MIKOR ÁLLHAT MEG NÉPESSÉGÜNK CSÖKKENÉSE?

Elemzések2018. ápr 23.Növekedés.hu

A választások óta eltelt időszak nyilatkozatai lapján úgy tűnik, az új kormány programjában fontos prioritást fog élvezni a demográfia, azaz a gyermekvállalási kedv növelése. A probléma távolról sem csak hazai: Európa nagy részét sújtja, miközben Afrika jelentős részén és néhány más országban a túlnépesedés okoz gondot.

Két véglet

A világ különböző részei egymással teljesen ellentétes problémával küzdenek: míg Afrikában a térítők közti, középső részen rendkívül magas a népességnövekedés (a rekorder Niger, ahol egy nő átlagosan több mint 7 gyermeket szül), addig Európa legnagyobb részén a születésszám a népesség szinten tartásához sem elegendő, és esetenként az elvándorlás, illetve az évtizedekkel ezelőtti magas születésszám miatt jelenleg gyors népességfogyás tapasztalható. Miből adódik ez az ellentmondás?

Népességrobbanás

A Föld népesség évezredeken át igen lassan növekedett. Tulajdonképpen szomorú időszak volt ez: rengeteg gyermek született, de nagyrészük különböző betegségekben meghalt, mielőtt felnőhetett volna. Ebben csak a középkor vége felé történt változás: fejlettebb lett a mezőgazdaság, jobb lett az addig meglehetősen bizonytalan élelmezési helyzet, és fejlődésnek indult az orvostudomány. A legfejlettebb országokban, melyek akkor Európában voltak, továbbra is sok gyermek született, de egyre több érte meg közülük a felnőttkort, így bekövetkezett a népességrobbanás.

Európai helyzet

A 19-20. században a gyermekvállalási kedv is visszaesett: a családok nem akartak 7-8 gyermeket felnevelni, ráadásul ennek a folyamatnak a városiasodás, iparosodás sem kedvezett. Végül az elmúlt 50 évben a gyermekvállalási kedv drasztikusan lecsökkent, és a népesség fenntartásához szükséges szintet sem éri el. Ez egy nő esetben átlagosan 2 gyermek lenne, ezt a szintet csak Franciaország, Írország közelíti meg, de még nem olyan vészes az adat Nagy-Britanniában (1,8), Svédországban (1,85) és Izlandon (1,8). Néhány országban 1,7 körüli az érték, a legtöbb helyen azonban 1,3-1,6 közötti, és ebben a mi 1,45-ös értékünk még nem is a legrosszabb: 15 ország van a szintünkön vagy alatta. Ez persze sovány vigasz, de az látszik, hogy nem egyedi, országspecifikus problémáról van szó, hanem a fejlett világ nagy részére, de térségünkben különösen jellemző folyamattal állunk szemben. Ami biztató, hogy néhány országban az elmúlt egy-másfél évtizedben már javulás mutatkozik.

Ázsia

Ugyanaz a folyamat, ami Európában évszázadokon át lezajlott, az egész világra kiterjedt, csak a gyors fejlődés, az iparosodás későbbi kezdetének hatására későbbre maradt. Ázsiában a múlt században következett be a népességrobbanás, aminek eredménye az lett, hogy ma Ázsiában él a 7,5 milliárdos emberiség 60 százaléka, 4,5 milliárd ember. A kontinens nagy részén a születésszám már visszaesett, de az össznépesség emelkedik: becslések szerint 5,2 milliárd lesz 2050-ben. A kontinensen már csak Afganisztánban, Irakban és néhány kisebb lakosságszámú országban igen magas a népesség növekedése.

Afrika

Afrika viszont csak a közelmúltban érte el a második szakaszt, vagyis amikor nagy még a születésszám, de már csekély a gyermekhalandóság. Afrika közepén most zajlik a népességrobbanás, aminek eredményeképpen a kontinens jelenleg 1,3 milliárd körüli népessége 2100-ra akár 4 milliárdig is növekedhet, ami igen komoly kihívás a kontinensnek. Addigra azonban vélhetően ott is eljön a fejlődés óhatatlan velejárójaként a szülési kedv visszaesése, és stabilizálódik a népességszám.

Európán belüli eltérés

Visszatérve Európára: a kontinens legtöbb országa az alacsony születésszám problémájával küzd, a jelenlegi népességfogyás azonban igen eltérő. Nyugat-Európában, ahol már jóval előbb visszaesett a születésszám, a népesség inkább stagnál, vagy kismértékben csökken, ezt ráadásul sokszor kompenzálja a bevándorlás, részben a mi térségünkből. Régiónkban viszont még a múlt század első felében, sőt közepén is nagy volt a népességnövekedés, és csak az utóbbi évtizedekben lassult le, majd fordult mínuszba.

Kódolt fogyás

Ennek következtében a múlt század közepén vagy előbb született korosztályok létszáma magas, így a halálozási arány óhatatlanul magas a születésekhez képest, és ez még akkor is az lenne, ha családonként 2 gyermek születne. A KSH adatai szerint 1920-ban még 200 ezer ember született Magyarországon (a Trianon utáni területen), ez a szám 1950-ben még mindig 170 ezer volt, 1970-ben 150 ezer, 1990-ben viszont már csak 120 ezer, az ezredforduló óta pedig stabilan 100 ezer alatt van a szám. Ebből az adódik, hogy ha sikerülne 2030-ig elérni az egy nőre jutó 2 gyermekes átlagot, a népesség még akkor is sokáig csökkenne, egészen addig, amíg a múlt században születettek élnek. Ez azt jelenti, hogy évi 90-100 ezren stabilizálódó születési számot és 80 éves várható életkort figyelembe véve a század vége felé 7,2-8 millió között stabilizálódna az ország lakossága. A fogyás tehát mindenképpen elkerülhetetlen, viszont ha megtörténik a stabilizáció és újra kialakul egy egészséges korösszetétel, akkor ez már nem jelent gondot: a népsűrűség akkor sem lenne alacsony.

Elvándorlás

Még egy tényező van, ami jelenleg nagy hatással van a népességre, ez pedig az elvándorlás. Ez átmeneti jelenség, mivel pont az elvándorlás okozta munkaerőhiány fogja kikényszeríteni a bérfelzárkózást, mégpedig inkább előbb, mint később, így a folyamat kezdetben lelassul, nagyobb léptékű bérfelzárkózásnál meg is áll, sőt a külföldön dolgozók egy része haza is térhet. A folyamat hatását nehéz számszerűsíteni, mivel szinte lehetetlen megbecsülni, hogy egy adott időpontban külföldön dolgozók közül hányan maradnak kinn tartósan, és hányan térnek vissza. Összefoglalva: feltételezzük, hogy a következő időszakban várható intézkedések és az emelkedő életszínvonal növelni fogják a szülési kedvet, a születésszám csökkenése megáll (Európa egyes országaiban már mutatkoznak pozitív tendenciák, ami eleve bizakodásra ad okot). A népesség összlétszáma ugyan csak évtizedek múlva, de stabilizálódik, az elvándorlás minimálisra csökken vagy megszűnik. Fellegi Tamás

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.