagabbak a milliárdosok, Ausztria és Csehország kerül az élre: Ausztria 9, Csehország 8 milliárdossal büszkélkedhet. Ausztria esetében indok, hogy sok évtizedes piacgazdaságről van szó, Csehország esetében elsősorban a privatizáció jellege említhető: nagyobb esélyt kaptak hazai vállalkozók, persze hozzá kell tenni, hogy sokszor nem tiszta úton zajlott az állami tulajdon magánosítása.

Lengyelországnak 6 dollármilliárdosa van, itt részben az ország mérete, részben ugyancsak a privatizáció jellege említhető, hozzátéve, hogy a régióban messze a varsói tőzsde a legfejlettebb és legnagyobb presztízsű intézmény. Az idei tavaszi állapot szerint Romániában 2, Szlovákiában és nálunk 1-1 olyan ember van, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt.

Közvetlen régiónk (EU-tag egykori szocialista országok) dollármilliárdosai

Név Vagyon (milliárd USD) Ország
     
Petr Kellner    14,9 Csehország
Radovan Vítek  4,3 Csehország
Michal Solowow 3,7 Lengyelország
Daniel Kretinsky  3,4 Csehország
Andrej Babis   3,2 Csehország
Karel Komárek  3,1 Csehország
Zygmunt Solorz-Zak  2,4 Lengyelország
Jerzy Starak  1,9 Lengyelország
Tomasz Biernacki  1,8 Lengyelország
Dominika Kulczyk 1,7 Lengyelország
Sebastian Kulczyk  1,7 Lengyelország
Ivan Chrenko  1,6 Szlovákia
Pavel Tykac  1,4 Csehország
Pavel Baudis  1,2 Csehország
Ioan Niculae 1,2 Románia
Marek Dospiva  1,1 Csehország
Csányi Sándor  1,1 Magyarország
Ion Tiriac  1,1 Románia