Amerikai szakértő: A NATO tagállamok készletei kifogytak

Hírek2022. dec. 17.MTI

A NATO és Oroszország számára is mintegy 5-7 évbe telhet, hogy katonai készleteit újrarendezze, ha lezárul az ukrajnai háború - mondta John Venable katonai szakértő, a washingtoni Heritage Foundation Nemzetvédelmi Központjának vezető kutatója, a légierő korábbi tisztje a közmédiának adott interjúban.

A szakember hangsúlyozta, hogy a NATO-nak újra kell építenie magát, fokoznia a kollektív védelmi képességét.

Megjegyezte, hogy a NATO legtöbb állama katonai felszerelésekkel segíti Ukrajna önvédelmét Oroszországgal szemben, ami oda vezetett, hogy 

legtöbb tagállam katonai készletei minimális szintre csökkentek, vagy akár az alá.

Ez komoly ügy, hiszen nagy kihívást jelent egy időben a fegyverkészletek újbóli feltöltése és közben Ukrajna folytatódó támogatása - hangsúlyozta a védelempolitikai szakértő, aki december elején Budapesten előadója volt a Danube Institute geopolitikai konferenciájának.

Arra a kérdésre, hogy a készletek Oroszország esetében is gyorsan apadnak, a szakértő azt mondta: mivel Oroszország egy viszonylag zárt társadalom, ezért csak arról vannak megbízható adatok, hogy mennyi félvezetővel és drónnal rendelkezik, arról viszont nincs, hogy hagyományos harci eszköz - például 155 milliméteres üteg - milyen mennyiségben áll rendelkezésére. Megjegyezte, hogy az orosz hadsereg ezekből az eszközökből kétszer-háromszor többet használ, mint az ukrán fél, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az orosz tárolókapacitás meghaladja azt, amivel a Nyugat rendelkezik.

A NATO-tagországok az elmúlt 30 évben élvezték a "védelmi vakációt", vagyis készleteiket visszavágták, a beruházások elmaradtak, mostanra pedig "üresek a szekrények". Miközben például annak idején Nyugat-Németország 2000 magas színvonalú harckocsival rendelkezett, addig ma 300 működőképes tankja van - mutatott rá John Venable.

A NATO-tagállamok azon vállalásával kapcsolatban, hogy a védelmi kiadásaikat a hazai összermékük (GDP) 2 százalékára növelik, John Venable azt mondta: az ukrajnai háború kitörését követő nyilatkozatok ellenére egyelőre nem látni ezt. Kivételnek mondta Lengyelországot és a keleti blokk több egykori államát, amelyek saját védelmi fejlesztéseikkel hozzájárulnak a teljes NATO védelmi képességének erősítéséhez.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok előtt is komoly feladatok vannak, mert szintén újjá kell építenie katonai képességeit, és a 2030-as évek közepére ismét annyira felkészültnek kell lennie egy esetleges háborúra, mint ahogy a múltban felkészült rá.