Miként tesztelik a tűzoltók védőruháját?

Elemzések2021. márc. 20.Suki Zoltán

Idén március közepéig két tűzoltó sérült meg munkavégzás közben. Tavaly 44 kisebb baleset törtét a 77 ezer vonulás közben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint súlyos sérülés baleset sem tavaly, sem az idén nem történt. Mukics Dániel azt is elmondta, hogy a különböző feladatokhoz különféle ruhákat használnak.

Tavaly összesen 77 ezer helyre riasztották a tűzoltókat, összesen 44 kisebb sérülés történt a beavatkozások közben. Idén március 15-ig 13 ezer riasztást kaptunk, és két baleset történt. Munkavédelmi szempontból súlyos sérülés sem tavaly, sem az idén nem történt - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Mukics Dániel.

A tűzoltóknak szigorú egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell megfelelniük, hiszen a speciális körülmények között végzett munkához kiemelten fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot.
Mint Mukics Dániel kiemelte, az extrém munkavégzéshez speciális eszközökre és védőruházatra van szükség. A katasztrófavédelemnél más-más gyártók által kifejlesztett, különböző típusú, különböző alapanyagokból készült védőruhák vannak, attól függően, hogy milyen beavatkozáshoz használják ezeket. Más védőruha kell veszélyes anyagok környezetében és más a tűzben. A közismert fekete színű általános bevetési védőruha, amelyet a tűzoltókon a leggyakrabban látni lehet, egy többrétegű felsőruházati termék, amely kabátból és egy kantáros nadrágból áll.
A védőruházat külső rétege láng- és hőhatás, valamint a vegyi és mechanikai sérülések ellen védelmet nyújtó, vízlepergető kikészítéssel ellátott textilréteg. Az ez alatti membránréteg tűz- és vegyszerálló hordozórétegre laminálva biztosítja az izzadtság testtől elpárologtatását és a test védelmét a víztől és a vegyszerektől. Ez alatt egy hőszigetelő bélésréteg található, amely a komfortos viselést biztosítja.
A védőruhákra szigorú szabványi előírások vonatkoznak. Ezek a szabványok pontosan meghatározzák, hogy mekkora hőterhelés ellen kell védeniük meghatározott időtartamig.

Jellemzően úgy vizsgálják ezeket a ruhákat, hogy egy égetőkamrában 8-12 darab gázégővel 8 másodpercig 80 KW/m2 hőterhelésnek tesznek ki egy védőruhával felöltöztetett és hőérzékelőkkel szerelt próbabábut. Ez olyan, mintha a tűzoltót néhány másodpercre 800-1000 Celsius-fok hőmérsékletű lángok borítanák be.

A közismert és már említetttűzoltóbevetési védőruha nem arra való, hogy a lángok közé menjenek vele a tűzoltók, az ilyen nagyobb hőterheléssel járó esetekben speciális hővisszaverő felületű, úgynevezett tűzbelépő ruhát használják.
A tűzoltók a feladataik végrehajtása során különböző védőkesztyűket használnak - emelte ki Mukics. A tűzoltás során hő és vízbehatás ellen védő, a műszaki mentésekkor a mechanikai hatások ellen védő kesztyűt viselnek. A tűzoltósisakok nagy szilárdságúak, üvegszállal erősített sisakhéjjal rendelkeznek. Jellemzően sárga színűek, a piros a parancsnoki sisak. Ez védi a tűzoltók fejét és nyakát a leeső tárgyaktól, illetve a hőtől. A védőcsizma felső rétege bőr, akár hat órán keresztül vízálló, többrétegű talpa véd a szúró anyagoktól, a hő és hideg ellen szigetel, csúszás- és kopásálló, olaj- és benzinálló, illetve különféle vegyszereknek is ellenáll.
A szóvivő elmondta, hogy kiemelten figyelnek a balesetek megelőzésére, a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítására, a képzésre és felkészítésre.

Ennek érdekében a szervezet műszaki biztonsági tiszteket, munkavédelmi felügyelőket és egészségvédelmi megbízottakat foglalkoztat. 

A járműveket, a speciális tűzoltótechnikát és a védőruhákat szolgálatváltáskor ellenőrizni kell. Ha valahol hiba, vagy hiányosság merül fel, azonnal intézkedünk. És természetesen nagy hangsúlyt helyezünk a képzésre, hiszen a speciális gépeket csak azok kezelhetik, akik megfelelő felkészítést követően az adott eszközök, gépek kezeléséhez szükséges vizsgával rendelkeznek.