Államháztartási kerekasztal: Milyenek most a magyar gazdaság és államháztartás kilátásai?

Elemzések2020. okt. 1.HP

Az állami és jegybanki szereplők gazdasági víziójukat osztották meg a koronavírus árnyékában a Közgazdász Vándorgyűlés Államháztartási Szakosztályának kerekasztal-beszélgetésén.

Reálgazdasági kilátások

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elmondása alapján a magyar gazdaságvédelmi akcióterv azért eredményes, mert arányos és felelősségalapú.

Az államtitkár szerint a helikopterről történő pénzszórás nem járt máshol nagyobb sikerrel. Az Egyesült Államokban például a GDP 15 százalékát költötték el 3 hónap alatt a költségvetési kiadások keretében. Ennek ellenére nagyságrendileg 10 százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság a második negyedévben.

Az államtitkár szerint forrásokat és célzott segítséget kell nyújtani, amivel párhuzamosan figyelni kell a költségvetési egyensúlyra.

Kanyarban előzni

György László szerint a válság bizalmi és nem strukturális természetű. Emiatt a kilábalás viszonylag gyors lehet. A válság ráadásul erős, egészséges állapotában érte a magyar gazdaságot. Az emberek vagy nem mertek vagy nem tudtak fogyasztani a korlátozó intézkedések következtében. A járvány elmúltával azonban gyorsan helyreállhat az élet.

A megtakarítások soha nem látott magasságban vannak világszerte, különösen az exportpiacainkon. Az Egyesült Államokban például az egyéni megtakarítási ráta április végére 32 százalékra emelkedett a korábbi évtizedekben tapasztalt 7-8 százalékról. Magas szinten áll a megtakarítási ráta az Európai Unió országaiban is. Van tehát pénz az exportpiacainkon – fejtette ki az államtitkár.

A járvány kapcsán György László elmondta, hogy Magyarország a világon a 18. legjobban védekező ország, míg a kelet-közép európai régióban a legeredményesebben védekező ország.

A járműipari kereslet 10-15 százalékkal csökkenhet az előttünk álló időszakban – tette hozzá. Némi derűre ad okot, hogy Kínában a járműiparban a kilábalás „V” alakú volt.

A magyar exportkapacitások versenyképesek György László szerint. Emellett a jövőben felértékelődik az ellátás biztonság, ami az ellátási láncok egy részének visszatelepülését eredményezi. Ennek a folyamatnak nyertese lehet Magyarország.

Jelentős források állnak a gazdasági szereplők rendelkezésére vállalkozásfejlesztési célokra. Elég csak a 2021-2027-es kohéziós fejlesztési időszakra, a következő nemzedék európai uniós alapra vagy a kormány által hozott döntésekre gondolni. A járványhelyzetben több mint 500 milliárd forintnyi extra beruházás támogatásról döntött a kormány - mondta György László.

Fiskális politika

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár rávilágított, hogy a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest sokkal jobb állapotban volt a járvány kirobbanásakor a magyar gazdaság és államháztartás.

Az államtitkár elmondta, hogy a mostani válság mindenhol a költségvetési hiány és az államadósság növekedését okozza.

Banai Péter szerint nagy jelentőségű, hogy ellentétben a 2008-as válsággal, napjainkban rendelkezésre áll a szükséges költségvetési mozgástér, amivel enyhíteni lehet a járvány negatív hatásait. A hazai gazdaságvédelmi intézkedések együttesen megközelítik az idei GDP 20 százalékát.

A költségvetési hiány az idei évben a GDP 7-9 százaléka lehet, amivel párhuzamosan megemelkedhet az államadósság is – mutatott rá az államtitkár.

Az idei évhez hasonlóan várhatóan a jövő évben is lazítani fognak a költségvetési hiánycélokkal kapcsolatos szabályokon az uniós szervek – tette hozzá Banai Péter.

Meddig szabad elengedni a hiányt?

A helikopter pénz a nyitott gazdaságokban kevésbé hatásos. A magyar gazdaság export kitettsége jelentős. A hazai GDP 85 százalékát teszi ki az export – mondta az államtitkár. Önmagukban tehát a magyar intézkedések nem tudják a magyar növekedést zéró szint felett tartani. Ehhez szükséges a nemzetközi környezet javulása is.

Ebből kifolyólag nincs értelme túlságosan elengedni a költségvetési hiányt. Ehelyett fontos specifikusan, célirányosan támogatni a gazdasági szereplőket.

A tavalyi 66 százalék körüli államadósság ráta reálisan 3 év távlatában érhető el újra – tette hozzá Banai Péter.

„Tájkép csata alatt”

Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója kifejtette, a járvány a megelőző évek legfontosabb növekedési tényezőit támadta meg. Ezek alapján a vírus visszavetette a globális autóértékesítéseket és a turizmust. A beruházások az elmúlt évek magas bázisához képest jelentősen csökkentek.

Baksay Gergely szerint a válságkezelés legfontosabb része a bizalom fenntartása volt a pánik és a likviditáshiány elkerülése céljából. Ennek érdekében az alábbi lépésekről döntött a jegybank.

Forrás: MNB

Jegybanki programok

A nagy jegybankok közel 6000 milliárd dollárnyi likviditást öntöttek a gazdaságba a járvány kirobbanása óta.

Nemzetközi szinten a Magyar Nemzeti Bank programjai a leginkább célzott jegybanki programok között vannak – fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója.

Forrás: MNB

Infláció

Baksay Gergely rámutatott, a gazdaság újraindulása több országban is az infláció emelkedését okozta.

Forrás: MNB

A gazdaság újraindulásának inflációs hatása elérhette a 0,9 százalékpontot. Ez a koncentráltan megugró kereslettel, a kieső kínálat lassú helyreállásával, az ellátási láncok akadozásával és a vállalati átárazásokkal magyarázható.

A nemzetközi környezet lassabb helyreállása a későbbiekben segíthet mérsékelni a hazai inflációs mutatót.

Jegybanki eszköztár

Az MNB nem-hagyományos eszköztára kipróbált, jól működő fegyverekkel van feltöltve – mondta Baksay Gergely.

Forrás: MNB

Második hullám

A járvány második hulláma és annak kezelése különbözik az első hullámtól – fejtette ki György László. Jelenleg felkészültebbek vagyunk és több információval rendelkezünk. A cél az, hogy ne bénuljon le Magyarország úgy, mint tavasszal. A végső megoldást ugyanakkor a vakcina megjelenése jelenti majd.

A gazdaságösztönző intézkedések a jövő évben is támogatják a versenyképes exportkínálat helyreállását, aminek fényében tompíthatók a második hullám hatásai.

Banai Péter Benő szerint elért minket a második hullám. A vakcina tömeggyártása kulcsfontosságú lesz, amire jövő év közepe felé sor kerülhet.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a világszerte az országok mennyire tudják sikeresen megvédeni a munkaerőpiacukat. A munkanélküliség megugrása ugyanis a fogyasztás visszaeséséhez és lassabb kilábaláshoz vezetne. Ha ezen a téren sikeres lesznek a kormányok, akkor idehaza is egy gyorsabb kilábalással lehet számolni.

Az államtitkár kitért arra, hogy jogilag nincsen akadálya a többletkiadásoknak. Szükség esetén pedig gazdasági, pénzügyi oldalról is van még muníció – tette hozzá az államtitkár.

Baksay Gergely elmondása alapján is a vakcina megjelenése hozza majd el az igazi helyreállást. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi magasabb inflációs környezetben a jegybank politikájának középpontjában az inflációnak kell állnia.

Hozzátette, a jegybanki eszköztár a jövőben is rendelkezésre áll a szükséges finanszírozás biztosítására és a célzott gazdaságösztönzésre.

Az MNB várakozásai alapján a 2020 és 2022 között 3 év átlagában fennmaradhat a felzárkózáshoz szükséges 2-3 százalékos növekedési különbözet Magyarország és az EU között.