Milyen fizetési piac kell Európának?

Elemzések2022. júl. 11.Növekedés.hu

Az európai kontinens fizetési piacának autonómnak és a külső fenyegetésekkel szemben ellenállónak kell lennie a gazdasági és pénzügyi szuverenitás támogatása érdekében – nyilvánította ki a közelmúltban kiadott stratégiájában az Európai Bizottság. Magától érthetődő elvárásnak is kezelhetnénk ezt, de ezzel párhuzamosan biztosítani kell a fizetési rendszerek globális működését, a szabad versenyt és persze a szolgáltatások folyamatos, kellően gyors fejlesztését is. Hiszen a pénzügyi innováció a növekedés motorja is egyben.

Az elmúlt néhány évben az európai fizetési piac gyors változáson ment keresztül, amelyet a technológiai fejlődés, a fogyasztói kereslet és a szabályozás egyaránt vezérelt. Az egyre digitálisabbá váló társadalomban a fizetési megoldások sokszínűsége és fejlettsége a gazdaság éltető elemévé vált, miközben a koronavírus-világjárvány rávilágított arra, hogy a biztonságos, hozzáférhető és kényelmes fizetési módok igenis fontosak a fogyasztóknak Európa-szerte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint itthon több mint 328,4 millió belföldi bankkártyás vásárlási tranzakciót hajtottak végre a kártyabirtokosok csak a múlt év utolsó negyedében, amely igen dinamikus, közel 27 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest.

Az interneten keresztül végrehajtott belföldi vásárlási műveletek száma még ennél is gyorsabban, 27,9 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, meghaladva így a 37,6 milliót.

A technológiai fejlődést pedig jól szemlélteti, hogy a mobiltárcás – tehát nem bankkártyával, hanem okostelefonnal, vagy más okoseszközzel végrehajtott – vásárlási forgalom csaknem a két és félszeresére ugrott egyetlen év alatt.

Azt is meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a magyar piac nem véletlenül jár élen több szempontból is az elektronikus fizetési forgalom fejlődésében: ehhez ugyanis a közelmúltban bevezetett szabályozói eszközök is hozzájárultak, elég csak az elektronikus fizetés lehetővé tételére kötelezett kereskedői kör kiszélesítésére, illetve az azonnali fizetés 2020. márciusi, igen széles körű bevezetésére gondolni.

Pénzügyi szuverenitás

Az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra bővülése, és a lakosság rendelkezésére álló megoldások gyors fejlődése cselekvésre késztette az Európai Unió döntéshozóit is.

Az Európai Bizottság által a közelmúltban elfogadott lakossági fizetési stratégia szerint Európa gazdasági és pénzügyi szuverenitásának támogatása érdekében változatos és széleskörű fizetési megoldásokat kell biztosítani, ehhez pedig a versenyképes és innovatív fizetési piac által támogatott, biztonságos, hatékony és hozzáférhető infrastruktúrákon alapuló, magas színvonalú fizetési megoldások széles és változatos kínálata is szükséges.

Egyetértve az Európai Bizottság által lefektetett alapelvekkel, fontos arra is figyelemmel lenni, hogy az autonómia és a biztonság biztosítása mellett a globális fizetések forgalmát is meg kell oldani, hiszen ez ma már minden felhasználói körnél alapvető igény.

Legalább ilyen fontos biztosítani a szabad és fair versenyt minden Európában működő vállalkozás számára, hiszen ez ösztönzi az innovációt, elősegíti a csökkenő árakat és az ügyfélközpontú piaci működést is.

Nyilvánvaló, hogy Európa pénzügyi szuverenitása, a nyitott és versenyképes fizetési piac működése egyaránt érdeke a területen működő szolgáltatóknak és az ügyfeleknek egyaránt. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a verseny- és szabályozói feltételekben ne legyen különbség az egyes, az EU piacán aktív szereplők és megoldások között. Emellett, mint minden piacnak, ennek is fenntartható üzleti modellel szükséges működnie, kiemelt hangsúlyt helyezve a biztonsági szempontokra is

sommázta a legfontosabb szempontokat Martinovic Boris, a Mastercard Public Policy igazgatója.

A pénzügyi szuverenitás, és a szabad verseny nagyon jól hangzó fogalmak, ám több fontos szempontot is figyelembe kell venni az európai fizetési piac szabályozásakor, illetve fejlesztésekor. A versenyképesség, és a további, gyors növekedés feltétele például, hogy új szereplőket engedjünk be a piacra.

Fontos ugyanakkor, hogy ezek az új szereplők (például fintech cégek) azonos verseny- és szabályozói feltételek mellett léphessenek be a piacra, úgy, hogy hajlandók együttműködni a már aktív versenyzőkkel is.

A biztonság, és a megbízhatóság követelménye mellett pedig elengedhetetlen az is, hogy a piacon aktív szolgáltatók működése hosszú távon is fenntartható legyen. Ha mindez adott, akkor az új szereplők megjelenése valóban hozzájárulhat az európai fizetési piac gyors fejlődéséhez, miközben – a kínálat bővítésén keresztül – fenntartja a függetlenséget és a szuverenitást.

Nagyon lényeges emellett az adatok biztonságának a kérdésköre -- vagyis a GDPR - valamint az adatok védelmét szolgáló egyéb jogszabályok betartatása a globális fizetési piacon.